Home > > Ambtenaren op motoren

Ambtenaren op motoren

In de komende tijd vinden er in de Amsterdamse Stopera een aantal interessante gesprekken plaats. Gesprekken met een klein aantal ambtenaren die fijntjes zullen worden meegedeeld dat ze met betrekking tot hun toekomstige loopbaan kunnen kiezen uit twee opties: hun lidmaatschap van de Hells Angels of hun baan bij de gemeente. Burgemeester van der Laan vindt het namelijk niet fijn dat leden van zijn ambtenarenkorps tevens lid zijn van controversiële motorclubs als de Angels of Satudarah.

Echt heel plotseling komt deze zaak niet uit de lucht vallen, afgelopen maand veroordeelde de Haarlemse rechtbank een Amsterdamse ambtenaar tot acht jaar gevangenisstraf wegens het plegen van een moordaanslag met behulp van een handgranaat. De ambtenaar was 'sergeant of arms' binnen de Hells Angels-chapter in Haarlem. De man is ondertussen van zijn werk geschorst en zal vermoedelijk worden ontslagen.

In de afgelopen periode heeft de gemeente Amsterdam zich een stuk slagvaardiger getoond in de aanpak van de Hells Angels dan de decennia daarvoor. De motorclub is grotendeels verdreven uit de prostitutie, de vastgoedsector en de wapenhandel, en bovendien ook uit hun clubhuis op de Wenckebachweg. Dat Van der Laan deze mannen niet in het gemeentehuis wil hebben rondwandelen is dan ook op zich wel te begrijpen. Maar ontslag? Daarin wens ik de burgemeester veel succes, want daar konden best nog wel eens wat juridische haken en ogen aan zitten.

Allereerst hebben wij in Nederland zoiets als de vrijheid van vereniging en vergadering dat is vastgelegd in onze Grondwet en een aantal internationale verdragen. Dat betekent dat iedereen die dat wil lid mag worden van clubjes van mensen die graag motor rijden, snorren dragen, boos kijken en rare jasjes aantrekken. En hoewel men ambtenaren tegenwoordig liever rechten ontzegt dan toedicht zou er sprake zijn van rechtsongelijkheid als dit grondrecht niet ook voor hen zou gelden. Daarnaast is het ontslag van ambtenaren aan regels en voorwaarden gebonden. Zo moet er onder meer sprake zijn van disfunctioneren, plichtsverzuim, belangenverstrengeling, schending van integriteitsregels of het ontbreken van goed ambtenaarschap. En ik mag dan bij een aantal van die redenen beelden hebben in combinatie met het lidmaatschap van de Hells Angels of Satudarah, onze burgemeester zal toch maar voor een ambtenarenrechter moeten aantonen dat er sprake is van een rechtmatige onslaggrond.

Ofschoon het Openbaar Ministerie z'n stinkende best heeft gedaan om de Hells Angels te bestempelen als criminele organisatie in de zin van artikel 140 van het Wetboek van Strafrecht, is het lidmaatschap van deze club nog steeds niet strafbaar en mag je dus twijfelen aan het recht om iemand daarom te ontslaan. Nou heb ik daar weer wel beelden bij als we spreken over ambtenaren die zich bezig houden met integriteitskwesties, grondzaken en onroerend goed, subsidies en financiën of horeca en prostitutie. Maar hoe zit dat met een simpele magazijnmedewerker, een vuilnisman, een onderhoudsmedewerker of een bode? Toon daarvan maar eens aan dat het stoer door het land toeren op een glimmende 'bike' strijdig is met 'goed ambtenaarschap'.

Deze week ga ik mijn rijbewijs voor het eerst vernieuwen. Het zal me een worst zijn als mijn nieuwe roze kaartje me wordt overhandigd door een 'prospect' van één of andere, vage Hells Angels-chapter, als ik in het komende voorjaar maar weer een keer een weekendje weg mag met de Harley van m'n papa. Tot die tijd wens ik Eberhard veel wijsheid toe.


acht reacties op "Ambtenaren op motoren"

JohnN
-1-  JohnN:
Een zwaar getatoeëerde man met een geschoren schedel en vervaarlijke bakkebaarden achterop de vuilniswagen vind ik inderdaad nog niet zo misstaan, zijn lidmaatschap van een clubje hoeft hem niet zijn baan te kosten. Anderzijds: we spreken hier niet van zo maar een willekeurig onschuldig motorclubje, het gaat om één specifieke door motorrijden verbonden vereniging die zich binnen dat verband met allerlei andere zaken bezighoudt welke helemaal niets met gezellig toeren door het land te maken hebben. Dat Van der Laan die liever niet in de Stopera ziet rondlopen kan ik me best iets bij voorstellen.
Arnoud
-2-  Arnoud:
Hoewel ik ook niet graag Hells Angels in het ambtenarencorps zie, zal het naar mijn idee inderdaad juridisch moeilijk verdedigbaar zijn. Dan moet zo'n man toch wel strafbare feiten op z'n conto hebben. Als doorgewinterd jurist weet de burgemeester dit zelf natuurlijk ook wel. Ik vermoed dat hij dit roept voor de bühne. Want wanneer het wél een reële optie zou zijn, dan zou ik als ik hem was nog even lekker doorpakken naar de Ajax-hooligans, waarvan er denk ik ook wel de nodige types stiekem ambtenaar zijn.
Jan
-3-  Jan:
Ambtenaren vallen onder het bestuursrecht en daar is alles mogelijk. De wet bibob is daar een voorbeeld van. In de horeca sluit men gewoon je deuren op basis van verdenkingen. Als het lidmaatschap het imago van de gemeente raakt, op verdenking van criminele vrienden, kan de arbeidsrelatie verstoord raken. Kost wellicht een beetje geld maar dat hebben ze er wel voor over. Ze gaan alleen wel voorbij aan het feit dat genoemde personen wellicht geen strafblad hebben, al een geruime tijd werkzaam zijn bij de gemeente, hun pensioen in gevaar brengen en hun waardigheid afnemen. Alleen omdat de persoon in kwestie een stoer Jack aan heeft en een stoere motor rijdt. Wie zoveel onrecht wordt aangedaan wordt misschien juist crimineel, wordt veroordeeld, gaat resocialiseren en wordt door de reclassering aan een baan geholpen.
Bijv bij een loonwerker die (via de gemeente de tuinen mag schoffelen) via de reclassering de zojuist ontslagen Hells Angel in dienst heeft genomen. Het mag allemaal wat kosten!! Hoe ver gaan we in het vrije democratische Nederland?? WHO'S NEXT??
machteloos
-4-  machteloos:
Ik wordt hier echt zo niet goed van he.......de mensen die bij een club aangesloten zijn worden stelselmatig gediscrimineerd zwart gemaakt beschuldigd aan gestaard na gekeken en continu beschuldig van dingen die kant nog wal raken!!Als of een andere ambtenaar of burger nooit eens schuldig maakt aan vergrijpen .Ik ken een gvber die heeft aardig delicten op zijn naam staan( 2 bijna 3 doden )en daar hoor je ook niks over sterker nog die wordt de hand boven het hoofd gehouden dus waar hebben we het in godsnaam over.Een angel kan ook naast zijn lidmaatschap van de angels ook gewoon een normaal ambtenaar zijn hoor dus kap met deze onzin en lat de mensen gewoon in hun waarde en in hun werkzaam heden
JohnN
-5-  JohnN:
- ik ken iemand die x doden op zijn naam heeft staan die de hand boven het hoofd wordt gehouden dus moet je de hells angels onder de ambtenaren in hun waarde laten -
Hier ontgaat mij de logica enigszins.
Willem
-6-  Willem:
Tja, nu verliest de Helse engel zijn baan, komt natuurlijk nergens meer aan de bak en moet dan noodgedwongen in de criminaliteit om aan de kost te komen. Voor de overheid kat in het bakkie, want nu krijgen ze achteraf toch nog gelijk.
Wat een onzin allemaal. In Nederland lopen denk ik 1000 MC members rond, waarvan de meesten op een fatsoenlijke manier hun brood verdienen. Vriend Ivo Opstelten heeft het altijd over de 1%ers, dus dat wil toch zeggen dat 99% van de bikers met hun ruige uiterlijk zich wel keurig gedragen en de wetten respecteren? Er is helemaal niets mis met motorclubs, zolang het motorrijden maar als doel voorop staat.
Maar goed, de geschiedenis heeft geleerd waar het ontnemen van vrijheid en hetze op bepaalde groepen onschuldige burgers, op den duur toe kan leiden. Ik wens hun veel wijsheid toe.
Suffie
-7-  Suffie:
@Jan: Bibob vergelijken met het arbeidsrecht is wel een beetje kort door de bocht, zijn volledig verschillende wetten met verschillende beslissingsstructuren. Ik zou me ook niet te veel zorgen maken om die ambtenaren. Juist omdat de omschrijvingen nogal algemeen zijn (zie stuk) is het des te moeilijker om ze voor een bestuursrechter aannemelijk te maken. Ambtenaren zijn de best beschermde werknemers als het gaat om willekeur en de procedures daarin zijn ellendig zware hobbels als je ze kwijt wil. Ga maar na, anders waren die weigerambtenaren ook niet zo'n zware kluif geweest...

@Willem: "De overheid heeft me tot criminaliteit gedreven". Dat is natuurlijk een Calimero-cliché van hier tot Jericho. En de Godwin aan het eind van je verhaal maakt het er niet mooier op. Bovendien vind ik het erg schofferend naar de mensen die op dit moment werkloos zijn, maar wél het fatsoen en de verantwoordelijkheid kunnen opbrengen om op het rechte pad te blijven. De werkloosheid is door de crisis behoorlijk toegenomen, maar de door jou gesuggereerde hausse aan criminaliteit is vermoedelijk even aan mij voorbijgegaan. Als jij dat bij MC-leden wel ziet gebeuren heb je inderdaad kennelijk weinig vertrouwen in de ruggegraat van die mensen...
JohnN
-8-  JohnN:
Als je bedenkt hoe lang de gemeente in de clinch heeft gelegen met de HE over hun (tijdelijke!) terrein aan de Wenckebachweg om dit toch eindelijk eens een bestemming te geven die strookt met de oorspronkelijke intenties. En hoe er toch in de kas moest gegrepen om de heren schadeloos te stellen.. maak ik me net als Suffie niet zoveel zorgen om de easyrider-ambtenaren.
"zolang het motorrijden maar als doel voorop staat", met deze voorwaarde ontkracht Willem zijn eigen tirade volledig. Want het artikel gaat juist NIET over ambtenaren die toevallig lid zijn van een motorclub om daarmee regelmatig te gaan toeren, nee, het gaat over ambtenaren die behoren tot de Amsterdamse Hells Angels. Deze specificatie maakt het grote verschil.
Maar ja, ik denk toch ook dat van der Laan gewoon een beetje ketelmuziek maakt.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.