Home > > Er is een Amsterdammer omgelegd

Er is een Amsterdammer omgelegd

De échte karakteristieke Amsterdammer - Foto: Arnoud de Jong

Er is een Amsterdammer doodgegaan. Niet spontaan, hij werd omgelegd. Vorige week, in Amstelveen. Niet zómaar een Amsterdammer, nee, een 'karakteristieke' Amsterdammer.

Zonde toch, elke 'karakteristieke Amsterdammer' die doodgaat is er één teveel wat mij betreft. Ik begon me wél ineens af te vragen wat we eigenlijk moeten verstaan onder een 'karakteristieke Amsterdammer'.

Iemand die kenmerkend is voor Amsterdam, lijkt me zo. Een fijne, joviale kerel of vrouw, praat een beetje plat, heeft humor, is goedmoedig, goudeerlijk en gul. Hij/zij is altijd wel in voor een praatje bij de bushalte, waarbij steevast gemopperd wordt op het weer of het nieuws. Een soort Johnny Kraaijkamp, zeg maar.

De 'karakteristieke Amsterdammer' die vorige week is afgeknald was een beroepscrimineel uit de top 600. Hij had legio zware misdaden op zijn kerfstok.
Het is een belediging voor alle échte karakteristieke Amsterdammers om hem een 'karakteristieke Amsterdammer' te noemen. Wie haalt dat in z'n hoofd?

De belediging is in het hoofd gehaald door de advocaat van de boef, Sander Janssen. Die moet dus maar weg uit Amsterdam. Hij heeft de stad en de Amsterdammers niet begrepen en verkeert zo te horen ook op veel te amicale voet met zijn criminele cliënten.


zeventien reacties op "Er is een Amsterdammer omgelegd"

Milena Tsareva
-1-  Milena Tsareva:
Ik vraag me af hoe dat nu precies werkt met zo'n Top 600. Wordt deze periodiek bijgewerkt met stijgers en dalers e.d.? Zo ja: gebeurt dat dan wekelijks, maandelijks, per kwartaal of jaarlijks? En is er dan ook een soort van Tipparade waaruit nieuwkomers kunnen promoveren als er een plaatsje vrijkomt zoals vorige week gebeurde? Ben wel benieuwd.
JohnN
-2-  JohnN:
Het is natuurlijk hartstikke fout. Want het Recht moet zijn loop hebben. Toch betrap ik mezelf ook op de gedachte: het is er in elk geval eentje minder. En ik denk dat bij justitie en vooral de politie stiekem hetzelfde wordt gedacht: het scheelt ons een hoop werk en budget. Maar ja, nu moeten ze weer achter die dader aan he? Of staat die ook al op de dodenlijst? Het is wel een smet op Amsterdam waar vroeger alleen "Baantjermoorden" gebeurden, veel romantischer en invoelbaar. Het moorden is erg ordinair geworden met de nieuwe lichting criminelen.
Theo
-3-  Theo:
"Bij tijd en wijle tonen criminelen een daadkrachtig zelfreinigend vermogen die onze justitie ontbeert." zegt mijn onderbuik. Ik distantieer me van deze uitspraak.
Arnoud
-4-  Arnoud:
@Theo: Met zo weinig controle over je onderbuik zou ik toch eens een dokter bezoeken, Theo. ;-)
Herbert
-5-  Herbert:
@Milena, deze man zit zeker niet in de Top 600, daar is hij te oud voor. De leeftijdsgrens ligt zo ongeveer op 30 jaar. Ongeveer omdat het geen strak criterium is. Hier kan je wat meer lezen op de aanpak. http://www.amsterdam.nl/wonen-leefomgevi..

Het zijn er ook niet precies 600, het zit dichter tegen de 500 aan. Het getal is ook niet hard, er wordt niet tegen nummer 601 gezegd:"U wacht maar even".

De aanpak is gericht op jongeren en hun omgeving. Familie dus. Als ze in detentie zitten moet dat eerst worden uitgezet maar men gaat al wel aan de slag. Het beleid is gericht op stabilisering van het inkomen, onderdak en dagbesteding. Dat laatste kan school zijn, betaald werk of vrijwilligerswerk. Maar op de bank hangen is er niet bij. Er zijn nog geen mensen uitgestroomd omdat de periode 5 jaar besloot. Wel zijn er mensen afgehaald die ten onrechte op de lijst stonden.

De man die omgelegd is is een ABC-er. Dat staat voor Amsterdamse Beroepscrimineel of Amsterdamse Bekende Crimineel.
Arnoud
-6-  Arnoud:
@Herbert: klik op de link in het artikel en je ziet dat in de lead van het Parool-stuk staat dat de man deel uitmaakt 'van de Top 600 van gewelddadige Amsterdamse criminelen'. Het Parool zit er dus naast?
Kan hoor, ik vraag het maar...
JohnN
-7-  JohnN:
Verschillende lijstjes? Eén voor de gevestigde recidivisten met veel onbewezen geweld op hun kerfstok.en één voor de ''opkomende talenten beneden de 30 jaar"? Zoiets misschien.
Herbert
-8-  Herbert:
@ Arnoud, Paul Vughts vind ik een prima journalist. Maar ook prima journalisten kunnen de plank wel eens misslaan. Ik ben zijdelings betrokken bij de Top 600, daarom heb ik ook de link meegestuurd.
Karel
-9-  Karel:
@Herbert, welke plaats sta jij dan in die Top 600?
Milena Tsareva
-10-  Milena Tsareva:
Herbert: ik weet niet wat je precies bedoelt met zijdelingse betrokkenheid bij de Top 600, maar mocht je toevallig de chef 'gratis huizen' zijn (of kennen), dan heeft de familie Smit in Nieuw-West er nog eentje in de aanbieding.
suffie
-11-  suffie:
De Amsterdamse Beroeps Crimineel is een uitvinding van de politie en bestaat al een aantal jaren: professioneel en op de achtergrond opererende criminelen, vaak met veel geld, tentakels in de 'bovenwereld' en vrijwel onzichtbaar. De Top 600 is iets van de laatste jaren, een initiatief van Van der Laan, volgens het verhaal op aangeven van een politiechef waarmee hij een wandeling door diens buurt maakte, en gebaseerd op een variant van het Pareto-principe, dat 20% van de veroorzakers 80% van de overlast veroorzaakt. Vermoedelijk is dit onderscheid te moeilijk of te oninteressant voor journalisten, in ieder geval zie je wel vaker dat zij zaken door elkaar halen of verkeerd invullen.
Herbert
-12-  Herbert:
Dat jongeren gratis huizen krijgen is echt onzin. Ze komen met zijn 4en of 6en in een woning die op de nominatie staat om afgebroken te worden. Overdag werken, naar scholen of een andere vorm van dagbesteding en het niet houden aan de regels = exit.Qua inschrijving bij Woningnet staan ze ingeschreven als starter en staan gewoon achter in de rij, net als ieder andere starter.
En naar een jaar moeten ze weg, op kamers of in de maatschappelijke opvang.

Maar ja, Milena, jij hebt de link die ik je gegeven waarschijnlijk niet gelezen. Want feiten, die staan jou alleen maar hinderlijk in de weg.
Milena Tsareva
-13-  Milena Tsareva:
@Herbert
http://www.parool.nl/parool/nl/7/MISDAAD..
Veel eerlijke, gescheiden en werkloze mensen die al jaren op een wachtlijst staan, zouden maar al te graag een jaar gratis in zo'n huis wonen en een baan krijgen. Maar ja, ze zijn niet crimineel.
suffie
-14-  suffie:
Ik zit me even te bedenken hoeveel eerlijk, gescheiden, hardwerkende mensen ik in de afgelopen mensen in het park heb zien liggen slapen...
JohnN
-15-  JohnN:
freudiaans Suffie?
Milena Tsareva
-16-  Milena Tsareva:
Verdorie, je begint een beetje met dubbele tong te praten, Suffie. De mensen die ik als voorbeeld geef, slapen uiteraard niet allemaal in hetzelfde park waar jij altijd komt. Ook wel in andere parken, onder bruggen, viaducten, in portieken en misschien ook nog wel bij familie, vrienden, kennissen en collega's bij wie ze tijdelijk onderdak gevonden hebben.
Suffie
-17-  Suffie:
Ik moet mezelf eens afleren om na een bepaald tijdstip nog te reageren...;-)

Milena, gevoelsmatig begrijp ik welke richting je uit wilt en dat heb ik ook wel een beetje. Toch moeten er even wat appel & peermisvattingen uit. Allereerst blijf je het hebben over gratis wonen. Dat is absolute onzin. Dit soort gasten wordt aan alle kanten gekort, bijvoorbeeld om dit te betalen. Dat ze minder betalen dan wij komt daarnaast onder meer omdat ze met vijf man in één huis zitten. En ja, daar zit subsidie in maar dat geldt ook voor menig eerlijke en gescheiden werkeloze die een huisje weet te bemachtigen. In dat licht bevestigt jouw link naar het Parool eerder Herbert's versie dan jouw gevoel. En geloof me, dit zijn niet het soort huizen waar je als eerlijke, gescheiden werkeloze in zou willen wonen, zoals ook Herbert al aangeeft. Daarnaast is het ook een beetje een kostenafweging: investeer je in een ex-crimineel om hem terug op het zadel te helpen en z'n eigen boontjes te doppen, of neem je het veelvoud aan maatschappelijke schade dat hij gaat toebrengen voor lief? Ik geef toe dat dit niet "lekker" voelt, maar soms ís het nu eenmaal een kosten/baten verhaal.

Overigens is de term "baan" in de kop van het Paroolartikel ook wel een beetje een vorm van "journalistiek inkorten". De gebruikte term is feitelijk "toeleiden naar werk of een zinvolle dagbesteding" en dat houdt zeker niet in dat deze lieden met voorrang een baantje krijgen toegeschoven. Vaak is het vrijwilligerswerk, een plaatsje in een zorgcentrum voor dagbesteding (veel van die gasten hebben een licht verstandelijke beperking die maakt dat ze daar sowieso al thuis zouden horen) en in het beste geval een baantje waar veel van de huidige, eerlijke gescheiden werkelozen vóór de crisis hun neus voor zouden hebben opgehaald.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.