Home > > Het moreel kompas in de thuiszorg

Het moreel kompas in de thuiszorg

Foto: LinkedIn.

Zorgorganisatie Cordaan pakt het weer niet handig aan. Enerzijds zijn er onlangs 332 thuiszorgmedewerkers ontslagen, anderzijds kreeg Karel Verwey (lid van de Raad van Bestuur) vorig jaar bij zijn vertrek een royale vertrekpremie mee: 300.000 euro. Dat was nu eenmaal bij zijn aantreden al contractueel vastgelegd, is de tegenwerping. PvdA-kamerlid Pierre Heijnen is boos en vindt dat 'Verweij geen moreel kompas heeft' (BNR).

Wat mij betreft heeft Heijnen boter op zijn hoofd, want zijn eigen kabinet zorgt ervoor dat er per 1 januari 2014 geen nieuwe indicaties voor Hulp bij het Huishouden worden verstrekt. Dat is de directe reden dat Cordaan de tijdelijke contracten van thuiszorgmedewerkers niet verlengt. Dus bij het 'moreel kompas' van de PvdA kunnen we óók nog wel wat kanttekeningen plaatsen. Welke partij heeft nu het opkomen voor de zwakken en hulpbehoevenden in z'n programma?

Het laat onverlet dat ook Karel Verweij, die meteen na zijn vertrek al een nieuwe baan had, best die drie ton kan terugbetalen. Gewoon, omdat dat netjes is in deze tijden. Contract of geen contract, het is een kwestie van fatsoen tegenover je ex-werknemers.

Hij zal dat waarschijnlijk niet doen. Zeker niet voor de volle honderd procent. Verweij is een kundig en aimabel man, daar niet van. Ik heb hem in zijn Cordaan-tijd wel eens aangesproken op zijn ronduit achterlijk hoge salaris, maar hij vindt dat hij daar het volste recht op heeft. Het is een opvatting die in deze tijden van crisis niet meer te handhaven is. Maar dat komt niet door.

Tegenwoordig is Verweij lid (ad interim) van de Raad van Bestuur bij Thebe, een zorgorganisatie in West- en Midden-Brabant. Misschien moet de PvdA eens nagaan welk salaris hij dáár heeft bedongen en of daar in het licht van de bezuinigingen mee te leven valt. Ik heb namelijk zo'n vermoeden dat hij het niet voor minder doet dan bij Cordaan. En dat was volgens zeggen al royaal boven de Balkenendenorm. De zorg werd toch veel te duur volgens dit kabinet? Maar ja, in die kringen is het moreel kompas ook niet roestvrij.


Reageer op "Het moreel kompas in de thuiszorg"

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.