Home > > Algemene regels gelden niet voor iedereen

Algemene regels gelden niet voor iedereen

Foto: Petit.punt.nl

De buurvrouw heeft haar appartement gekocht. Dat maakt ons verschillend, want zij betaalt driemaal zoveel aan hypotheeklasten als ik aan huur om in hetzelfde complex te wonen. Mocht zij ook nog een bedrag aflossen op haar hypotheek (wat voor huis 'eigenaren' niet vanzelfsprekend is), dan is zij over dertig jaar in het trotse bezit van een woning van 39 vierkante meter die in 1892 werd gebouwd om maximaal 50 jaar mee te gaan.
Bovendien betaalt zij maandelijks een bijdrage voor het schoonhouden van het trapportaal. Tot voor kort onwetend van het feit dat de schoonmaak niet wordt uitgevoerd door een gespecialiseerd schoonmaakbedrijf, maar door een buurvrouw en ondergetekende. Kortom: zij wordt opgelicht. Net als ik.
Maar ook op andere manieren gaat de woningleverancier in de fout.

Op 11 april ontving ik een briefje in de brievenbus met het verzoek om voor 12 april mijn spullen uit de algemene gang te verwijderen. De brief was voorgedrukt en op twee verschillende stippellijntjes stonden mijn naam (verkeerd gespeld, maar dat komt doordat het best lastig is om een naam af te lezen van een naambordje op de deur) en de datum. De brief was ondertekend met 'Hoogachtend, District West'.

Dan denk ik: 'Goh, wat zielig! Iemands ouders hebben een rotgeintje uitgehaald en hun zoon of dochter 'District' genoemd. Zelf heb ik op school geleerd dat het wel zo netjes is om je naam achter te laten als afzender van een brief. Zeker als je van iemand iets gedaan wilt krijgen. Sterker nog: ooit werd het als onbeschoft ervaren als je je naam niet onder aan een brief plaatste. Maar goed, de tijden zijn veranderd en beleefdheid komt vrijwel alleen nog voor als woord in een woordenboek.

Het ging overigens om mijn step die daar netjes (en in overleg met de buren!) aan een ophangbeugel aan de muur hing. Van woningcorporatie Ymere mag niets meer in het trapportaal staan. Dit vanuit oogpunt van hygiëne en brandveiligheid. Nog even, dan wordt het huurders verboden hun voordeur dicht te doen, opdat men in geval van brand snel kan vluchten. De algemene toegangsdeur van de zolderruimtes heeft geen slot meer dus is het een kwestie van tijd voordat insluipers en andere junks weer hun (lege!) wietzakjes en lichaamseigen afvalstoffen achterlaten.

Overigens geldt de regeling dat spullen weg moeten uit het trapportaal niet voor bewoners die hun appartement in hetzelfde gebouw gekocht hebben. Hun plantenpotten en kinderwagens vormen blijkbaar géén bedreiging voor de volksgezondheid. Op de plek waar mijn step aan de muur hing staat nu de rollator van de gehandicapte buurvrouw van drie hoog. Oftewel: 'Algemene' regels gelden in Nederland blijkbaar niet voor iedereen.


elf reacties op "Algemene regels gelden niet voor iedereen"

Suffie
-1-  Suffie:
Er zit wel een zekere, bizarre logica in. De eigenaar van een huis is in eerste instantie verantwoordelijk voor het handhaven van veiligheidseisen. Ymere is verantwoordelijk naar de huurders toe, bewoners die tevens eigenaar zijn naar hunzelf... Sowieso vind ik het door elkaar heen kopen en huren raar, maar dit levert wel héél bijzondere situaties op...
Theo
-2-  Theo:
Nog zeer netjes en beleefd dat je van tevoren een geschreven verzoek krijgt.

De woningcorporatie had de step en muurbeugel ook zomaar kunnen verwijderen, want daar hadden ze volledig het recht toe. En wees gerust, gedeelde smart is immers halve smart; uw gehandicapte buurvrouw heeft mogelijk ook zo'n brief ontvangen en zal haar rollater eerdaags in de shredder zien verdwijnen. U ook weer blij.
Arnoud
-3-  Arnoud:
Dat er niets in de trapportalen mag staan vind ik logisch, vooral uit oogpunt van brandveiligheid. Wanneer de brandweer zoiets aantreft, zal er heus geen verschil worden gemaakt tussen huurders en kopers.
Jij doet het misschien nog netjes, maar je wilt niet weten welke bende er soms in trappenhuizen wordt aangetroffen. Er zou nog veel strenger gehandhaafd moeten worden, want je bent natuurlijk reddeloos verloren als je door de zwarte rook bij brand je huis moet ontvluchten.
Terrence
-4-  Terrence:
Natuurlijk belde ik met Ymere. Zo ontdekte ik (na enig doorvragen) hoe 'District West' echt heet en hoorde ik dat Ymere voortaan een 'Zero Tolerance' beleid voert. Prima natuurlijk. Maar dan voeren wij als bewoners voortaan ook een zero tolerantie beleid naar Ymere toe. Goh, wat raar dat de maatschappij verhardt!
Herbert
-5-  Herbert:
Dit is een beetje een ingewikkelde situatie, jij hebt te maken met Ymere in een huurder/verhuurrelatie, jouw buurvrouw heeft met de VVE van doen waar Ymere ook in zit.
Dat je geen spullen in het trapportaal mag zetten is bij jou geregeld in het huurcontract. Mar als dat niet in het huishoudelijk regelement staat van de VVE, dan krijg je de bizarre situatie dat jij geen spullen in het portiek mag zetten en jouw buurvrouw wel.
JohnN
-6-  JohnN:
Het begint met een step, dan een rollator, vervolgens een scooter en voor je het weet staat er een Canta geparkeerd. Ik begrijp dat Ymere wel een beetje. Iets van een vinger geven en een hele hand kwijtraken.
Suffie
-7-  Suffie:
Terrence, als de verharding van de maatschappij tegen te gaan is door coulance in veiligheidsmaatregelen te betrachten, doe mij dan maar die verharding. Aardig zijn helpt niets meer als je je buurvrouw verkoold achter haar looprekje vandaan ziet peuteren....
Ben
-8-  Ben:
Ik ben zelfs ook opgegroeid in een huur huis in Oud Zuid,en woonde 3 hoog,het waren nieuwe woningen die twee jaar voor de oorlog af werden geleverd,maar ook was het voorgeschreven dat er geen objecten zoals fietsen of zo in de trapportalen mochten staan,je kon dus als het nodig was je fiets naar de zolder ruimte brengen dat op de 4 de verdieping was, maar verders moest het trapportaal geheel vrij zijn,het mooie was wel dat we onder het huizenblok een fietsenstalling hadden waar al die fietsen konden worden gestald en de stalling was open van 5 uur in de ochtend tot 12 uur midden nacht,tegen een kleine vergoeding ik geloof het was 85 cent per maand,je zag daardoor dan ook heel weinig fietsen op straat staan.Maar ja dat was toen, nu breek je je nek over de fietsen die overal maar ergens neer gezet worden,met of zonder wielen,haha. Gr,Ben in US
Sigi
-9-  Sigi:
Die stallingen zijn allang tot geinige appartementjes omgetoverd.
Terrence
-10-  Terrence:
Heb inmiddels burenoverleg gevoerd en gesproken met 'District West'. Er zijn goede afspraken gemaakt! Inderdaad zit er onder onze huizen een grote ongebruikte ruimte. Ik zet op het verlanglijstje aan Ymere dat het wellicht een idee is om daar (weer) een stalling van te maken want nu is de ruimte niet meer dan een tochtgat en een balzaal voor diverse muizenfamilies.
JohnN
-11-  JohnN:
Gefeliciteerd met de hoopvolle ontwikkelingen!

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.