Home > > De Koningswup

De Koningswup

De Koningswup. Foto: Arnoud de Jong.

Ik heb er eindelijk een te pakken: een Koningswup. Dat wordt absoluut een collector's item, volgens de Metro.
Zoals mijn moeder munten en theelepeltjes spaarde van Wilhelmina en Juliana, zo heb ik de Koningswup. Mijn erfgenamen zullen die later terugvinden in mijn nalatenschap en zich afvragen wat voor ding het ook alweer was. En dan zal iemand zeggen: dat was die zooi van Albert Heijn, doe maar weg.

Eén ding bevreemdt mij. Aanvankelijk zouden er 150.000 ballonnen worden opgelaten ter ere van onze nieuwe koning. Daar ontstond commotie over, dus dat feest ging niet door. Na veel pressie vanuit de milieubeweging en de Partij voor de Dieren zag burgemeester Van der Laan in dat het inderdaad niet milieu- en diervriendelijk was om zoveel latex in het landschap te dumpen. Zeker niet voor zoiets futiels als de inhuldiging van Willem-Alexander.

Maar over die honderdduizenden Koningswuppen die straks de vuilnisbak weer in gaan hoor je niemand. Volkomen nutteloze vervuiling. Weliswaar komen de meeste niet direct in het milieu, maar ze moeten toch weer verwerkt worden. Zijn Koningswuppen te recyclen? Is er een inzamelingsprogramma voor? Wat is de ecologische footprint van een Koningswup?

Tegen iedereen die meer dan 15 euro heeft besteed, zegt het meisje bij de kassa:
"Wilt u een Koningswup?"
"Ja graag!"
Ziehier de infantilisering van ons volk. Ik heb daar eenmalig aan meegedaan, maar alleen ten behoeve van dit stukje.

Heel vreemd dat Albert Heijn telkens weer wegkomt met al die wuppentroep en minizooi. Maar ja, dát is economie en economie is heilig. Ik ga eens nadenken hoe ik die achterlijke Koningswup op Shakespeariaans dramatische wijze, maar toch milieuvriendelijk kan elimineren. Dat wordt volgens mij nog een hele klus.


zeven reacties op "De Koningswup"

Terrence
-1-  Terrence:
Albert Heijn kom binnenkort met de aktie: 'Stuur een Wup naar Afrika!' Kindertjes leveren hun niet-gebruikte Wuppen (Wups?) in bij hun favoriete filiaal waarna de kassadames en vakkenvullers die zijn afgekocht van de sociale werkplaatsen (en dus onder het minimum loon betaald mogen worden) de speeltjes netjes inpakken (na werktijd uiteraard en onbetaald 'want jij wil toch ook iets doen voor die arme kindjes?') en naar 'de arme negertjes' laten verschepen. Door Poolse vrachtwagenchauffeurs. Totale kosten van de hele operatie: het dubbele van een gemiddelde konings-inhuldiging.

Niet sarcastisch bedoeld, hoor!
JohnN
-2-  JohnN:
Over het algemeen ben ik niet zo negatief hoor, een langdurige slechte stemming is erg ongezond. Dus een feestje in sombere tijden is zo gek nog niet. Maar al die bedrijven die opzichtig graaierig inhaken op alle gekte - AH is maar één slecht voorbeeld - irriteren me door al het opgefokte gedoe. Elk probeert een graantje mee te pikken. Voor een stuiver en drie knikkers laten de voedsel-producenten verpakkingen maken met het konterfeitsel van Bea&Willem erop om de inhoud voor de drievoudig normale prijs te verkopen, dat vind ik nou juist zowel klant- als majesteitsschennis, daar is een kinderfotootje in Nieuwe Revue heilig bij.
Onze gemeentelijke en andere overheidsinstellingen gaan zich m.i. ook ernstig te buiten. Normaal is er nergens tijd noch geld voor, nu draven opeens een week lang drommen mensen rond geld te verspillen om het verkeer te helpen ontwrichten en overal alles te beplakken met plasticfolie.
Maar ondertussen zit Ahoy zit nog niet voor 2/3 vol ondanks dat we de hele dag met radioreclame door het ticketbureau worden bestookt.
Wie zijn er nu gek. Een waardig feest? Oké, maar dan niet deze toestand, laat WA dan liever maar weer als vanouds gaan hossen en met wc-potten gooien, lachen...
Theo
-3-  Theo:
@Arnoud de Jong:
Het bezwaar tegen de ballonnen was dat deze verspreid in het wild zouden neerdalen waar vogels, veld- en bosdieren deze zouden opeten.

Die wuppietroep wordt echter met het normale huisafval afgevoerd, vandaar dat niemand bezwaar maakt.
Theo
-4-  Theo:
Ik heb medelijden met die arme AH-medewerkers die vanuit hun functie dit soort troep verplicht moeten aanprijzen. Dan sterf je toch een klein beetje van binnen.
Arnoud
-5-  Arnoud:
@Theo: Ja, dat onderscheid heb ik ook vermeld. Niettemin blijft het een gigantische productie van onnodig afval. Als je dan toch iets uitdeelt, deel dan iets uit waar de mensen iets aan hebben. Waxinelichthouders, ik verzin maar iets willekeurigs...
Suffie
-6-  Suffie:
Terrence, dan hebben wij het in onze arrogantie nog niet eens over de vraag of die arme kindertjes wel op deze troep zitten te wachten....

Een klap in het gezicht van alle mensen die de vorige wuppiesgekte nog maar net te boven zijn gekomen...
carla
-7-  carla:
Bezuiniging op de wuppie? Mijnes heeft geen ogen!

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.