Home > > Oproer in Amstelveen

Oproer in Amstelveen

Bedreigde Schildersbuurt - Foto: Google Streetview

Nou, ik woon hier nog maar net, maar ik moet zeggen: in Amstelveen kunnen ze er ook wat van hoor. Qua bestuurlijke blunders, bedoel ik. Zelfs Het Parool besteedt er een 'analyse' aan, terwijl die krant normaal toch niet bijster veel interesse toont voor de buurgemeenten.

Wat is er gaande? Het grote winkelcentrum van Amstelveen, het Stadshart, moest volgens eigenaar en vastgoedmultinational Unibail-Rodamco stevig worden uitgebreid, anders zou het in de toekomst verkommeren. Er waren véél meer vierkante meters nodig voor de grote winkelketens.

Die ruimte moest natuurlijk ergens vandaan komen en dus had de vastgoedboer het begerig oog laten vallen op de woonwijk ten noorden van het winkelcentrum, de Schildersbuurt. Regeren is vooruitzien, dus in het geniep was  Unibail-Rodamco ook maar vast begonnen met het opkopen van een fikse partij huizen aldaar (38).

Een jaar geleden stapte ook de gemeente Amstelveen in het project. Pas recent kregen de bewoners van de Schildersbuurt een briefje op de deurmat waarin de plannen werden bekendgemaakt. Zij wisten tot op heden nog nergens van.

In de normaal gesproken zo gezagsgetrouwe Schildersbuurt (want ja, Amstelveen blijft Amstelveen) brak een ware revolte uit. En geef de mensen eens ongelijk, want alle huizen in de buurt dalen bij zo'n bericht op slag gigantisch in waarde of worden zelfs onverkoopbaar. Behalve aan Unibail-Rodamco natuurlijk en dan is het slikken of stikken. Iedere bewoner die nog het plan had om in de nabije toekomst te verhuizen, kon dit direct op z'n buik schrijven.

In het Amstelveens Nieuwsblad verscheen een paginagrote advertentie (in Amstelveen doen ze niet minder) waarin het gemeentebestuur omstandig op zijn verantwoordelijkheden werd gewezen. En bovenal ook op het feit dat men daar op het gemeentelijk pluche zat om de belangen van de burgers te behartigen.

In slechts enkele dagen liep de kwestie hoog op. Wethouder Groot zag zich al door het woedend gepeupel tien keer rond De Poel gejaagd worden. In een poging het volk te kalmeren trok hij zich daarom schielijk terug uit het hele plan van Unibail-Rodamco. En nu zijn ze dáár weer ontzettend kwaad.
Het wachten is nu op de schadeclaims...


zes reacties op "Oproer in Amstelveen"

Milena Tsareva
-1-  Milena Tsareva:
Tsja, zo gaat dat doorgaans in de politiek. Ons kent ons... tot er ballonnetjes doorgeprikt worden en het eigenbelang op de tocht komt te staan. Het ene moment wast de ene hand de andere nog, maar als het ze beter uitkomt, trekken ze de handen er plotseling helemaal vanaf. Je zal toch maar deel uitmaken van dat stiekeme en hypocriete achterkamertjestheater: jakkes, wat moet je dan een naar leven hebben. Off-topic: in Nieuw-West gaat Achmed Baâdoud trouwens ook weer lekker: http://www.at5.nl/artikelen/105186/wijka..
JohnN
-2-  JohnN:
Als het echt waar is: dat Unibail pas tevoorschijn kwam toen ze een comfortabele ruim 1/3 deel van de betrokken woningen in bezit had - en er ook van de zijde van de gemeente geen enkel signaal de bewoners eerder bereikte... Als dat echt waar is: dat de bewoners/eigenaren nu pas per briefje in de bus: "Aan de bewoner van dit pand" voor het eerst van het plan horen, als dat allemaal echt waar is, dan is het een overval.
Toch al een schandaal als er in deze tijd uitstekende woningen worden gesloopt t.b.v winkeluitbreiding, terwijl er op zoveel plaatsen zoveel mkb leegstand is.
Die mensen moeten zich maar snel aaneensluiten in een belangenvereniging en een goed advocatenkantoor inhuren.
Arnoud
-3-  Arnoud:
Het is allemaal écht waar. Maar het college heeft inmiddels de stekker uit het plan getrokken, dus als het goed is gaat de hele zaak niet door.
JohnN
-4-  JohnN:
B&W geschrokken van de mondige burgers, wellicht. Goede zaak, als ze op hun plek willen blijven.
Dat geldt ook voor die bewoners, die willen niet weg. Het lijkt me goed wonen daar. Misschien kan ik nu zo'n overcomplete woning van Unibail terugkopen.. voor een zacht prijsje.. dat wel graag.
Armoud
-5-  Armoud:
Het is daar wél betaald parkeren, John.
JohnN
-6-  JohnN:
Geen punt hoor, ik heb wel TWEE fietsen en dan neem ik er gewoon een abonnement op Greenwheels bij. ;-)

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.