Home > > Landsmeer lijkt klaar voor annexatie

Landsmeer lijkt klaar voor annexatie

Het wapen van Landsmeer

In het dorpje Landsmeer is het crisis. De oude garde aan wethouders ligt overhoop met een nieuwe burgemeester. Die wethouders (en daarmee een meerderheid in de raad) vinden daarom dat de burgemeester maar weer zo snel mogelijk haar biezen moet pakken.
De inwoners van Landsmeer vinden daarentegen dat het tijd wordt dat die wethouders maar eens opkrassen. Ze zijn een petitie gestart om de burgemeester te behouden en de wethouders te dumpen.

Enige tijd geleden hadden we op Amsterdam Centraal een verhelderend artikel van Jan Hoek over de verhouding tussen het aantal volksvertegenwoordigers in een gemeente en het aantal burgers dat zij vertegenwoordigen. Daaruit bleek dat in Amsterdam één volksvertegenwoordiger veel meer burgers moet representeren dan zijn collega's in een willekeurig Zeeuws dorp.

Ook Landsmeer verkeert in een luxe positie. Landsmeer heeft 10.317 inwoners (stand februari 2012). Men heeft een eigen gemeenteraad en een eigen college van burgemeester en wethouders.
In het aangrenzende Amsterdam komt men er veel bekaaider van af. Een stadsdeel als Nieuw-West heeft bijvoorbeeld maar liefst 135.000 inwoners (stand 2010, bron: Wikipedia) en alleen een stadsdeelraad.

Afschaffen
De stadsdelen dreigen te worden afgeschaft omdat oud-minister Donner die extra bestuurslaag maar onzin vond. Straks regeert de centrale stad dus weer over heel Amsterdam. Stadsdeel moet weg, Landsmeer mag blijven.

In de Donner-redenering is het zelfstandig voortbestaan van een dorpje als Landsmeer dus eveneens overbodige luxe. Gewoon herindelen die hap. Inlijven bij Amsterdam. Over honderd jaar zijn alle omliggende gemeenten tóch allemaal geannexeerd, inclusief Amstelveen en Diemen. Dan kunnen we beter nu eventjes doorpakken in het kader van crisis, bezuinigingen, bestuurlijke uitdunning en wat er allemaal nog meer aan argumenten wordt aangevoerd door de donners in ons land.

Verkeerde ideeën
Begrijp me goed: van mij hoeft het allemaal niet, ik houd de Landsmeerders graag te vriend. Nederland mag best kleinschalig blijven. Maar dan kunnen ze beter als de donder die bestuurscrisis oplossen, want nu trekken ze veel te veel aandacht. Dat brengt de volgende minister van BZ maar op verkeerde ideeën…


vier reacties op "Landsmeer lijkt klaar voor annexatie"

Suffie
-1-  Suffie:
Voordeel van die kleine gemeenten is wel dat de kastjes en muren véél dichter bij elkaar staan.
Jeroen Mirck
Ik heb ook met stijgende verbazing over de politieke soap in Landsmeer gelezen. VVD-wethouder Monteban komt over als een machtswellustige maffioso, en zijn PvdA-collega's zijn vast geen haar beter. Ik hoop dat commissaris van de Koningin Johan Remkes dit politiek falende dorp snel onder politieke curatele plaatst, om de rotte appels eindelijk uit de mand te gooien. Politiek op dorpsniveau is regelmatig van een treurig niveau, vol nepotisme en cliëntelisme. Cynisch dat zulke kritiek door partijen als VVD en SP is misbruikt om stadsdelen als politieke laag zwart te maken, alsof het elders niet gebeurt. Als je dan de stadsdelen afschaft, schaf dan ook dorpspolitiek af en voeg al die dorpen bij de dichtstbijzijnde stad. Maar nee, dan is het (dorps)huis te klein...
Arnoud
-3-  Arnoud:
@Jeroen Mirck: Die geruchten over cliëntelisme komen ook uit stadsdelen als Zuidoost. Dus wat dat betreft hoeft een stadsdeel niet onder te doen voor een dorp. Maar hoe voorkom je dergelijke uitwassen?
Jeroen Mirck
@Arnoud: Klopt, dus is de verontwaardiging over de stasdsdelen selectief. Hoe het te voorkomen is? Door de slechterikken bij verkiezingen weg te sturen (waar zich helaas wreekt dat veel mensen de lokale politiek nauwelijks volgen, of juist profiteren van het cliëntelisme) óf door als burger gewoon naar de rechter of een ander klachtorgaan te stappen. Wellicht worden in dat laatste geval Landsmeer en Zuidoost dan bij de zoveelste fout onder curatele gesteld en wordt er schoon schip gemaakt.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.