Home > > Nieuw-West werkt!

Nieuw-West werkt!

Nieuw-West werkt. Zo heet de ketenaanpak waarmee dit stadsdeel met name jongeren weer aan het werk probeert te helpen. Vrijdag ging ik mee op werkbezoek en hoorde de laatste resultaten van dit werkgelegenheidsproject.

Achmed Baâdoud op het Osdorpplein

In het Ondernemershuis Nieuw-West ontving stadsdeelvoorzitter Achmed Baadoud vrijdagmiddag de gemeenteraadsleden Marianne Poot (VVD) en Emre Ünver (PvdA). Ook waren er deelraadsleden van PvdA, VVD en D66 bij dit werkbezoek aanwezig. Het gezelschap werd bijgepraat over de ketenaanpak voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt.

Duizend werklozen helpen
Het project Nieuw-West Werkt heeft als doel in 2012 en ’13 in totaal duizend mensen stapsgewijs naar werk te begeleiden door de inzet van een doorlopende leerwerklijn. Dit traject is een samenwerking tussen DWI, stadsdeel, Ymere en diverse wijkpartijen, zoals WerkPunt, Vrouw & Vaart en het Jongeren Servicepunt (JSP).

Vorig jaar waren er tien projecten met 145 deelnemers, dit jaar lopen er 22 projecten. De laatste tussenstand is dat er halverwege mei 233 aanmeldingen zijn, waarvan er 90 op training zijn, 40 een werkervaringsplek hebben en er vijftien zijn uitgestroomd naar werk.

Werkverschaffing of echte baan?
Een veelbesproken werkervaringsproject betreft de gastheren en -vrouwen op Plein 40/45 en het Osdorpplein. Twee van hen begeleiden het werkbezoek aan de Shoperade in winkelcentrum Osdorp. Het project heeft vijf van de twintig deelnemers inmiddels een echte baan opgeleverd. De voorzitters van beide winkeliersverenigingen, ook mee op het werkbezoek, zijn allebei positief over het project.

Deze ketenaanpak lijkt echt zijn vruchten af te werpen. Dat is een goede zaak. Als D66′er ben ik geen voorstander van doelloze tijdelijke werkverschaffing, maar projecten die leiden tot echte banen verdienen alle steun. De werkloosheid neemt schrikbarend snel toe, zeker onder jongeren. Projecten die hun afstand tot de arbeidsmarkt verkleinen en hen concrete kansen bieden zijn hard nodig. Maar dan wel kansen op echte banen, geen symboolpolitiek.


vijf reacties op "Nieuw-West werkt!"

JohnN
-1-  JohnN:
Het is een fikse dweil. maar de kraan is nog lang niet dicht...
Niettemin: succes! Als een kwart van de deelnemers in een echte baan terechtkomt is dat winst.
Toch blijft de plaat heet, helaas, maar daar weet ik ook geen oplossing voor. Toezichthouders, gastvrouwen en gastheren in fluorescerende hesjes bieden de maatschappij maar bescheiden toegevoegde waarde. Vooral leren werken met de handen misschien? Echte vakmensen schijnen nog wel aan het werk te kunnen komen, is het niet hier dan wel in Polen!
Theo
-2-  Theo:
Politiek zorgt voor werkgelegenheid, en biedt financiële ondersteuning indien er geen werk is.

Maar het zoeken naar werk is ieders eigen verantwoordelijkheid en toch echt wel het minste wat je mag verwachten.
JohnN
-3-  JohnN:
@Theo: Hadden we daar de sollicitatieplicht niet voor?
Maar even een duwtje in de rug om aan de gang te komen is ook niet verkeerd, dus misschien geeft Nieuw-West werkt! die extra impuls. Want na de 51e afwijzing kun je die natuurlijk goed gebruiken.
Dirk van der Woude
-4-  Dirk van der Woude:
Mis ik iets? Volgens mij voert het DB van Nieuw-West actief uit wat de Stadsdeelraad heeft besloten. In dit geval een werk/activeringsproject en dat is nog goedkoop en succesvol ook.
Ofwel dat heeft de meerderheid (oa. D66 toch?) van die Stadsdeelraad dan heel goed opgedragen. Mag je jezelf voor op de borst kloppen, zo heel veel andere goede EN goedkope andere voorbeelden zijn er niet.
Jeroen Mirck
Precies wat JohnN zegt: als duwtje in de rug bij het vinden van een echte baan is dit een mooi voorbeeld. Wat Dirk zegt verdient trouwens een aanvulling: het DB is uitvoerend, de raad is kaderstellende en controlerend. Oftewel: de raad stelt vooraf de kaders en controleert gedurende het proces of de uitvoering in lijn is met die kaders. Wat dit project betreft is die controlefase morgen in de deelraad.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.