Er is een Amsterdammer doodgegaan. Niet spontaan, hij werd omgelegd. Vorige week, in Amstelveen. Niet zómaar een Amsterdammer, nee, een 'karakteristieke' Amsterdammer.
Zonde toch, elke 'karakteristieke Amsterdammer' die doodgaat is er één teveel wat mij betreft. Ik begon me wél ineens af te vragen wat we eigenlijk moeten verstaan onder een 'karakteristieke Amsterdammer'.
Iemand die kenmerkend is voor Amsterdam, lijkt me zo. Een fijne, joviale kerel of vrouw, praat een beetje plat, heeft humor, is goedmoedig, goudeerlijk en gul. Hij/zij is altijd wel in voor een praatje bij de bushalte, waarbij steevast gemopperd wordt op het weer of het nieuws. Een soort Johnny Kraaijkamp, zeg maar.
De 'karakteristieke Amsterdammer' die vorige week is afgeknald was een beroepscrimineel uit de top 600. Hij had legio zware misdaden op zijn kerfstok.
Het is een belediging voor alle échte karakteristieke Amsterdammers om hem een 'karakteristieke Amsterdammer' te noemen. Wie haalt dat in z'n hoofd?
De belediging is in het hoofd gehaald door de advocaat van de boef, Sander Janssen. Die moet dus maar weg uit Amsterdam. Hij heeft de stad en de Amsterdammers niet begrepen en verkeert zo te horen ook op veel te amicale voet met zijn criminele cliënten.
zeventien reacties op "Er is een Amsterdammer omgelegd"
Het zijn er ook niet precies 600, het zit dichter tegen de 500 aan. Het getal is ook niet hard, er wordt niet tegen nummer 601 gezegd:"U wacht maar even".
De aanpak is gericht op jongeren en hun omgeving. Familie dus. Als ze in detentie zitten moet dat eerst worden uitgezet maar men gaat al wel aan de slag. Het beleid is gericht op stabilisering van het inkomen, onderdak en dagbesteding. Dat laatste kan school zijn, betaald werk of vrijwilligerswerk. Maar op de bank hangen is er niet bij. Er zijn nog geen mensen uitgestroomd omdat de periode 5 jaar besloot. Wel zijn er mensen afgehaald die ten onrechte op de lijst stonden.
De man die omgelegd is is een ABC-er. Dat staat voor Amsterdamse Beroepscrimineel of Amsterdamse Bekende Crimineel.
Kan hoor, ik vraag het maar...
En naar een jaar moeten ze weg, op kamers of in de maatschappelijke opvang.
Maar ja, Milena, jij hebt de link die ik je gegeven waarschijnlijk niet gelezen. Want feiten, die staan jou alleen maar hinderlijk in de weg.
http://www.parool.nl/parool/nl/7/MISDAAD..
Veel eerlijke, gescheiden en werkloze mensen die al jaren op een wachtlijst staan, zouden maar al te graag een jaar gratis in zo'n huis wonen en een baan krijgen. Maar ja, ze zijn niet crimineel.
Milena, gevoelsmatig begrijp ik welke richting je uit wilt en dat heb ik ook wel een beetje. Toch moeten er even wat appel & peermisvattingen uit. Allereerst blijf je het hebben over gratis wonen. Dat is absolute onzin. Dit soort gasten wordt aan alle kanten gekort, bijvoorbeeld om dit te betalen. Dat ze minder betalen dan wij komt daarnaast onder meer omdat ze met vijf man in één huis zitten. En ja, daar zit subsidie in maar dat geldt ook voor menig eerlijke en gescheiden werkeloze die een huisje weet te bemachtigen. In dat licht bevestigt jouw link naar het Parool eerder Herbert's versie dan jouw gevoel. En geloof me, dit zijn niet het soort huizen waar je als eerlijke, gescheiden werkeloze in zou willen wonen, zoals ook Herbert al aangeeft. Daarnaast is het ook een beetje een kostenafweging: investeer je in een ex-crimineel om hem terug op het zadel te helpen en z'n eigen boontjes te doppen, of neem je het veelvoud aan maatschappelijke schade dat hij gaat toebrengen voor lief? Ik geef toe dat dit niet "lekker" voelt, maar soms ís het nu eenmaal een kosten/baten verhaal.
Overigens is de term "baan" in de kop van het Paroolartikel ook wel een beetje een vorm van "journalistiek inkorten". De gebruikte term is feitelijk "toeleiden naar werk of een zinvolle dagbesteding" en dat houdt zeker niet in dat deze lieden met voorrang een baantje krijgen toegeschoven. Vaak is het vrijwilligerswerk, een plaatsje in een zorgcentrum voor dagbesteding (veel van die gasten hebben een licht verstandelijke beperking die maakt dat ze daar sowieso al thuis zouden horen) en in het beste geval een baantje waar veel van de huidige, eerlijke gescheiden werkelozen vóór de crisis hun neus voor zouden hebben opgehaald.