Home > > In de raad: Stilte voor de storm

In de raad: Stilte voor de storm

Het was woensdag stilte voor de storm. De deelraad van Nieuw-West werkte veel hamerstukken weg, maar was eigenlijk al met zijn hoofd bij de grote donkere wolk die boven het stadsdeel hing. En dan bedoel ik niet de kroning van Willem-Alexander in Amsterdam, die door de SP werd aangegrepen voor een discussie over de noodzaak om het staatsieportret van Beatrix volgende week te vervangen door een RVD-foto van haar zoon. Nee, dan bedoel ik de financiële evaluatie die we volgende maand gaan houden. Dan zal het gaan over de jaarrekening van 2012, maar ook over de extra bezuinigingen in het kader van het project Eén Stad Eén Opgave.

Raadsvoorzitter Piet van Grol hamerde er lustig op los: Wonen in Nieuw-West, legestabel, verordening peutelspeelzalen, benoeming kascommissie (ik werd unaniem gekozen tot nieuw lid, yeah!) en enkele bestemmingsplannen. Ook over de ontheffing van de woonplaatsvereiste voor de wethouders Bos en Verdonk (die laatste woont haar hele ambtstermijn al níet in Nieuw-West) werd maar kort gemopperd.

Portret van Willem-Alexander
Spannender werd het bij de discussie over het portret van onze aanstaande koning: niet alleen de SP stemde tegen diens beeltenis in onze raadszaal, ook Tulpen voor Amsterdam, GroenLinks en vier PvdA'ers lieten hun republikeinse sentimenten opspelen. En dat terwijl het een goed gebruik is om zo’n portret op te hangen, of je nou voor of tegen het koningshuis bent.

De werkelijke spanning betreft natuurlijk de financiële huishouding van ons stadsdeel. De Rekeningcommissie, waar ik zelf ook in zit, is al in gesprek met de ambtenaren en accountants van ACAM over de jaarrekening die we in mei raadsbreed gaan bespreken. ACAM heeft de financiële administratie goedgekeurd, dus dat is alvast positief nieuws. Toch is nog niet het laatste woord gezegd over onze boekhouding, al was het maar omdat stedelijk wethouder Pieter Hilhorst dolgraag een greep zou doen in de algemene reserves van de stadsdelen. Wordt Nieuw-West dan gestraft omdat we het braafste jongetje van de klas zijn?

Eén Stad, Eén Opgave
Een politiek debat over de financiën van Nieuw-West kan niet los worden gezien van de financiële perikelen van de stad Amsterdam. Het programma Eén Stad Eén Opgave (1S1O) heeft Stopera en stadsdelen zwaar verdeeld, omdat die laatsten door Hilhorst gestraft dreigen te gaan worden voor de tegenvallende bezuinigingen van anderen, namelijk de stedelijke ambtelijke diensten. “In feite is het programma 1S1O mislukt”, schreef Achmed Baadoud als portefeuillehouder Financiën vorige week aan ons als deelraad.

In deze crisistijd hangen de donkere wolken van extra bezuinigingen continu boven stad en stadsdelen. In dat licht is het belangrijk om extra kritisch te kijken naar het huishoudboekje van Nieuw-West. Zorgen we goed voor onze bewoners, maar houden we tegelijk ook wat geld achter de hand voor nieuwe tegenvallers? Dat is de stilte voor de storm.

Gewijzigd op 8-05-2013: Enkele feitelijke onjuistheden gecorrigeerd.


29 reacties op "In de raad: Stilte voor de storm"

Milena Tsareva
-1-  Milena Tsareva:
Volgens deze volksvertegenwoordiger betreft de werkelijke spanning in Nieuw-West de financiële huishouding van het stadsdeel. Zoveel wereldvreemde onzin kan ik nog hebben op een vrije zaterdag. Ik zal helaas wat meer tijd nodig hebben om het huiveringwekkende vreugdekreetje bij de benoeming tot nieuw lid van de kascommissie te verwerken.
Suffie
-2-  Suffie:
Een aantal lokale politici die zich zorgen hebben gemaakt over de maatschappelijke consequenties van de economische bezuinigingen op stadsdeelniveau kunnen gerust gaan slapen: Milena vindt het niet belangrijk.
Milena Tsareva
-3-  Milena Tsareva:
Maatschappelijke consequenties? Grappig. De situatie zoals die nu is in Nieuw-West is de trieste maatschappelijke consequentie van een tijdperk zonder deze bezuinigingen op stadsdeelniveau. En veel erger dan nu kan het toch niet worden. In het verleden moeten dan dus ergens langdurig problemen zijn genegeerd en grote missers zijn gemaakt. En oh, dat "yeah" blijft zelfs na een nachtje slapen voor zeer onaangename rillingen zorgen, brrr.
Jeroen Mirck
@Milena: Dat jij je niet interesseert voor de bezuinigingen die elke Amsterdammer treffen zegt alles over jou. Deze volksvertegenwoordiger maakt zich daar wel zorgen over, en terecht.
Milena Tsareva
-5-  Milena Tsareva:
@J.Mirck: Overal wordt bezuinigd. Het hele land zucht eronder. Voor stadsdeel Nieuw-West wordt daarop gelukkig geen uitzondering gemaakt. Je gaat helaas totaal voorbij aan wat ik schrijf over het tijdperk vóór de (extra) bezuinigingen, waarin maatschappelijke problemen in Nieuw-West alleen maar groter werden.
Suffie
-6-  Suffie:
Jeroen, dat je het toch in je hoofd haalt om vooruit te denken!
Milena Tsareva
-7-  Milena Tsareva:
Vooruit denken is prima hoor, maar als daarbij geldverslindend en falend maatschappelijk beleid in het (recente) verleden liever "vergeten" wordt, is dat nogal kortzichtig en kwalijk te noemen.
Suffie
-8-  Suffie:
Regeren is vooruitzien, Milena. Dat is een cliché, maar wel waar. Bovendien sluit dit het terugkijken op zaken niet uit, ook al wordt het hier niet genoemd...
Milena Tsareva
-9-  Milena Tsareva:
Enige nuancering van het genoemde cliché lijkt me niet geheel overbodig: regeren zou vooruitzien moeten zijn.
Jeroen Mirck
-10-  Jeroen Mirck:
Mijn stuk gaat over financiën, niet over veiligheid. Als Milena had opgelet en hier vaker mijn stukken had gelezen, zou ze weten dat ik ook D66-woordvoerder Veiligheid ben en daarover regelmatig aan de bel trek. En wat die falende maatschappelijke projecten betreft: daar heeft begin vorig jaar een fikse schifting in plaatsgevonden.
Milena Tsareva
-11-  Milena Tsareva:
"En wat die falende maatschappelijke projecten betreft: daar heeft begin vorig jaar een fikse schifting in plaatsgevonden."

Goh, en dan is het blijkbaar wel weer goed zo. De teller is gereset, er wordt niet meer over geluld en er kan weer van voor af aan raak gerotzooid worden. Met andere woorden: kom maar op met het verse geld onder het motto 'een glas, een plas en alles bleef zoals het was'. Toch maar mooi dat de geldkraan nu iets dichter gedraaid wordt.
Arnoud
-12-  Arnoud:
Het lijkt me nu toch beter dat Milena zélf in het stadsbestuur plaatsneemt, want haar volksvertegenwoordigers doen het nooit goed. Voor hen is dit onbegonnen werk...
Milena Tsareva
-13-  Milena Tsareva:
Nee Arnoud, Milena gaat niet hypocriet (mee)huilen met de wolven in het bos. Omdat ik me -zoals al vaker verkondigd- terdege realiseer dat volksvertegenwoordiging een wassen neus is, mag ik eigenlijk niet zo op Jeroen reageren. Ik zou eerder zwijgzaam en berustend medelijden met hem moeten hebben. Maar ja, als iemand "yeah!" gaat roepen als hij tot nieuw lid van de kascommissie van de deelraad benoemd wordt, gaat hij gewoon te ver om er niet op te reageren.
JohnN
-14-  JohnN:
@Milena: Als iemand ergens tot kascommissielid benoemd wordt betekent dat meestal dat de mensen die hem benoemen vertrouwen in zijn kennis van zaken tonen. Op zijn minst vertrouwen op zijn financiële integriteit. Dan lijkt het me dat je ondanks enig relativeren toch vereerd bent. Zoiets kan ik me wel indenken. Welke gedachte kreeg jij eigenlijk? "Ha lekker potverteren!" of zoiets?
Jeroen Mirck
-15-  Jeroen Mirck:
Ik sluit me aan bij de woorden van JohnN. Daarbij is het Milena vermoedelijk ontgaan dat dat 'yeah!' natuurlijk ook met enige zelfspot is opgeschreven.
Milena Tsareva
-16-  Milena Tsareva:
Achteraf zelfspot of niet: zonder het nare "yeah!" was dit sowieso een heel ander artikel geweest, dat inhoudelijk niet eens de moeite waard zou zijn geweest om op te reageren. Er moet net als in de rest van Nederland extra bezuinigd worden in stadsdeel Nieuw-West... nou nou.
JohnN
-17-  JohnN:
Hier zie ik weer een demonstratie waarom "internet relaties" soms al gauw vreselijk de mist in kunnen gaan. Iemand schrijft "yeah!" met een besmuikte grijns op zijn gezicht in een e-mail, in een tweet of op een forum. De ander leest, hoort niks en ziet al evenmin, de spottende toon, de geringschattende grijns. De ander vult voor zichzelf het ontbrekende in: hier zit een ingebeelde kwast met zijn zelfgenoegzame tronie een beetje met leedvermaak te spotten met mijn portemonnee.
Vooral humor op het internet is levensgevaarlijk, dat zal bijvoorbeeld Suffie vast en zeker kunnen beamen.

Ik kreeg eens een leuk chatcontact met een dame over mijn georganiseerde natuurwandelingen.
Heel enthousiast. wilde graag op de hoogte gehouden blijven, want ze hield zo van wandelingen in de vrije natuur. Nou geen probleem, geef maar een mailadres en dan krijg je regelmatig het programma in je INbox. Maar ze had wel een hondje. En dat hondje ging altijd overal met haar naartoe. Tja, veel van de gebieden zijn kwetsbaar en daar mogen geen honden in, dus dat beperkt wel de keus.
Even een grapje dacht ik, en schreef: "Maar misschien kun je een enkel keertje eens alléén ergens naartoe gaan, als dat van je hondje mag?"
Alle vrolijkheid die ik er in had gelegd werd er door het internet doeltreffend uitgewrongen.
Wat bedoeld was als grap bleek dodelijk.
Jeroen Mirck
-18-  Jeroen Mirck:
Arme Milena, ze zal eens niet iets te klagen hebben. Bovendien begrijpt ze mijn stuk nog steeds niet: de stad probeert haar eigen achterstand bij de stedelijke bezuinigingen te verhalen bij de stadsdelen. Niet heel eerlijk, dus logisch dat dit een heet hangijzer is in politiek Amsterdam. Maar niet voor Milena dus, die dolgraag nog wat extra gemeentelijke belasting betaalt om de gaten in de begroting van Hilhorst te vullen.
Milena Tsareva
-19-  Milena Tsareva:
"... de stad probeert haar eigen achterstand bij de stedelijke bezuinigingen te verhalen bij de stadsdelen."

Net zoals Europa haar eigen financiële achterstand probeert te verhalen op de lidstaten, net zoals de Staat der Nederlanden de begrotingstekorten probeert te verhalen op o.a. de provincies en net zoals de provincies het weer proberen weg te halen bij o.a. stadsregio's en gemeenten. Uiteindelijk komt het er op neer dat alle overheden gezamenlijk via via of rechtstreeks de portemonnees van de burgers leeg trekken. What's new? En dan maar "yeah!" roepen als je in een kascommissie aan deze poppenkast mag meedoen. Sorry hoor, maar dat trek ik niet.
Theo
-20-  Theo:
"Het probleem van socialisme is dat andermans geld uiteindelijk opraakt."
JohnN
-21-  JohnN:
Geld van wie Theo? Voorlopig worden de rijken steeds rijker - en dat schijnt sinds de crisisaanvang in 2008 zelfs steeds sneller te gaan.
Milena Tsareva
-22-  Milena Tsareva:
@JohnN
Ik dwaal even lekker met je mee van het onderwerp af: "Voorlopig worden de rijken steeds rijker." Da's een tamelijk ongenuanceerde en onberedeneerde (centrum)linkse dooddoener. "De rijken", wie zijn dat in hemelsnaam? Mag ik derhalve een definitie van "de rijken" en hiernaast een bronvermelding bij de bewering dat "de rijken steeds rijker worden" en dat ze dit sinds 2008 ook steeds sneller schijnen te doen?
JohnN
-23-  JohnN:
Alsjeblieft:
examiner.com - worlds wealth - quote500 members - Flowtraders - Optiver - IMC - fast wealth generators - flitsgeld - transparancy.com - worlds corrumptive scale - flitsgeld - Minister Ronald Plasterk onthult de top verdieners in de semi-overheid, woon en zorgsector - Multi Balkenendenormverdieners - enkele voorbeelden Matthijs van Nieuwkerk, Paul de Leeuw, Giel Beelen, Raad van Bestuur CZ Zorgverzekeraars, Raad van Bestuur Achmea Zorgverzekeringen - net als de IRS in de VS wil Plasterk dat al die inkomens openbaar worden - het betreft allemaal mensen die in 2012 aanzienlijk meer verdienden dan het voorgaande jaar.
IRS List of Individual Tax Returns - results: 5% of the US population owns 95% of US wealth - and it is getting worse: 2% of the worlds population owns 98% of the worlds wealth - Join the riches: Become a networker - Learn: How to let other people work for you.
Quote500 - Bekende Nederlanders leven er goed van in de lezingensector.
Voorlopig genoeg zoektermen? Veel genoegen!
Milena Tsareva
-24-  Milena Tsareva:
JohnN, ik had gehoopt op iets meer dan zoektermen die in veel gevallen slechts leiden tot loze kreten en gespeculeer, bijv. op een rechtstreeks linkje naar een (of meer) onafhankelijk(e) onderzoeksrapport(en). Een beetje gelijk heb je wel, maar ik kan er weinig mee in het kader van het artikelonderwerp. Yeah!
JohnN
-25-  JohnN:
Ach Milena ik dacht dat je oprecht twijfelde aan het waarheidsgehalte van mijn bewering. Maar eigenlijk wist je natuurlijk allang hoe het zit. Dus eigenlijk heb ik een veel te uitgebreid antwoord gegeven.
De constateringen van "transparancy" bijvoorbeeld hoe geldstromen naar heel verkeerde zakken lopen, en juist in landen waar het financieel moeilijk zit, zegt eigenlijk al alles. De Griekse redersconstructie. Of de rijke Russen die in een angstwekkend tempo steeds rijker worden, wat beroerd voor het land moet aflopen als straks het gas op is. Want buiten Moskou zijn ze de middeleeuwen nog maar nauwelijks ontgroeid.
En ik noem je zelfs een paar Nederlandse namen op een presenteerblaadje, mensen die heel goed voor zichzelf zorgen en allerminst op de nullijn zijn blijven hangen. En iedereen weet dat er veel en veel meer van zijn.
Ik ben geen zwartkijker hoor en ook niet ziekelijk jaloers, al krijg ik dat steeds te horen van rechtse mensen. Een dooddoener, Ik ben niet verblind links, ik kan 90% van mijn wakende uren leven met de onrechtvaardige en zelfzuchtige wereld om me heen, omdat we het er nu eenmaal mee moeten doen. Er blijft nog genoeg te genieten zelfs met een bescheiden inkomen.
JohnN
-26-  JohnN:
@Milena: eigenlijk houd ik er niet zo van nadrukkelijk mijn eigen gelijk binnen te halen, maar ik voel me toch ten onrechte bekritiseerd, alsof ik tegen Theo echt een "onberedeneerde dooddoener" had gedebiteerd met mijn opmerking dat de rijken steeds rijker t.o.v. de armen worden. Via volgende link kom je op een statistiek die e.e.a. zonneklaar aantoont. Het zijn dan wel cijfers voor de U.S., maar de tendens is in Europa niet anders > http://www.welingelichtekringen.nl/econo..
Jeroen Mirck
-27-  Jeroen Mirck:
@19: Je wil het gewoon niet begrijpen, Milena. Ondanks dat je een troll bent (en die luisteren sowieso nooit), leg ik het voor de andere meelezers toch maar even uit. De ambtelijke diensten die onder Hilhorst vallen (DWI etc.) weigeren snel genoeg te bezuinigen, dus legt Hilhorst uit arren moede nu een extra rekening bij de stadsdelen die wel hun bezuinigingen halen. Diensten en stadsdelen zijn allemaal nevengeschikt, dus wordt er wel degelijk met een rekening geschoven. Jouw vergelijking met de EU slaat echt nergens op.
Milena Tsareva
-28-  Milena Tsareva:
Nou Jeroen, voor politici die in hun eigen schijnrealiteit zweven waarin regels en logica gelden die alleen zij zelf begrijpen, slaat mijn vergelijking misschien nergens op. Voor de gewone man of vrouw die door de overheden linksom of rechtsom structureel financieel uitgeknepen wordt, klinkt 'ie echter als een klok.
Jeroen Mirck
-29-  Jeroen Mirck:
Fijn voor jou, Miel.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.