Home > > Brief over asielzoekers Notweg

Brief over asielzoekers Notweg

Acht partijen uit de deelraad Nieuw-West hebben burgemeester Van der Laan gezamenlijk een brief gestuurd met het pleidooi om een humane oplossing te treffen voor de uitgeprocedeerde asielzoekers die een tentenkamp hebben opgeslagen aan de Notweg in Osdorp. Hieronder de integrale brief, die op initiatief van de SP is opgesteld.

1 oktober 2012. De stadsdeelfracties van PvdA, D66, GroenLinks, SP, BNW81, Tulpen voor Amsterdam, fractie Akyol en fractie Spork roepen het stadsbestuur op om te zorgen voor een menswaardige opvang van de uitgeprocedeerde asielzoekers in het tentenkamp aan de Notweg in Nieuw-West.

Afgelopen dinsdag zette een groep van 20 tot 30 uitgeprocedeerde asielzoekers (mannen en vrouwen) een kamp op bij de voormalige Lucasschool omdat zij niet terug willen of kunnen naar hun land van herkomst. Zoals we na een persoonlijk bezoek hebben kunnen constateren zijn er geen fatsoenlijke sanitaire voorzieningen. Douches zijn er niet en het toilet bestaat uit een stuk triplexhout met een emmer eronder. Ook zijn de tenten niet bestand tegen de regen.

Daar komt bij dat dit alles plaatsvindt in een buurt die het al niet makkelijk heeft. Er werd de afgelopen tijd juist hard gewerkt om meer samenhang in de buurt te creëren, maar dit werkt averechts.

De fracties van PvdA, D66, GroenLinks, SP, BNW81, Tulpen voor Amsterdam, fractie Akyol en fractie Spork willen daarom dat het stadsbestuur werkt aan een oplossing voor deze situatie. We hebben het daarbij niet over de vraag of deze mensen in Nederland mogen blijven of niet; dat is een zaak van Den Haag.

Wat wij wel vragen is om te zorgen voor een zeer spoedige oplossing van het probleem.

Edith Brouwer, fractievoorzitter PvdA
Herman Mulder, fractievoorzitter D66
Avni Turgut, fractievoorzitter GroenLinks
Chris Schaeffer, fractievoorzitter SP
Pieter Harkema, fractievoorzitter BNW81
Jan Engel, fractievoorzitter Tulpen voor Amsterdam
Serdar Akyol, fractievoorzitter fractie Akyol
Martie Spork, fractievoorzitter fractie Spork

Update 02-10: Het bestuur van stadsdeel Nieuw-West zegt niets te kunnen doen voor de groep uitgeprocedeerde asielzoekers in het tentenkamp. De inmiddels circa 40 asielzoekers uit landen als Somalië en Sudan gingen vandaag op het stadsdeelkantoor vergeefs het gesprek aan met stadsdeelvoorzitter Achmed Baadoud. Die zegt tegen de NOS: “Ik wil geen valse verwachtingen wekken. Het probleem ligt in Den Haag.” Woensdag vergadert de deelraad over de kwestie, donderdag de gemeenteraad.


negen reacties op "Brief over asielzoekers Notweg"

Theo
-1-  Theo:
Als al die fractievoorzitters allemaal zelf eens zo'n uitgeprocedeerde asielzoeker+gezin in huis zouden nemen? De maakbare wereld begint bij uzelf.
Maaike
-2-  Maaike:
Kom, het stadsdeel kan toch wel iets doen?
Ik vind dit een beetje laf van Baadoud. In mijn opinie zegt hij dat dit een Haags probleem is.
Als Baadoud nog een verdere politieke carriere ambieert na 2014 dan mag ie wel wat meer lef tonen
Theo
-3-  Theo:
Er blijken ook hoogzwangere vrouwen in dat kamp te zitten. Overheid moet beginnen met die uit te zetten want rara waar die op zitten te wachten...
Suffie
-4-  Suffie:
Op een kind, Theo?
Theo
-5-  Theo:
Op een kind met de Nederlandse nationaliteit, ja.
Oftewel even hup een mensje maken als gokje om voor jezelf ook een bepaalde status af te dwingen. Een misselijkmakende vorm om legaliteit te verwerven, morele chantage. Je zult als kind later maar te horen krijgen waarom je eigenlijk bestaat.
Herbert
-6-  Herbert:
Probleem is dat die mensen niet uitzetbaar zijn omdat het land van herkomst ze niet terug wil nemen. En als dat kind de Nederlandse nationaliteit heeft, dan is het helemaal niet uitzetbaar. Nog los van het feit of dat kind de Nederlandse nationaliteit heeft, dan zou het of een Nederlandse vader of - moeder moeten hebben, Nederland kent het Ius soli niet zoals de VS en Frankrijk.
JohnN
-7-  JohnN:
gratis pilverstrekking in opvangcentra? Of is dat al standaard regel? Het lijkt me dat je die mensen moet helpen niet aan vermenigvuldiging te doen zolang ze in procedure zitten, maar daar moet je ze dan wel mee helpen - ze vervelen zich nl. enorm tijdens de procedure, dat zou je bijna uitlokking noemen, Theo.
Theo
-8-  Theo:
N.a.v. de update van 02-10:
Kunnen is vooral een kwestie van willen, dus niet wijzen naar Den Haag.
Beste dames en heren fractievoorzitters; zie mijn eerste reaktie in dit topic voor een snelle oplossing voor uw prangende vraag.
*Het is stil aan de overkant...*
Jeroen Mirck
@Theo: Was de wereld maar zo simpel dat de overheid altijd precies wist welke landen veilig genoeg zijn om uitgeprocedeerde asielzoekers altijd naar terug te kunnen sturen. De realiteit is dat de dossiertijgers geen benul hebben van de praktijk ter plaatse. Stoer roepen dat ze allemaal per direct terug moeten is holle retoriek. Ook in het reactieveld alhier.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.