Home > > Ik zag een oude man in korte broek

Ik zag een oude man in korte broek

Ik zag een oude man in korte broek. Een korte broek die toch wat al te kort was. En misschien ook wel enigszins te krap. Achteraf had ik over hem zo mijn gedachten.

Een oude man in korte broek

De oude man kwam mij in een stevig wandeltempo tegemoet, alsof hij nog vele kilometers te gaan had tot zijn bestemming.
Toen hij mij passeerde, vroeg ik mij af of hij die bestemming eigenlijk wel zou kunnen vinden. Naast de te krappe broek van jeugdige spijkerstof, droeg hij een overhemd en een gilet. Hij bewoog zich voort op stevige wandelschoenen. Zijn benen waren flink gebruind, dus dat wandelen deed hij vaker.

Ik opperde bij mijzelf verschillende mogelijkheden. Zoals: hij had geen vrouw. Een vrouw had hem erop gewezen dat hij op deze manier voor schut liep. Een variant op deze gedachte was dat hij wel een vrouw, maar een versleten huwelijk had. Zo'n vrouw zou het al lang niet meer kunnen schelen dat haar man zichzelf belachelijk maakte.
De man zou ook vreselijk eigenwijs kunnen zijn. Maling kunnen hebben aan de wereld. Of een oudere homoseksueel kunnen zijn op weg naar de gay pride, waarvan hij de juiste datum was vergeten.

Maar toen ik er nog verder over nadacht, leek mij de mogelijkheid dat hier dementie in het spel was nog het meest waarschijnlijk. Sommige demente mensen maken heel wat kilometers in een voortdurende drang om te lopen. Misschien ook deze man.

Het is een prachtige dag, echt weer voor een korte broek. Je trekt daarbij je mooiste overhemd aan, je kleedt je netjes af met een gilet. Je wandelschoenen aan en hup, de paden op, de lanen in. Het leven is prachtig, toch?
Hopelijk is hij weer goed thuisgekomen.


zes reacties op "Ik zag een oude man in korte broek"

Milena Tsareva
-1-  Milena Tsareva:
Van iemand met een "hoge sociale intelligentie" had men toch mogen verwachten dat hij hier niet was gaan speculeren over de geestelijke gesteldheid van een toevallige passant. Men had er eerder van uit mogen gaan dat zo iemand de passant zou hebben aangesproken en hem wat vragen zou hebben gesteld om aan zijn ongegeneerde nieuwsgierigheid te gehoorzamen.

Enfin, deze man bestaat dus echt: er is zelfs een foto van hem gemaakt. De kans dat een wat oudere maar verder geestelijk gezonde man met schijt aan kledingvoorschriften of modetrends zichzelf terugziet op het internet om als dement weggezet te worden, is derhalve significant aanwezig.
Arnoud
-2-  Arnoud:
'Men' is niet hetzelfde als Milena Tsareva. Gelukkig niet, want dan zou de wereld er heel vervelend uitzien. Drukt op alles een negatief en zuur stempel.
Deze man wordt niet 'weggezet' als dement. Alleen dat woordgebruik is al schandelijk. Verder: op de openbare weg mag gewoon worden gefotografeerd. De man is van dusdanige afstand genomen dat hij in principe onherkenbaar is. Hij is hooguit herkenbaar aan zijn kleding. Maar ja, daar gaat het onderwerp nu juist over.
Milena Tsareva
-3-  Milena Tsareva:
Dit heeft echt niets meer met het recht op fotografie op/langs de openbare weg te maken, maar alles met het gebrek aan fatsoen en respect voor een medemens ten faveure van een geforceerd "leuk" stukje tekst dat juist door de bijgevoegde foto zijn doel totaal voorbijschiet.
Arnoud
-4-  Arnoud:
Hier verschillen wij van mening. Het is niet 'leuk' bedoeld, het is een observatie van een aandoenlijk tafereel, vergezeld van gedachten zoals mensen die hebben als ze zoiets zien. Dan kun je wel moralistisch met het vingertje gaan zitten wijzen, maar het is je eigen interpretatie. Of eerder: vooringenomenheid ten aanzien van mij. In jouw ogen is alles wat ik hier doe verwerpelijk, so be it, ik aanvaard mijn lot in deze. Maar dat telkens anoniem stront gooien vanuit een schuttersputje dat je hier doet zou andere lezers wel eens mijlenver de strot uit kunnen komen. Altijd negatief, altijd anoniem, want je bent natuurlijk wel zo laf dat je zorgt dat niemand weet wie Milena is. Zo wordt het wel erg makkelijk om anderen telkens de maat te nemen. Want je doet het niet alleen bij mij, maar ook bij andere mensen die hier schrijven of reageren.
Het is uiteraard je goed recht om anoniem te blijven, maar dan gebiedt het fatsoen toch wel om niet telkens op de man/vrouw te spelen.
Milena Tsareva
-5-  Milena Tsareva:
Hier verschillen wij inderdaad van mening. Ik blijf erbij dat die foto er niet bij had gemoeten. Daar staat duidelijk herkenbaar een man op waarvan je sterk de suggestie wekt dat hij dement is (en dan druk ik me nog voorzichtig uit). Al zou hij daadwerkelijk dement zijn, dan nog vind ik die foto niet kunnen. Die man heeft recht op zijn privacy, ook als hij een wandeling op de openbare weg maakt.

Het is verder totaal niet belangrijk dat iemand weet wie ik ben. Er reageren hier zoveel mensen waarvan ik niet weet wie ze zijn. Ik ben gewoon iemand die betrokken is bij Amsterdam, die daardoor ooit op deze website beland is, die hier zo nu en dan een mening verkondigt en die het volgens eigen opinie behoorlijk netjes houdt. Mijn taalgebruik is correct, beschaafd, zeker niet grof en ik scheld niemand uit. Dat ik vooral op jouw stukjes reageer, is geen persoonlijke vete. Het heeft misschien niet zozeer met mijn (aldus door jou zo geduide) "vooringenomenheid" te maken, maar meer met de inhoud en de toon van jouw stukjes.
Suffie
-6-  Suffie:
Is dit niet die Griekse taxichauffeur die ook kickboxles geeft? Die zou ik toch, zoals Milena zegt, héél respectvol willen benaderen.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.