Home > > De politie zoekt

De politie zoekt

Het ligt vast aan mij. Ik moet iets over het hoofd zien. Zo simpel kan het namelijk niet zijn. Daarom leg ik het even voor aan de 'crowd', zoals dat tegenwoordig heet.
In de krant stond een bericht over de moord op de crimineel Stanley Hillis. Laat ik hem geen 'topcrimineel' noemen, zoals de gewoonte is. In dat wereldje zijn ze toch al veel te ambitieus.
Bij de moord is een aantal auto's betrokken waarnaar de politie op zoek is. Eén van die gezochte auto's is een zwarte Volkswagen Golf, waarvan het kenteken eindigt op HGL-3.

Bron: Het Parool

Bij u borrelt nu direct dezelfde vraag op als bij mij: hoeveel auto's kunnen er rondrijden waarvan het kenteken eindigt op HGL-3? Corrigeer me als ik het fout heb, maar volgens mij hooguit 100, namelijk de nummers 00-HGL-3 tot en met 99-HGL-3.

Op ons kentekenbewijs kunnen wij zien dat van auto's niet alleen merk en type bij de Rijksdienst van het Wegverkeer bekend is, maar ook de kleur. Dus hoeveel Volkswagens zouden er rondrijden met een kenteken dat eindigt op HGL-3? Hoeveel Volkswagens van het type Golf? Hoeveel zwarte Volkswagens Golf? Vijf? Tien? Twintig misschien? Hooguit, gok ik.

Het lijkt mij voor het imago van de politie op zijn minst noodzakelijk dat men even uitlegt waarom men hier de hulp van het publiek bij nodig heeft. Een uurtje achter de computer zou voldoende moeten zijn. Dit is bovendien niet de eerste keer dat een dergelijk geval zich voordoet.
En anders vrees ik dat het toch gewoon een kwestie wordt van 'Hup jongens, even de beentjes van het bureau!'.

Update 20-12-2012 - En dit is natuurlijk de genadeslag ter afronding van bovenstaand betoog: de gezochte auto blijkt van de politie zelf.
Kortom, een hoog inspecteur Clouseau-gehalte in deze affaire.


twintig reacties op "De politie zoekt"

Theo
-1-  Theo:
Ik gok dat het voertuig al bekend is, maar het zou wat zijn als iemand achter de tralies verdwijnt omdat één getuige zich een deel van dat kenteken meent te herinneren. Vandaar deze oproep. Hoe meer getuigen, hoe sterker de bewijsvoering wordt.
Suffie
-2-  Suffie:
Kijk, daarom duurt een opleiding tot recherchekundige tegenwoordig 4 jaar.
f.bol
-3-  f.bol:
Arnoud toch.
De Golf is gestolen. Je kunt dus wel precies zien wie de eigenaar is. Wààr die Golf nu is en welke route hij heeft genomen, dat is interessant.....
Arnoud
-4-  Arnoud:
@f.bol: kijk, deze redenatie is nu precies de reden waarom je beter niet bij de politie kunt gaan werken. ;-)
Ten eerste: wanneer de Golf gestolen is (of de kentenkenplaat) rolt dat nummer natuurlijk wel heel snel uit het computersysteem. Bovendien wordt er dan altijd bij vermeld in de berichtgeving dat het om een gestolen voertuig gaat. Dan is de redenering van Theo toch al wat sterker, hoewel daar eveneens teveel losse einden aan zitten. Je moet als je de hulp van het publiek inroept namelijk datzelfde publiek niet op het verkeerde been zetten: niet doen alsof je een auto zoekt, maar de vraag concreter formuleren. Los daarvan zou nog steeds eenvoudig moeten kunnen worden vastgesteld aan wie de auto zou moeten toebehoren. Voorlopige conclusie: men moet óf beter zoeken, óf beter communiceren.
Arnoud
-5-  Arnoud:
@Suffie: Je bedoelt dat het niet van die snelle leerlingen zijn? ;-)
Suffie
-6-  Suffie:
Hardlopers zijn doodlopers, Arnoud... ;-)

Stel dat je in een héél gunstig geval drie auto's overhoud uit je systemen. Hoe ga je dan bepalen welke betrokken is bij deze aanslag? Is het niet beter om te kijken of je een getuige met een 'compleet' kenteken kunt vinden?
JohnN
-7-  JohnN:
Professionele jongens die een riskante actie voorbereiden stelen altijd vlak daarvoor een voor hun actie geschikt voertuig. Je bent een zielige amateur als je met je eigen auto op pad gaat. Voor de liquidatie is dus 99,9% zeker een gestolen auto gebruikt. Het is interessant om te weten of er verdachte dingen en/of personen gezien zijn rond die bewuste auto. Vóór die liquidatie, en wie weet wáár, misschien wel op grote afstand van Amsterdam.
Door onvolledig kenteken knip je dit los van de rechtmatige, geregistreerde, en waarschijnlijk strafbladblanke eigenaar. Misschien wil men die persoon behoeden tegen verdenkingen in zijn omgeving. (Theo)
De politie wil weten wie en waar er ná de diefstal en vóór de liquidatie met die auto heeft gereden. Geheimzinnig doen (in het belang van het onderzoek) over het hoe en waarom van het vragen naar inlichtingen speelt de Hermandad maar al te vaak parten. (Arnoud)
Arnoud
-8-  Arnoud:
@Suffie: In dat geval lijkt het me verstandiger om helemaal geen kenteken te noemen, anders gaat een advocaat in een later stadium zeggen dat de getuige is beïnvloed.
En als antwoord op je vraag: als er drie auto's uit het systeem rollen die aan het profiel voldoen, kun je verder rechercheren, bijvoorbeeld door te kijken of een van de eigenaren op de compositietekening lijkt.
Maar goed, laat ik niet de wijsneus uithangen op dit gebied, het gaat mij in dit stuk vooral over de indruk die zoiets bij het publiek achterlaat en die indruk is niet al te snugger eerlijk gezegd. Een imagokwestie dus uiteindelijk.

Het lijkt me dat de politie zo duidelijk mogelijk moet zijn over de reden achter de vraag: wil men de auto vinden of wil men getuigen vinden die deze auto op de plaats van het misdrijf kunnen pinnen?
Nu staan alle bezitters van een auto met het kenteken dat eindigt op HGL-3 bij voorbaat theoretisch gesproken in de verdachtenbank. Ikzelf zou mij in zo'n geval toch genoodzaakt voelen om met de politie te gaan bellen dat ik er niets mee te maken heb. Feitelijk wordt er nu dus heel gemakzuchtig bij 99 autobezitters de last gelegd om te bewijzen dat zij er niets mee te maken hebben.

Dit geval staat ook niet op zichzelf. Als trouw kijker van Opsporing Verzocht heb ik dit vaker langs zien komen. En dan ging het bijvoorbeeld over gevallen waarbij het uitsluitend noodzakelijk was de auto in kwestie op te sporen. Dan had men de helft van het kenteken, was merk en type bekend, was het vrijwel zeker dat de auto uit de buurt van een klein dorp moest komen en was hij bijvoorbeeld goudkleurig.
Tja, dan denk ik toch: moeten we die kar nog op het bureau gaan langs brengen of zo? Nogmaals: het staat knullig.
Arnoud
-9-  Arnoud:
Hier, weer zoiets: Politie zet foto's online van een man die in mei (!) een fiets heeft gestolen. Ja hoor, de politie die ineens achter een individuele fietsendief aan gaat en diens foto meer dan een half jaar later nog eens online zet. Hoe geloofwaardig willen ze nu overkomen? Hier zit natuurlijk meer achter, maar dat wordt niet gezegd. Nee, dit is weer een actie die goed is voor tientallen schampere reacties van de Amsterdammers.
http://www.politie.nl/gezocht/verdachten..
Ronald M.Offerman
-10-  Ronald M.Offerman:
Ik zelf denk wel eens dat de politie harder zoekt naar getuigen dan naar verdachten
Suffie
-11-  Suffie:
Arnoud, een flinke dosis wijsneuzigheid is op zich geen slechte eigenschap, mits die gepaard gaat met het besef dat heel veel geleerde en ervaren mensen vermoedelijk al tientallen malen zijn aangelopen tegen de dingen die je je afvraagt. Als je naar Baantjes kijkt lijkt het allemaal zo makkelijk, maar in werkelijkheid is opsporen een continu tegen elkaar afwegen van opsporingsbelang, afbreukrisico, privacy, al of niet grondwettelijke wetsbescherming en proportionaliteit. Dat het resultaat harkerig is, is logisch. Als je een boot bouwt van Lego, dan zal deze ook souplesse ontberen.

Wat dacht je van deze: "Dag meneer, u bent één van de drie kentekenhouders die we even willen bekijken of u op een compositietekening lijkt."
Suffie
-12-  Suffie:
Ronald, zonder getuigen heb je geen verdachten.
Arnoud
-13-  Arnoud:
@Suffie: Ik ben het geheel met je eens, vandaar dat ik in beginsel ook geneigd ben om mij uiterst bescheiden op te stellen en vertrouwen probeer te hebben in de mensen met meer ervaring. Maar aangezien deze maatschappij tegenwoordig mede gerund wordt door allerlei managers waarvan de competentie omgekeerd evenredig is aan hun salaris, kom ik tóch in de verleiding af en toe wat kanttekeningen te plaatsen. Regelmatig duiken namelijk berichten op in de media van justitiële en politionele blunders en andere mankementen. Je kent ze wel, de dossiers die bij het grofvuil aan de stoeprand worden gezet, de gebrekkig functionerende ict, het gebrek aan samenwerking tussen de korpsen etc.
En in dit specifieke onderzoek hadden we natuurlijk ook nog de kwestie van de rechercheurs in de boedelbak die Hillis onder hun ogen geliquideerd zagen worden. Toegegeven, daar konden ze allemaal niets aan doen, maar in de publiciteit draait dit toch uit op berichten met een tamelijk hoog inspecteur Clouseau gehalte. ;-)
wk
-14-  wk:
@Arnoud: ...Een hoog Clouseau-gehalte. Inderdaad. Eindelijk heb je de truc door. Die indruk wordt MET OPZET gevestigd. Zo laat de prinsemerij niet zien hoe slim ze in 't echt wèl zijn. En als er een keer een stommiteit onder het tapijt geveegd moet worden, dan geloven we alle excuses over computers of zo onmiddellijk. Hoe slim ze wèl zijn blijft geheim.
Hoe lang is dat trouwens al weer niet geleden, met Hillis?
Suffie
-15-  Suffie:
Arnoud, ik denk dat je daarbij wel de scheidslijn moet trekken tussen operationeel gestuntel (per ongeluk platrijden van voortvluchtige boef, inval in het verkeerde huis, strooien met USB-stickjes) en bestuurlijk gestuntel zoals de landelijke ICT-faal, het bonnenquotum en de poppenkast rondom de nationale politie. Ga je het wat strakker bekijken dan blijken veel wanordelijkheden binnen de politie niet eens te ontstaat binnen het eigen bestuur, maar op de diverse betrokken ministeries die in de afgelopen jaren zo succesvol hebben ingegrepen in de opleidingen (gevolg: incompetente éénstrepertjes), de ICT (20-jaar oude programmatuur op Aldi- en Lidlcomputers), de handhaving (succesvolle imago-boost middels bonnenquotum), de opsporing (verveelvoudiging van het aantal protocollen en procedures in het kader van de verminderde bureaucratisering) en de financiën (wrakke communicatieapparatuur, pipo-kleding en personeelstekorten). Dat Opstelten klaagt over het gebrek aan respect voor de politie en andere handhavers zijn natuurlijk krokodillentranen; als jij en je voorgangers consequent nagels en tanden uittrekken hou je vanzelf een papieren tijger over...
Suffie
-16-  Suffie:
Overigens wel even nuttig om te vermelden: De inhoud en het moment van plaatsen van opsporingsberichten hoort niet thuis bij de politie, maar bij justitie. Zij wikken en wegen of plaatsing en inhoud conform de wettelijke kaders zijn. De uitvoering en de daarbij behorende imageschade besteden ze uit...
Suffie
-17-  Suffie:
Even ter illustratie van de meespelende krachten....:

http://www.powned.tv/nieuws/binnenland/2..
JohnN
-18-  JohnN:
Suffie zolang die bewakingscamera's geen betere kwaliteit beelden opleveren kunnen ze dat soort foto's probleemloos verspreiden. Als deze dader bij mij in de straat woont zou ik hem niet herkennen. Pipo en Pinokkio zijn sterk vertegenwoordigd in onze preventie.
Ik weet nu al dat wanneer Opstelten en Teeven 4 jaar blijven zitten er in 2016 vrijwel niets veranderd zal zijn. Ik heb bedrijven meegemaakt die beter draaien bij afwezigheid van de directie, zo is het ook met sommige ministeries, vermoed ik.
Arnoud
-19-  Arnoud:
@Suffie: En om nu even triomfantelijk de knockout in onze discussie uit te delen:
http://www.telegraaf.nl/binnenland/21171..

(Ter illustratie van de hier 'meespelende krachten')
(Met dank aan de attente lezer Laurent op mijn weblog Verbal Jam) ;-)
Suffie
-20-  Suffie:
Als we het hebben over een hoog Clouseaugehalte: in één van de eerste Pink Pantherfilms komt een scene voor waarin allerlei soorten polities, boeven en ander tuig als waanzinnigen achter elkaar aan door een rustig dorpje rijden en uiteindelijk allemaal bovenop elkaar knallen. Is het gek als ik daar even aan moet denken??

Toch is het op zich niet zo gek. Om iemand als Stanley H. zwermen natuurlijk allerlei opsporingsdiensten uit alle uithoeken van Nederland, al of niet met medeweten van elkaar. Als die dan ook nog gebruik maken van valse kentekenplaten of leasebakken is het niet zo gek als ze elkaar niet meteen herkennen. Waar ik me als politie veel meer zorgen om zou maken is het feit dat deze auto zich kennelijk zodanig heeft gedragen dat nietsvermoedende burgers het nodig vonden om (een deel van) het kenteken te onthouden!

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.