Home > > Ooievaars in het Vondelpark

Ooievaars in het Vondelpark


dertien reacties op "Ooievaars in het Vondelpark"

Ooievaarsproject Amsterdam
-1-  Ooievaarsproject Amsterdam:
Beste Peter Eijking, redactie van Amsterdam Centraal, bezoekers van het Vondelpark en andere stadgenoten/ooievaarsliefhebbers.

Als filmpje ziet het er heel leuk uit. Zo'n ooievaar van dichtbij die gevoerd wordt door de cineast. Probleem is echter dat ooievaars geen huisdieren zijn als parkeendjes. Maar wilde dieren, roofvogels die zelf heel goed in staat zijn om in de regio Amsterdam tot op grote afstand van het nest hun eigen voedsel te zoeken. Van nature eten ooievaars wormen, grote insecten, muizen, ratten mollen, en een enkele kikker of vis. Ooievaars zijn vleeseters die behoefte hebben aan natuurlijke eiwitten van prooidieren. Eendagskuikens, afgeprijsde gehaktballetjes van de supermarkt, restjes barbecue-vlees of chinees die overblijven na het picknicken bevatten de noodzakelijke voedingsstoffen niet. Wel toevoegingen die voor de dieren schadelijk zijn. Vooral het voeren van brood is funest en levert dode jongen op. Brood bestaat uit plantaardige stoffen die voor de spijsvertering van ooievaars niet te verwerken. (Een koe heeft niet voor niets meerdere magen en herkauwt haar voedsel.) De jongen gaan er van dood!!! De ooievaars in het Vondelpark zijn sinds een paar dagen aan het broeden. De tweede week van mei kruipen de jongen uit het ei. De ooievaarskuikens zijn als mensen door onze amateur-cineast gestimuleerd worden de ooievaars te gaan voeren geen lang leven beschoren zijn. Als ze al niet in het nest sterven en toch uitvliegen en op trek gaan gebeurt dit een paar maanden later in het overwinteringsgebied. We kregen onlangs nog van via het Vogelringstation een terugmelding van een de vorige zomer in het Vondelpark geboren jong dat helemaal tot in Zuid Spanje was gevlogen om daar dood te gaan. Zonde van de leuke tijd dat zij/hij opgroeide in het Vondelpark. Waar veel bezoekers enthousiast zijn voor de ooievaars. Treurig ook voor de kinderen die het beestje bij het ringen een naam hebben gegeven.
Een dringend verzoek aan de redactie van Amsterdam Centraal. Verwijder als je blief het filmpje van de site. Het zet bezoekers van de website aan tot het voeren van ooievaars in het Vondelpark en elders in de stad. Dat is funest voor de ooievaars.
Er worden binnenkort bij al de ooievaarsnesten in Amsterdam door de stadsdelen bordjes geplaatst waarop staat dat het verboden is om de ooievaars te voeren. Nogmaals een dringend verzoek: laat het filmpje op verjaarspartijdjes aan vrienden en bekenden zien. Maar verwijder het zo snel mogelijk van de verder prachtige interessante website.
Voor verder informatie kun je terecht vinden bij: http://www.ooievaars.eu en http://www.ooievaars020.nl
Namens het Ooievaarsproject Amsterdam, Mat Janssen
Peter Eijking
Pardon. Waar zien jullie dat ik die ooievaar sta te voeren? Ik film slechts wat ik zie onderweg.
Als je een ooievaarsnest in een druk bezocht park neerzet, dan gebeuren dit soort dingen. Wellicht is het verstandiger om een betere plek voor ze te zoeken. Neem de Vrije Geer, daar zitten ze ook en dat is een veel betere omgeving. Het Rembrandtpark b.v. zou een mooi alternatief zijn. Dat is een stuk rustiger.

Tip: Schrijf een reactie over het voeren op youtube en gebruik het filmpje om de mensen te laten zien dat het zo dus niet moet.
Suffie
-3-  Suffie:
Als je ooievaars op een natuurlijke wijze wilt laten opgroeien, moet je daar ook de omstandigheden op instellen. Een paal midden in een drukbezocht park neerzetten en dan gaan staan mopperen dat de mensen de ooievaars voederen geeft blijk van een absoluut minimum aan realiteitszin. Er zijn in Amsterdam talloze plekken waar ooievaars veilig en ongestoord kunnen broeien, waarom moet dat dan midden in de stad? Om het bestaansrecht van de vereniging te rechtvaardigen?

Op de site van deze club staat een oproep om vooral op deze post te reageren. Lijkt me een goed plan, maar dan wel op basis van gezonde argumenten...
Ooievaarsproject Amsterdam
-4-  Ooievaarsproject Amsterdam:
Bete Peter,
Excuus dat ik ten onrechte heb aangenomen dat jij de ooievaars voerde. Ik neem aan dat andere mensen 'het voer' in de sloot hebben gegooid. Los hiervan. Het is een heel leuk filmpje. Maar het roept funeste reacties op bij het publiek.
Als (amateur-) journalist registreer je enkel wat ja tegenkomt schrijf je. Als journalist heb je echter ook de verantwoordelijkheid om voor publicatie je bronnen te checken en enige achtergrond kennis over het onderwerp te vergaren voordat je een publicatie doet. Ik neem aan dat je niet goed op de hoogte was van het welzijn en omstandigheden van de ooievaars in een stedelijk gebied.

Wat betreft het nest in het Vondelpark. Dit is er geplaatst door (het voormalige) bestuur van de Vereniging Vrienden van het Vondelpark nadat een ooievaarsstel een mislukte poging had ondernomen om elders in het Vondelpark een nest te bouwen. Bij ooievaars als soort past het bij het natuurlijke gedrag om voor het broeden zich in een stedelijke omgeving op te zoeken. Dit deden ze het vorig jaar bijvoorbeeld op een kerktoren in Watergraafsmeer en op een pand van de Universiteit van Amsterdam bij het Roeterseiland.
De mensen-beestjes, stadsgenoten waarmee de ooievaars de Amsterdamse biotoop delen, hebben het en der in het Amsterdamse zo'n 25 tal kunstmatige ooievaarsnesten op palen gesticht. Kennelijk heeft de menselijke-Amsterdammer behoefte aan gezelschap van ooievaars. Een empirisch gegeven is echter dat ooievaars hun eigen psychologische drijfveren volgen. Ze bouwen heel creatief nesten in de door mensen geschapen stenen jungle van de stad. Kennelijk hebben ze geen trek in nep-mensen-nesten. Ik kan erin komen dat je vanuit je eigen menselijke psychologische drijfveren en -behoeften ernaar verlangt om ooievaars in het Amstelpark te ontmoeten. Echter zo zit de natuur niet in elkaar. De verschillende beestjessoorten hebben een eigen soortgebonden gedragingen. Je kunt noch zo hard verlangen naar een broedend stel ooievaars op een mensen-nest in het Rembrandspark. Als ooievaars daar geen trek in hebben zullen ze er niet gaan wonen. Beter is je te verdiepen in het natuurlijke gedrag van de soort en de ooievaars te ondersteunen op die plekken die ze zelf uitkiezen om zich te vestigen.
Middels een best heel aardig filmpje mensen aanzetten tot handelingen die voor de ooievaars schadelijk zijn is niet netjes. Zoiets laat een goede journalist en een verstandige amateur cineast achterwege,.
Blijft dus het verzoek om het filmpje van de site te verwijderen.
Suffie
-5-  Suffie:
@Peter: Hoor je het, ellendige dilletant! Of je de boel hier even wil censureren!
(Welke planeet was dit ook al weer? Aarde toch?)
JohnN
-6-  JohnN:
Liefst blijf ik op het internet zo anoniem mogelijk (vanwege de trollen die ook allemaal surfen EN reaguren) maar hier, op AC laat ik af en toe een beetje meer van mezelf zien. Zoals in mijn laatste column, waaruit de lezer leert dat ik een lichte vorm van claustrofobie heb. Hie voel ik me relatief veilig.
Maar nu voel ik behoefte om eens uitgebreid uit te pakken: het Ooievaarsproject Amsterdam (hoofdletters graag) dwingt mij daartoe. Mij leven lang ben ik al een "natuurmens", in mijn kinderjaren NJN lid samen met mijn buurjongen. Als volwassene na mijn zeevaartcarrière actief lid van het IVN en Natuurmonumenten, eind jaren tachtig mede-oprichter van de Milieuraad Almere, nu in mijn pensioenjaren nog steeds actief excursieleider vrijwilliger bij de verschillende Landschappen. Is dat genoeg?
Welnu, ik word zwaar getroffen door de om zich heen grijpende tokkie-mentaliteit die mensen zoals ik, die jarenlang hoog gewaardeerd werden, het etiket MILIEU MAFIA proberen op te plakken. Ik heb mij allang afgevraagd waardoor dat toch komt, wij maken immers propaganda voor de dingen die mooi zijn voor ons allemaal. Zoals ooit Jac P Thijsse en later Fop I Brouwer deden. Zij waren de eersten die lobby voerden voor de natuur, in tegenstelling tot andere lobbygroepen die altijd voor eigen voordeel hun hoogste woord voeren.
Ik ben intussen tot de conclusie gekomen dat dit zijn oorzaak binnen eigen gelederen heeft. Er zijn namelijk mensen actief in het groen die iedere feeling voor pedagogiek en omgang met publiek missen. Zij roepen maar met opgeheven vinger en maken de mensen BOOS in plaats van BLIJ.
Een schoolvoorbeeld is hiervan is nu te zien op AC in de reactie van de Autoritaire Ooievaarsproject Amsterdam Woordvoerder (weer hoofdletters svp) die als een schoolmeester te keer gaat tegen iemand die eigenlijk zijn medestander zou zijn. Hou daar mee op mensen, jullie gooien je eigen en onze glazen in, jullie laten de afschuwlijke kreet MILIEU MAFIA steeds maar meer ingang vinden.
JohnN
-7-  JohnN:
Voor zover het nog niet helemaal duidelijk was, omdat ik meegesleept ben in de woordenbrij en misschien ook teveel woorden gebruikte: "Scheer je weg, ouderwetse dominees en schoolmeesters, als kind had ik ook al zo'n gruwelijke hekel aan jullie.
Redactie Amsterdam Centraal
-8-  Redactie Amsterdam Centraal:
Het verzoek om het filmpje te verwijderen kreeg ik ook per email, maar omdat er inmiddels al zoveel reacties zijn op dit onderwerp, is het zinniger om op deze plek te antwoorden.
Bijdragen verwijderen doen wij nooit, tenzij iets bij nader inzien in strijd is met de wet of copyrightbepalingen. Het filmpje is bovendien vooraf door mij bekeken. Mijn eerste reactie was ook: niet voeren! Maar ik had daar geen enkele veronderstelling bij dat de filmer dit voeren zelf deed. Maar goed, dit misverstand is inmiddels opgelost.
Ik ben het ook niet eens met de stelling dat er een fout signaal zou uitgaan van een filmpje waarop mensen de ooievaars staan te voeren. Zoals gezegd had het juist bij mij het omgekeerde effect. Mijn advies aan de mensen van het ooievaarsproject: zet een bord neer (in meerdere talen) waarop staat dat de ooievaars niet gevoerd mogen worden. Dan is het doel sneller bereikt dan met lange verhandelingen over het vermeende negatieve effect van een uitermate onschuldig filmpje.
Verdere bijdragen in tekst en beeld van de Ooievaarsvereniging zijn uiteraard welkom op Amsterdam Centraal. We besteden graag aandacht aan milieuzaken.
Tenslotte een opmerking voor JohnN: laat je niet teveel meeslepen in verontwaardiging, met woorden als milieumaffia overtuig je mensen niet van het feit dat de insteek misschien iets te scherp was. ;-)
Arnoud de Jong, hoofdredacteur.
Peter Eijking
Nogmaals, ik heb ze niet gevoerd. Bovendien ben ik geen journalist, maar film van alles en nog wat in Amsterdam als hobby. Ik hoef dus helemaal niets te checken.
Tevens is het onzin dat mensen ooievaars gaan voeren omdat ze mijn filmpje gezien hebben.
Ze voeren even goed wel, net zoals ze reigers en andere vogels voeren.
I.p.v achter de pc te zitten was het misschien verstandiger geweest om vandaag nog wat van die bordjes te plaatsen.
Wachten op de stadsdelen betekent namelijk dat ze geplaatst worden als de jongen reeds uitgevlogen zijn. En daar zijn we het allemaal over eens, dat is te laat.
Verder ben ik klaar met dit onderwerp en ga door met nieuwe leuke video's.
JohnN
-10-  JohnN:
Laat maat Peter.
Hoek
-11-  Hoek:
Ooiervaarsclub schrijft :
"Als journalist heb je echter ook de verantwoordelijkheid om voor publicatie je bronnen te checken en enige achtergrond kennis over het onderwerp te vergaren voordat je een publicatie doet. Ik neem aan dat je niet goed op de hoogte was van het welzijn en omstandigheden van de ooievaars in een stedelijk gebied."
"Middels een best heel aardig filmpje mensen aanzetten tot handelingen die voor de ooievaars schadelijk zijn is niet netjes".

Een stukje film, zonder commentaar, uit het dagelijks leven. Daar worden bovenstaande conclusies aan verbonden t.a.v. de journalist. 'T moet niet gekker worden.
Ooievaarsproject Amstewrdam
-12-  Ooievaarsproject Amstewrdam:
Het Voeren van ooievaars is dodelijk

http://ooievaars020.nl/wp-content/upload..
Doe mee aan de actie en help deAmsterdamse ooievaars.


Ooievaarsproject Amsterdam
p/a De Gezonde Stad, Keizersgracht 253, 1016 EB Amsterdam
http://www.ooievaars020.nl info@ooievaars020.nl
P1nc
-13-  P1nc:
Als fotograaf moet ik het voor de filmer opnemen, complimenten, het roept reacties en discussie los in mensen ! Wat betreft sommige reacties hier vraag ik me of mensen wel zo intelligent zijn als ze het over natuurlijk gedrag hebben en zulke dure woorden gebruiken. Deze beesten worden volgens mij nergens toe gedwongen en nestelen hier uit vrije wil en derhalve is dit hun natuurlijke gedrag. Als je denkt dat beesten zich alleen natuurlijk gedragen als ze zich zo gedragen als in boekjes snap je de natuur niet. Verder snap ik je ethische punt en ben ik het hier nog mee eens ook als natuurliefhebber. Maar als deze beesten liever op die plaatsen broeden die jij zegt gaan ze daar wel heen. Ze volgen tenslotte hun natuur en passen zich aan aan hun omgeving, welke wij als mens aanpassen.

Verder is het niet de verantwoordelijkheid van de filmer wat mensen doen die gefilmd worden tenzij je ze daartoe aanzet of dwingt. Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen doen en laten ! En ook iets zien hoeft zeker niet aan te zetten tot kopieer gedrag, wederom een keuze! Het journaal laat vaak afschuwelijke beelden zien die mensen shocken en hopelijk mensen aanzetten tot het omgekeerde als voorbeeld. De moraal van het verhaal, de filmer/fotograaf is verantwoordelijk voor een goed beeld, en indien journalistiek zo getrouw mogelijk en niet uit het verband gerukt door slechts deel van discussie uit te lichten dat zonder rest niet klopt ! Meer niet ! Wat de kijker er mee doet is zijn keuze.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.