Home > > Aso's

Aso's

Foto's: Terrence Weijnschenk.

Het was vast een ontzettend belangrijke foto van een grappige kat op Facebook die de dame zat te bekijken.  Zó belangrijk dat het haar even ontschoten was dat het niet netjes is om een rood verkeerslicht te negeren en daarbij een voetganger bijna van de sokken te rijden met haar fiets. Uiteraard schold zij mij uit toen ik 'Hé!' riep en zij daardoor bijna haar evenwicht verloor. Natúúrlijk was dat mijn schuld want iederéén weet toch dat mensen die haast hebben zich niet aan regels hoeven te houden?
Ofwel: worden Amsterdammers écht asocialer of lijkt dat maar zo?

Kijk, het probleem van hondenpoep is van alle jaren en buitenlanders (lees: moslims met een getinte huidskleur) kunnen wij daar niet de schuld van geven. Maar ook op andere gebieden gedragen Amsterdammers zich duidelijk anders dan bijvoorbeeld inwoners van Texel, een prachtig stuk Nederland waar ik onlangs was en werd getroffen door de voorkomendheid van de lokale bevolking.

Mensen in Amsterdam gebruiken de stoep om hun auto op te parkeren of zetten hun fiets pontificaal voor de ingang van de supermarkt 'want het is maar voor een paar minuutjes'. Mensen zetten doodleuk hun vuilniszak voor de voordeur van de buren want de volgende dag kunnen ze die dan netjes wegbrengen. En waarom zou je uit je auto stappen en aanbellen wanneer je drie uur 's nachts een vriend komt ophalen? Een paar keer toeteren en daarmee tientallen mensen in hun slaap storen is toch veel leuker?

Asociaal fietsparkeren

[Klik voor hele afbeelding]

Ik vind het leuk mensen op hun gedrag aan te spreken. Neem de meneer van bijgaande foto. Ik zag een fiets dwars op de stoep staan bij een winkel voor de deur en riep naar binnen of de eigenaar misschien zijn fiets even netjes wilde neerzetten. Anders zou ik dat wel doen. Niemand van de klanten reageerde en dus voegde ik de daad bij het woord. Waarop een woedende fietseigenaar naar buiten stormde en eiste dat ik van zijn fiets zou afblijven. Natuurlijk vroeg ik hem waarom hij zijn vervoermiddel zo asociaal had geparkeerd. Niemand kon er nu namelijk nog langs en de fiets netjes neerzetten kost evenveel tijd en moeite. Hij gaf het standaard antwoord dat asociale mensen blijkbaar graag geven: 'Ja maar, ik heb haast.'

'Nee, dat heeft u niet.', antwoordde ik. 'Hoezo niet?', antwoordde hij verbaasd. 'Heel simpel', zei ik. 'Als u namelijk écht haast zou hebben zou u nu niet uitgebreid de tijd nemen om uw asociale gedrag te verklaren.'


24 reacties op "Aso's"

Suffie
-1-  Suffie:
Zo'n uitgebreide verklaring is het nou ook weer niet....

Overigens is dit niet iets van de laatste tijd (los van het facebookplaatje dan...), gemakzucht en egoïsme op straat zijn van alle tijden....
(klink ik oud? Nee, ik klink oud!!)
f.bol
-2-  f.bol:
De Amsterdamse fietser. De enige verkeersdeelnemer die denkt van A naar B te kunnen komen zonder éénmaal te stoppen. Altijd voorang nemen, nooit voorrang geven. De fiets overal neerpleuren. toeristen van de sokken rijden en verrot schelden. Automobilisten die ternauwernood kunnen stoppen omdat de fietsers tegen de richting in fietsen en dus bijna te laat worden opgemerkt, of gewoon door rood rijden krijgen, krijgen een middelvinger. Met het stuur een vette kras op je lak zetten maar niet stoppen, zodat het jou je no claim kost terwijl het via hun WA niemand wat zou kosten. Enzovoort enzovoort. Er zijn zeker ook automobilisten en voetgangers die zich misdragen, maar fietsers krijgen al decennia lang de hoofdprijs. Wordt het erger? Ja, want er zijn er steeds meer.
Jeroen
-3-  Jeroen:
De meest asociale verkeersdeelnemer in Nederland is de Amsterdamse fietser. @F. Bol heeft al een aantal standaard voorbeelden gegeven. Vanochtend nog: een fietser met kind voorop geeft een middelvinger aan een automobilist omdat hij te weinig ruimte had om een andere fietser in te halen. De auto had op de smalle weg links de tram rijden en rechts het druk bezette fietspad op de weg. Deze fietser reed vervolgend doodleuk door rood over een druk kruispunt. Tja, het eerste dat mogelijk geraakt kan worden is maar zijn kind.... Ik begeef me ook geregeld als voetganger door het Amsterdamse verkeer en ik heb me al lang geleden voorgenomen om niet meer te stoppen voor fietsers wanneer ik bij groen licht via een zebrapad de weg oversteek. Ik ben dan tenslotte de 'zwakke' verkeersdeelnemer, toch?
Milena Tsareva
-4-  Milena Tsareva:
Het valt allemaal wel mee toch, met die Amsterdamse fietsers? Volgens Arnoud maken we het erger dan het is. Hier lag het namelijk ook niet aan de fietser(s), maar was de beveiliging inconsequent: http://www.amsterdamcentraal.nl/archief/..
Dus zal er nu waarschijnlijk iets niet deugen aan de te smalle infrastructuur. Zoiets van: als je andere mensen hindert wanneer je je fiets dwars op de stoep zet, is dat niet asociaal. De stoep is gewoon te smal.
Theo
-5-  Theo:
"Hij vond het leuk mensen op hun gedrag aan te spreken" is een mooi grafschrift. :-)
JohnN
-6-  JohnN:
Een uit-en-treure gezongen liedje in diverse toonaarden.
Maar om toch even te bewijzen dat het niet uitsluitend Amsterdams is en ook niet alleen van deze tijd:
Een "grafschrift"
on a London grave
Here lies the body of Billy May
He died having his right of way
And although he was right all along
He is just as dead as if he'd been wrong
Edwin
-7-  Edwin:
Ja, zeker een heel herkenbaar verhaal. Heel frustrerend dit soort aso's, en er zijn een ook een heleboel van. Toch heb ik wel wat moeite met de tendens die - zeker bij de reacties op dit soort stukjes - naar voren komt. Namelijk dat ALLE fietsers zo zouden zijn, geen een Amsterdamse fietser deugt, etc. Enige nuance zou toch wel fijn zijn. Ik verbaas mij er, al rondfietsend bijvoorbeeld dagelijks over hoeveel fietsers er net als ik wél voor het stoplicht wachten, zich aan de regels houden etc. Dat zijn er al met al heel wat meer dan je zou denken als je alleen naar de negatieve berichten kijkt. Anderzijds mag ik zelf ook graag een asofiets uit het zicht om een hoek te zetten, als iemand weer eens heeft gemeend dat het heel redelijk is tegen mijn fiets aan te parkeren. Dat dan weer wel...
Terrence
-8-  Terrence:
Op elke plek waar veel mensen samenzijn kom je aso's tegen; het is niet iets van de laatste tijd maar wat wel nieuw is is dat ook politici zich asociaal gedragen. Die horen het goede voorbeeld te geven. Misschien wordt het tijd dat wij zélf het goede voorbeeld gaan geven. Laten we beginnen met onszelf netjes te gedragen. Opruimen wanneer onze hond op straat gepoept heeft, iemand voorrang verlenen die daar recht op heeft, zelfs wanneer we haast hebben...Of gewoon 'Goedemorgen!' zeggen tegen de buschauffeur. En het zijn zeker niet 'alleen maar' fietsers die zich misdragen en natuurlijk lang niet allemaal. Zoals altijd is het een handvol idioten die het verpest voor de rest.
suffie
-9-  suffie:
Anders dan Terrence maak ik er geen hobby van om in m'n vrije tijd andere mensen op te lopen voeden. Niet omdat ik bang ben voor een pak slaag, maar omdat ik mijn energie liever in andere dingen steek. Ik zie daar ook de lol niet van in, tenzij het erg grof wordt. Aan de andere kant vind ik de licht cynische uitingen van bezorgdheid over grafstenen, hoe prozaïsch dan ook, ook niet helemaal terecht. Als eenling loop je wel meer risico, zouden we allemaal eens stoppen met onze hoofden als bange kippen de andere kant opdraaien, dan zou het er al heel anders uitzien. Daarnaast hoop ik wel dat als Terrence een keertje de verkeerde tegen het lijf loopt er voldoende mensen om hem heen lopen die niet ineens doof, blind en ongelooflijk gehaast worden.
Terrence
-10-  Terrence:
@Suffie: persoonlijk loop ik liever niet rond met de houding: 'Ik wacht gewoon tot een ander er wat aan doet zodat ik zelf lekker buiten schot blijf.' Volgens mij zit precies daar namelijk het probleem. Maar ieder z'n ding, natuurlijk...;-) Dank voor je bezorgdheid! Overigens kan ik mijzelf - na twee jaar martial arts - redelijk goed verdedigen. Tot grote schrik soms van dronken idioten in het nachtleven die denken 'die kleine' (ik ben 1.40m) wel 'even' te kunnen pakken.
Theo
-11-  Theo:
Martial arts leren en dan conflicten opzoeken wordt als uitlokking gezien.
Culpa in causa, maar dat weet je vast al.
Arnoud
-12-  Arnoud:
Ik vond dat grafschrift van Theo wel grappig. Aan de andere kant moeten we 'ergens iets van zeggen' natuurlijk niet op één lijn gaan stellen met 'conflicten opzoeken'. Dan kunnen de horken helemáál hun gang gaan.
Suffie
-13-  Suffie:
Theo, door wie? En houdt dit ook in dat als je iets aan vechtsporten hebt gedaan dat je dan niemand meer mag aanspreken? Dan mogen ze het halve politiekorps wel opdoeken!
Suffie
-14-  Suffie:
Overigens zie ik dingen om me heen wel beter gaan. Je ziet steeds meer mensen die niet wegkijken, maar hun mobieltje grijpen. En dan natuurlijk ook hun eigen commentaar vastleggen:"Jezus, is er niemand die iets doet? Schandalig gewoon!"

@Terrence: Ik denk dat de drang tot wereldverbetering zich bij iedereen anders uit.. ;-) Martial arts is leuk, maar ik vecht liever niet met dronkaards. Vaak reageren ze niet zoals het hoort op pijnprikkels en moet je daadwerkelijk iets stuk maken om ze rustig te krijgen. Dan laat ik mijn dapperheid liever afhangen van de ernst van het aan de maatschappij aangedane onrecht, ik heb al voldoende titanium in m'n skelet zitten...
Terrence
-15-  Terrence:
@Theo: bij mij ging het omgekeerd. Ik begon met mensen opvoeden voordat ik aan martial arts ging doen.

@Suffie: ik kan tegenwoordig vervelende mensen op het hoofd slaan met mijn kunstheup...;-)

@Allen: dank voor de discussie! Erg nuttig, leuk ende vermakelijk!
Theo
-16-  Theo:
@Suffie: Politiekorps valt juridisch onder Garantenstellung. Dat houdt in dat zij zich vanuit hun functie juist in riskante situaties moeten begeven. Burgers niet, die dienen ze te vermijden.

@Terrence: Je inzet is goed, maar sinds je martial arts beoefend weegt dat wat justitie betreft nu zwaar tegen je.
Suffie
-17-  Suffie:
Beste Theo, kan het zijn dat je wat juridische termen door elkaar haalt? Juist in Terrence's geval zou garantenstellung eerder van toepassing zijn en -althans in deze uitleg- niet de politieagent. En de term 'uitlokking' moet je echt even toelichten want in juridische zin is dat echt totale onzin.
Theo
-18-  Theo:
Vertel dat maar aan de rechter als het zo ver is Suffie, ijzersterke verdediging want het is allemaal onzin en jij hebt gelijk.
suffie
-19-  suffie:
Armen over elkaar en mokken, daar red je het mee, Theo. Is mijn vraag zo raar?
Arnoud
-20-  Arnoud:
Voordat de andere lezers nu afhaken bij het juridisch discours tussen Theo en Suffie: de term 'Garantenstellung' wordt hier op Wikipedia verklaard: http://nl.wikipedia.org/wiki/Garantenste..
Terrence
-21-  Terrence:
Dankjewel voor de link, Arnoud! Uiteraard houd ik mij in bij het slaan van aso's. Stel je voor dat ik een schaafwond op mijn knokkels krijg! Dat is best pijnlijk. Daarom waarschuw ik het sujet vooraf waarop men meestal begint te lachen omdat men denkt dat ik met mijn 1.40m weinig kan beginnen tegen een asociale Haagse schilder van ruim 1.90m...
Suffie
-22-  Suffie:
Om het dan toch even inhoudelijk te houden, Theo, toch even het volgende: kennelijk vind je dat Terrence rottigheid over zich heen haalt als hij mensen in het openbaar domein aanspreekt op hun (aso)gedrag. Een opvatting waar ik het absoluut niet mee eens ben, maar die op zich te verdedigen is.

Je gaat echter nog een stapje verder en bindt er juridische consequenties aan op basis van een aantal principes waar ik, vanuit mijn ongetwijfeld gebrekkige en gedateerde rechtskennis, toch andere beelden bij heb. Help me even bij het formuleren, Theo:

Uitlokking in juridische zin is een dadervorm omschreven in deel 1 van het Wetboek van Strafrecht, waarbij iemand op een anders initiatief wordt bewogen een strafbaar feit te plegen. De wijzen waarop dit plaatsvindt zijn limitatief vermeld in het artikel zelf en omvatten in ieder geval niet het zich misleidend voordoen als weerloos onderdeurtje (sorry, Terrence!) in de hoop klappen te krijgen. In die zin is uitlokking dus niet van toepassing.

Culpa in causa (eigen schuld) is een beperking op het beroep op noodweer omdat de dader de situatie zelf bewust heeft opgezocht. Volgens mij heeft dat niets met martial arts te maken en gaat dat toch een heel stuk verder dan het aanspreken van een Haagse schilder die in je portiek over je fiets heen staat te pissen.

Garantenstellung (jij had beter moeten weten) is een beperking op het noodweer die bijzondere verantwoordelijkheid geeft aan bijvoorbeeld een vechtsporter. Dat zou hier van toepassing kunnen zijn, maar alleen als de vorm van noodweer disproportioneel is. Als Terrence zichzelf in redelijkheid en gematigdheid heel kan houden met wat vechtsporttechnieken is er geen haan die er naar kraait, pas als hij in een snelle beweging iemand het hart uit de borstkas rukt (misschien een wat overspannen beeld van twee jaar martial arts, maar ik heb van de week Roadhouse weer eens gezien) kun je jezelf afvragen of hier de grenzen van noodweer zijn overschreden.

Kortom, zolang Terrence niet met een cape en masker over de Amsterdamse daken snelt met een samuraizwaard over de rug om wildplassende snoodaards op te zadelen met een Kill Bill-tonsuur, moeten we vooral niet willen beletten dat mensen elkaar in het gewone leven aanspreken op gedrag, ook niet omdat ze toevallig aan vechtsport doen, wat meer gespierd zijn of heel hard kunnen rennen. De juridische gevaren lijken me vooral een excuus om het niet te hoeven doen...
Terrence
-23-  Terrence:
@Suffie: ik zie hier een film in! Mocht je dus eerdaags een cameraploeg een man op een dak zien staan filmen die met zijn 1.40m met bierbuik en in helaas iets te strak en te warm latex outfit hijgend met een kromzwaard loopt te zwaaien dan weet je dat je 0,001 procent van de opbrengst van een bioscoopfilm op je bankrekening kunt verwachten.
joep
-24-  joep:
Fietsen zijn hoogst irritant in Amsterdam ,dat slingeren door het verkeer en voetgangers, van de ervaren Amsterdammer fietser,zo arrogant en van "wat doen jullie hier,boeren " .
Echt ,en dan die bakfietsen mode ,met van die moeders der op,kijk mij eens Amsterdams wezen,jongetje der in met lang haar zusje ernaast..precies allemaal van die zelfde types met dito jongen ,zo talrijk dat het een soort is geworden.
Op de stoepen breek je de nek ,over die fietsen..links en rechts neergedonderd .
Hoogst asociaal gewoon..

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.