Home > > Mislukt experiment?

Mislukt experiment?

Ewald Engelen, hoogleraar financiële geografie aan de Universiteit van Amsterdam, schreef op de opiniepagina van NRC Handelsblad dat de stad gevaar loopt. Torenhoge schulden zouden zijn opgebouwd om de creatieve klasse te lokken. Later herhaalde hij zijn dreigende woorden in een essay in een recente bundel opstellen van het Planbureau voor de Leefomgeving. "Wandel willekeurig welke Nederlandse stad binnen en je struikelt over de bouwputten. (…)"

Zijn woede richt zich met name op de geograaf Richard Florida, die lokale bestuurders gek zou hebben gemaakt met beloftes van groei als ze maar voor een creatieve klasse zouden bouwen en die steden heeft opgezadeld met ‘megalomane paradeprojecten’. Die bestuurders, schrijft hij, zijn allemaal gaan geloven dat als je maar chique museumkwartieren bouwt en parken aanlegt, de mensen en de bedrijven vanzelf komen. Niet dus.

"Terwijl de bankier en de vastgoedjongen genieten van een vroeg pensioen, betaalt Jan Modaal het gelag. Werkloos, de gevangene van zijn worghypotheek, met ouders en kinderen die schraalhanserige zorg en onderwijs ontvangen, mag hij tot in lengte van jaren opdraaien voor Florida’s mislukte experiment. Dat de steden van Zutphen tot Amsterdam vol staan met prijswinnende musea, bibliotheken en stations is niet meer dan een schrale troost."

Ik moest aan zijn tirade denken toen ik vorige week maandag Dordrecht bezocht. Die stad, met ruim honderdduizend inwoners, investeert op dit moment voor zeker honderd miljoen euro in cultuur. Zo is de oude watertoren veranderd in een hotel, is het Dordrechts museum uitgebouwd met een nieuwe vleugel, worden bioscopen gebouwd in historische panden in de binnenstad, wordt het voormalige gebouw van het Gemeentelijk Energiebedrijf aan de Noordendijk omgebouwd tot cultuurpaleis voor de podiumkunsten, verandert het pand De Holland van 1859 van Sybold van Ravesteyn in een nationaal onderwijsmuseum, wordt een historisch museum gevestigd in Het Hof van Dordrecht en is Schouwburg Kunstmin van diezelfde Van Ravesteyn uitgebreid met een nieuw achtertoneel. Last but not least wordt er met financiële steun van de gemeente een University College gevestigd in de historische binnenstad. De publieke investeringen worden gedaan in crisistijd. Engelen, die zelf keer op keer een Keynesiaanse stimuleringspolitiek bepleit, zal het wel rekenen tot Florida’s mislukte experiment, maar ik sluit niet uit dat Dordrecht zich op deze manier uit de crisis werkt. Den Bosch, Deventer, Amsterdam, Groningen, Middelburg en Maastricht gingen haar voor.

Zef Hemel is bijzonder hoogleraar Grootstedelijke Vraagstukken aan de UvA en directeur van de Dienst Ruimtelijke Ordening van Amsterdam. Dit artikel verscheen eerder op zijn weblog Vrijstaat Amsterdam.

Het oorspronkelijk in NRC verschenen artikel van Ewald Engelen is te lezen bij Follow the Money: Gouden bergen worden schuldenbergen.


vier reacties op "Mislukt experiment?"

Suffie
-1-  Suffie:
Pindakaasvloeren, in perspex gegoten drollen en zwaar gesubsidieerde concerten waarbij de muzikanten klanken voortbrengen door in condooms gevatte colablikjes naar elkaar te gooien. Als dat het niveau is dat de nieuwe cultuurpaleizen ons gaan bieden, dan moet je je inderdaad afvragen welke meerwaarde deze hebben bij het oplossen van een economische crisis. Of wordt de creatieve klasse vooral aangetrokken door subsidies?
Theo
-2-  Theo:
Het mag wat kosten, maar dan heb je ook niks.
JohnN
-3-  JohnN:
Sorry, ik was niet van plan anoniem te reageren
Ik heb totaal geen zicht op Dordrecht. Laten we ons bepalen tot Amsterdam, deze site heet Amsterdam Centraal immers. Wat ik denk?
Soms heb je een longarts en een intensive care afdeling, en je krijgt een ziekenhuis in crisis.
Wat speelt er tussen Richard Florida en Ewald Engelen?
Frappant dat schrijver van dit stuk luistert naar de naam Hemel .
Suffie
-4-  Suffie:
John, het gáát over Amsterdam. Hemel legt er alleen een andere stad naast. Dat mag toch? Hier ook?

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.