Twee weken geleden klommen twee dronken Polen op het dak van een kantoorpand in de Nes en bekogelden bewoners, voorbijgangers en de gewaarschuwde politie met stenen, flessen en onderdelen van de stellage waarlangs ze beiden het dak waren opgeklommen. Pas na enkele uren slaagde een speciale politie-eenheid er in om de beide mannen heelhuids van het dak te halen. Eind goed, al goud, zou je zeggen. Iedereen gelukkig. Dat geldt niet voor SP-voorman Laurens Ivens. Die vond namelijk dat de politie wat uit had te leggen.
Bij het overmeesteren van de mannen zette de politie een helikopter in. En dat was tegen het zere been van Ivens. Helikopters maken namelijk herrie en dat vonden Ivens en zijn achterban niet leuk. Ik hoor het ze zeggen:"Het is hier geen Vietnam, doe er wat aan Laurens". Dus vindt Ivens nu dat er een protocol moet komen voor het gebruik van politiehelikopters om onnodige inzet te voorkomen. Over dit incident zegt Ivens op de SP-website: "Wat de helikopter daar aan kon doen, is voor mij een raadsel. Wel weet ik dat veel Amsterdammers het erg storend vonden op deze mooie zomerse avond". Kortom, als je niet weet waarom iets is en je hebt er met je glaasje Chablis op het dakterras last van, dan moet er een protocol voor komen?
Als politicus moet je niet overal verstand van willen hebben. Een beetje voorstellingsvermogen, verstand en algemeen inzicht zijn in principe voldoende, als je iets wilt weten kun je namelijk altijd terecht bij een gespecialiseerde fractiemedewerker, of een belletje plegen met iemand die er over gaat. Zelf ben ik noch politica, noch vliegenier, maar voorstellingsvermogen heb ik volgens mij wel.
Postduif met zoeklicht
Als ik een klusje op mijn dak wil doen wil graag van te voren weten waar ik er op en af kan, waar ik mijn voetjes kan neerzetten, waar ik me kan vasthouden en waar de gevaarlijke plekjes zijn. Bovendien doe ik het graag overdag, want als je geen hand voor ogen ziet worden je overlevingskansen er niet beter op. Ik kan mij zo voorstellen -daar ga je al- dat dit ook wel een klein beetje geldt voor een lid van een arrestatie-eenheid die in het pikkedonker het dak op wordt gestuurd om twee stomdronken en agressieve polen van het dak af te halen. Dan wil je niet alleen weten hoe je veilig het dak op en af komt, maar ook of niet iemand met een stuk ijzer staat te wachten tot je je hoofd uit één of ander luik steekt, en of jij en je maatjes ergens de ruimte hebben om de twee zo veilig mogelijk te overmeesteren. En eigenlijk wil je ook wel iets zien. En aangezien er geen straatverlichting op het dak is en de eerste postduif met ingebouwd zoeklicht en camera nog moet worden uitgevonden, vind ik het niet héél onlogisch als men dan aan een helikopter denkt, die niet alleen hele mooie lampjes aan boord heeft, maar ook warmtebeelden kan produceren met waar je de boef precies moet zoeken.
Laurens Ivens is niet dom. Laurens had dit zelf ook kunnen bedenken. En zo niet, dan had hij een telefoon kunnen pakken, de meldkamer van de politie kunnen bellen en dan had hij vermoedelijk haarfijn uitleg gekregen. Politiek gesproken is dat natuurlijk niet slim. Slim is om je achterban en/of electoraat het idee te geven dat je er invloed op kunt uitoefenen. Dus wat doe je dan? Je eist dat er een protocol komt zodat het duidelijk is wanneer en waar zo'n helikopter wordt ingezet. Net alsof je erover gáát, altijd goed.
Regeldruk
Een kleine speurtocht over internet leert dat politiehelikopters vooral worden ingezet voor observatie, opsporing en verlichting, bijvoorbeeld bij ernstige misdrijven, overvallen en berovingen, evenementen en rellen, en bij speuracties naar vermisten in moeilijke of uitgebreide gebieden. Bij ad hoc situaties beslist de meldkamer in Driebergen over de inzet, waarbij de kosten, de effectiviteit en de overlast altijd van invloed op het eindoordeel zijn. Dit verder protocolleren betekent gegarandeerd meer administratieve druk en langere lijnen om toestemming te verkrijgen, want de juistheid van het doorlopen van protocollen moet natuurlijk altijd verantwoord worden, hoe logisch en natuurlijk die inzet ook is. En zullen we het maar niet over de gevallen hebben waarin de inzet van een heli heel nuttig zou zijn, maar die de procedure om wat voor reden dan ook niet gehaald hebben?
In het begin van zijn regeringsperiode riep minister Ivo Opstelten onder dat hij de administratieve druk bij de politie met 25% wilde verminderen. Verder wordt er al jaren geroepen dat de regeldruk in z'n algemeen wel een stuk minder kan. Zoals het er nu uitziet gaan we dat natuurlijk nooit halen. En hoe dat komt? Ik zou zeggen, bel Laurens Ivens eens op.
Binnenkort start RTL-4 overigens een televisieserie over de inzet van de politiehelikopter, maar nu al kunnen Twitteraars op @politieheli alle acties van de politiehelicopter volgen. Zelf kwam de politie overigens uitgebreid over deze zaak aan het woord op AT5. En daar waren niet eens procedures voor nodig...
zeven reacties op "Vietnam aan de Amstel"
Je had natuurlijk ook gewoon een mailtje aan Laurens Ivens kunnen sturen:
Beste Laurens: Er is al een protocol.
Maar ik begrijp dat je een bloedhekel aan hem hebt? Zo lijkt het nu wel.
De laatste paar maanden rukt de helikopter wel erg vaak uit. Ook voor zaken waarvan ik me afvraag of dat wel zo nodig is, zoals bij die fik op de Linnaeusstraat een week geleden. Ik kan me niet voorstellen dat een helikopter een zinnige bijdrage aan het blussen toevoegt. Het is geen blushelikopter.
Maar waarom legt de politie niet even uit waarom ze dat ding inzetten. Dat kweekt begrip.
Klopt Herbert, maar hij geeft wel overzichtsbeelden aan de mensen die beslissingen moeten nemen.
@JohnN: gek, dat zou ik er niet uit opmaken...
"je hebt er met je glaasje Chablis op het dakterras last van, dan moet er een protocol voor komen?"
"Als politicus moet je niet overal verstand van willen hebben."
"Je eist dat er een protocol komt zodat het duidelijk is wanneer en waar zo'n helikopter wordt ingezet. Net alsof je erover gáát, altijd goed."
Ik zet het een beethe zwaar aan oke,
Maar hieruit spreekt voor mij minachting, of op zijn minst laatdunkendheid. Vind ik wat sterk voor het afschieten van - inderdaad - een minimale ergernis vergeleken bij wat er verder aan overlast voorhanden is. Maar dan vind ik zo'n lang stuk als reactie wel heel erg op de man gespeeld, ik begon halverwege al te gapen, ik hoop dat haar liedjes leuker zijn.
(over de reacties heb ik het maar even niet).