Home > > Zakkenvullers in de zorg

Zakkenvullers in de zorg

Foto: Arnoud de Jong

Politici van alle politieke partijen hebben de mond vol over de zorg. Over hoe de zaak op de schop moet. Over de hoogte van het eigen risico, de eigen bijdrage, wat nog wel en niet wordt vergoed, over de kwaliteit van de zorg, het personeelstekort en ga zo maar door.

Heel goed dat de zorg een van de speerpunten is in de campagnes. Maar waar ik bijna geen enkele partij over hoor: de schandalig hoge salarissen van de topmanagers bij de zorginstellingen.
Die zijn al lange tijd onderwerp van publieke discussie, maar bij de meeste politieke partijen wordt erover gezwegen.

Laat ik mij even focussen op de ouderenzorg. De huidige minister houdt zich bezig met de vraag of mantelzorgers wél of niet de ramen moeten lappen. Er worden proefballonnen opgelaten over het niet langer vergoeden van dure medicijnen voor zeldzame ziekten. Er woedt een ethische discussie over wanneer je bij oude mensen 'de stekker eruit trekt'.

Maar in hoeverre het ethisch verantwoord is dat de raden van bestuur van Cordaan en Osira nog ruim en onbekommerd uit de publieke zorgpotten lopen te graaien komt niet aan de orde. Dit zijn wérkelijk degenen die met hun topsalarissen voortdurend hun 'hand ophouden'. Maar zo zal de VVD het niet hebben bedoeld. Deze lieden blijven bij de VVD altijd buiten schot, want dit zijn hun kiezers.

Wie houdt hier nou zijn hand op?Wanneer de zorg in Amsterdam tiptop op orde was zouden een paar tientjes (*kuch*) boven de balkenendenorm nog verdedigbaar zijn.
Helaas moeten we vaststellen dat de kwaliteit van de ouderenzorg in Amsterdam nog steeds bedroevend is. Regelmatig staan de genoemde zorg-organisaties onder verscherpt toezicht van de inspectie omdat het in een van hun zorginstellingen weer een zootje is.

De zorgverleners aan het bed zijn degenen die werkelijk de handen uit de mouwen steken. Zij houden het steeds moeilijker vol door de onderbezetting die voortkomt uit de bezuinigingen. Een betere poster was geweest: 'Handen aan het bed, weg met de graaiers!'. Maar daarvoor moet je natuurlijk niet bij Rutte zijn.


zeven reacties op "Zakkenvullers in de zorg"

Esther
-1-  Esther:
Recent was er een interessante uitzending van Zembla over de zorg & managers. Zeer het bekijken waard: http://zembla.vara.nl/Afleveringen.1973...
JohnN
-2-  JohnN:
Ja, ja goed beschouwd zijn dus alle partijen "one issue" partijen: eigen belang eerst, de vvd al niet anders. Al dat "op orde brengen" daar zit ook een lijn in. Vandaar misschien dat we een wildgroei kregen van nog eens 15 "one issue" partijen erbij, goed voorbeeld doet goed volgen immers. Maar of ze daarmee de "zwevende kiezers" vangen? Het lijkt me dat vooral het "denkende deel van de natie" zweeft, en dat is een niet mis te verstaan signaal aan de politiek. Ik ben het niet eens dat hoge salarissen van managers niet becritiseerd worden, ik hoor het al vanaf het begin van de "privatiseringsgolf", dat politici er minder enthousiast op inhaken komt misschien omdat ze hun eigen toekomstcarriere niet in de weg willen zitten? Ook de PvdA bracht vele veelverdieners voort. Misschien moeten we dan maar op Marianne Thieme stemmen, een van de weinige die niet voor "eigenbelang" strijdt?
Arnoud
-3-  Arnoud:
@JohnN: Maar zien we het ook in de partijprogramma's en de huidige debatten terug?
JohnN
-4-  JohnN:
@Arnoud: Nee er is veel wat noch in programma's noch in debatten aan de orde komt. De "economie" en de "bezuiniging" hebben alle aandacht naar zich toe gezogen. Het komt wellicht ook door politieke desinteresse voor doorgeschoten "ideologieën" zoals privatisering (betekent vaak inpikken of ten eigen bate uitnutten van algemene nutszaken), van de kant van de niet-rechtse politiek. Wat ik mis in deze campagnetijd zijn discussie over aansturing van energiepolitiek, milieuzorg, duurzaamheid, verdeling van schaarse middelen, dreigende grondtoffencrisis, inflatiedreiging onder invloed van al die voorgenoemde stilgezwegen zaken. Ik had in de jaren 80 al een uitgebreid gesprek met Prof. Smalhout van de UvU / AZU die waarschuwde voor de almaar uitdeiende bureaucraten in de gezondheidszorg die ook nog eens beter betaald moesten zijn dan de medisch actieve personeelsleden. Toen liet de toestand onder invloed van schaalvergroting al veel wenkbrauwen fronsen. Het is alleen van kwaad tot erger gegaan omdat de politiek (CDA en VVD) er geen aandacht aan gaven. En de andere partijen hebben te weinig tegengas gegeven. Het geloof van groot groter, nog groter is te lang aangehangen en wordt nog steeds doorgezet (zie pleidooi voor megaveeproductie). De kritische geluiden komen wel van de werkvloer maar inderdaad weinig of niet van de politieke debattafels.
Terrence
-5-  Terrence:
Zorgmanagers (zo'n 20 stuks) fraudeerden bij elkaar voor zo'n 5 miljard. Maar het Team Fraudebestrijding had 'geen tijd' deze groep aan te pakken want ze was te druk bezig met een paar duizend bijstandsgezinnen aan te pakken die bij elkaar voor wel een ton hadden gefraudeerd. Tsja, je moet toch prioriteiten stellen...
Suffie
-6-  Suffie:
Nee Terrence, dat heeft te maken met bevoegdheden.
JohnN
-7-  JohnN:
@Suffie: begrijp ik dat je bedoelt dat vanaf een zeker niveau van fraude er geen bevoegdheid meer beschikbaar is om die te onderzoeken cq bestrijden?
Ik mag toch niet hopen dat we in een land leven waar het stelen van een brood een ernstig misdrijf is en waar het ondermijnen van de samenleving met een gouden handdruk wordt beloond?

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.