De buurvrouw heeft haar appartement gekocht. Dat maakt ons verschillend, want zij betaalt driemaal zoveel aan hypotheeklasten als ik aan huur om in hetzelfde complex te wonen. Mocht zij ook nog een bedrag aflossen op haar hypotheek (wat voor huis 'eigenaren' niet vanzelfsprekend is), dan is zij over dertig jaar in het trotse bezit van een woning van 39 vierkante meter die in 1892 werd gebouwd om maximaal 50 jaar mee te gaan.
Bovendien betaalt zij maandelijks een bijdrage voor het schoonhouden van het trapportaal. Tot voor kort onwetend van het feit dat de schoonmaak niet wordt uitgevoerd door een gespecialiseerd schoonmaakbedrijf, maar door een buurvrouw en ondergetekende. Kortom: zij wordt opgelicht. Net als ik.
Maar ook op andere manieren gaat de woningleverancier in de fout.
Op 11 april ontving ik een briefje in de brievenbus met het verzoek om voor 12 april mijn spullen uit de algemene gang te verwijderen. De brief was voorgedrukt en op twee verschillende stippellijntjes stonden mijn naam (verkeerd gespeld, maar dat komt doordat het best lastig is om een naam af te lezen van een naambordje op de deur) en de datum. De brief was ondertekend met 'Hoogachtend, District West'.
Dan denk ik: 'Goh, wat zielig! Iemands ouders hebben een rotgeintje uitgehaald en hun zoon of dochter 'District' genoemd. Zelf heb ik op school geleerd dat het wel zo netjes is om je naam achter te laten als afzender van een brief. Zeker als je van iemand iets gedaan wilt krijgen. Sterker nog: ooit werd het als onbeschoft ervaren als je je naam niet onder aan een brief plaatste. Maar goed, de tijden zijn veranderd en beleefdheid komt vrijwel alleen nog voor als woord in een woordenboek.
Het ging overigens om mijn step die daar netjes (en in overleg met de buren!) aan een ophangbeugel aan de muur hing. Van woningcorporatie Ymere mag niets meer in het trapportaal staan. Dit vanuit oogpunt van hygiëne en brandveiligheid. Nog even, dan wordt het huurders verboden hun voordeur dicht te doen, opdat men in geval van brand snel kan vluchten. De algemene toegangsdeur van de zolderruimtes heeft geen slot meer dus is het een kwestie van tijd voordat insluipers en andere junks weer hun (lege!) wietzakjes en lichaamseigen afvalstoffen achterlaten.
Overigens geldt de regeling dat spullen weg moeten uit het trapportaal niet voor bewoners die hun appartement in hetzelfde gebouw gekocht hebben. Hun plantenpotten en kinderwagens vormen blijkbaar géén bedreiging voor de volksgezondheid. Op de plek waar mijn step aan de muur hing staat nu de rollator van de gehandicapte buurvrouw van drie hoog. Oftewel: 'Algemene' regels gelden in Nederland blijkbaar niet voor iedereen.
elf reacties op "Algemene regels gelden niet voor iedereen"
De woningcorporatie had de step en muurbeugel ook zomaar kunnen verwijderen, want daar hadden ze volledig het recht toe. En wees gerust, gedeelde smart is immers halve smart; uw gehandicapte buurvrouw heeft mogelijk ook zo'n brief ontvangen en zal haar rollater eerdaags in de shredder zien verdwijnen. U ook weer blij.
Jij doet het misschien nog netjes, maar je wilt niet weten welke bende er soms in trappenhuizen wordt aangetroffen. Er zou nog veel strenger gehandhaafd moeten worden, want je bent natuurlijk reddeloos verloren als je door de zwarte rook bij brand je huis moet ontvluchten.
Dat je geen spullen in het trapportaal mag zetten is bij jou geregeld in het huurcontract. Mar als dat niet in het huishoudelijk regelement staat van de VVE, dan krijg je de bizarre situatie dat jij geen spullen in het portiek mag zetten en jouw buurvrouw wel.