Home > > Retrofoto: Parkeren in de jaren zestig

Retrofoto: Parkeren in de jaren zestig

Retrofoto: Parkeren in de jaren zestig

Op deze foto is duidelijk te zien hoe 'we' het er zelf naar hebben gemaakt, met die draconische parkeertarieven van tegenwoordig. Deze foto uit het begin van de jaren zestig laat zien hoe er er asociaal en slordig werd geparkeerd op bruggen en stoepen. Gehandhaafd werd er niet of nauwelijks. Deze foto is genomen op het Singel, met in de verte de Koepelkerk.

Foto: C. de Jong.


tien reacties op "Retrofoto: Parkeren in de jaren zestig"

JohnN
-1-  JohnN:
Ha, mooie foto - uit de verzameling van je vader, neem ik aan? Amsterdam, vanouds de stad van de anarchie zullen we maar zeggen. Inderdaad, laat de mensen zoveel mogelijk vrij en ze maken er een zootje van, dat laat je hiermee duidelijk zien. In de jaren 70 reed ik nog wel eens (uit Zaanstad) met de auto naar de stad. Als je vroeg begon op je werk, voor half acht, kon je op de grachten parkeren, maar je moest maar afwachten of je ook weer weg kon een paar uur later. Op de Prinsengracht werd veel dubbelgeparkeerd toen. Ik herinner me dat we wel eens Dafjes, Eendjes en Kevertjes opzij getild hebben met vereende krachten om mijn auto te "bevrijden". ha ha lachen als de eigenaar verbolgen aan kwam rennen, gewaarschuwd door zijn maten.
f.bol
-2-  f.bol:
Mooie foto! Ook heel mooi : die (zeer fout geparkeerde) Renault 12. Dat werpt wel meteen een vraag op: van wanneer is deze foto precies, weet je dat? De Renault 12 rolde in 1969 voor het eerst in Frankrijk van de band en in die tijd duurde het nog wel even voordat een auto werd geëxporteerd. Dit zou dus één van de allereerste exemplaren in Nederland zijn. Of is de foto van iets later?
Arnoud
-3-  Arnoud:
Ik denk dat de foto (dia) inderdaad uit 1969 of 1970 is. Hij komt uit de collectie van mijn vader.
Het kenteken van de Renault is op het origineel te ontcijferen: 47-16-RD.
Volgens Wikipedia was deze serie in gebruik tussen 1965 en 1973. Misschien dat jij er nog een preciezer datering uit kunt afleiden?
f.bol
-4-  f.bol:
Klopt Mijn opa had een Renault 16 uit 1973 89-AL-56 en mijn vader een Renault 6 uit begin 1974 83-BJ-84 ( jaja, ook toen was ik al autogek) Als je met dat registratietempo rekeninghoudt moet de foto uit 1970 zijn, lijkt me. Ook al omdat Renault nieuwe modellen bijna altijd op de Salon de Paris presenteert, dus dat moet dan augustus 1969 zijn geweest. Dan zou het stug zijn als vóór 1970 deze al op kenteken stond. Preciezer kan ik niet dateren, via de RDW lukt het ook niet. Mooi die historie. Zo vind ik de dame in de hoek dan weer vrij modern gekleed op het eerste gezicht. En waar zijn die emmers voor?
JohnN
-5-  JohnN:
De foto is in ieder geval van na 1970, misschien zelfs wel na 1972, want het zal wel heel toevallig zijn dat deze auto net spliternieuw uit de showroom daar werd geparkeerd. Het is de tijd van mijn alltereerste auto geweest, ik herinner me het kenteken niet meer, maar toen was de serie met de letters in het midden al een hele tijd aan de gang ik had in elk geval een R als eerste letter en dat was in 1972, dus... foto is te dateren op 1973-1974 of daaromtrent.
Arnoud
-6-  Arnoud:
John, vanaf 1973 zijn de letters in het midden geplaatst. Dus die laatste datering van je lijkt me niet waarschijnlijk. Bovendien staat er vijf foto's eerder op het rolletje een afbeelding van een reeks auto's op de gracht met allemaal kentekens die nog letters aan het begin hebben. De 'nieuwste' daarvan is een VW Kever met het kenteken UM-91-38. Dus ga er maar aanstaan. ;-)
Alles over de kentekens op de Wikipedia: http://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlands_..
JohnN
-7-  JohnN:
@Arnoud: Je hebt gelijk, die eerste auto van mij had een kenteken met de letters in het midden, ik meen te herinneren JR of zoiets en dat moet eind 1974 zijn geweest. Ik kan me herinneren dat iemand die nog maar twee jaar eerder een nieuwe auto kocht - ca 1972 dus - de letters aan het eind had, dat was dus blijkbaar het laatste van de serie. Het ging toen opeens heel snel met de (nieuwe) autoverkoop tussen 1966 en 1970. De foto zal dus inderdaad van tweede helft jaren 60 zijn, allemaal auto's met nog de letters achteraan :-)
f.bol
-8-  f.bol:
...En dat kon dus niet, want de renault 12 werd pas eind 1969 geïntroduceerd. 1970-1972 moet het zijn.
Arnoud
-9-  Arnoud:
Wat ik toch eigenaardig vind is dat nergens valt na te gaan op internet welke nummerborden precies in welk jaar zijn uitgegeven. Uiteraard wel van het huidige wagenpark, maar niet van vroeger. Het zou goed helpen bij het dateren van oude foto's.
f.bol
-10-  f.bol:
Ja, dat is zeker eigenaardig.... Ik heb dat dat ook al op veel plekken geprobeerd. Je kunt wel op het net vinden wat het dagelijks menu 300 v Chr. in oost Azië was, maar een simpel nummerbordje intikken lukt niet. Toch ben ik er van overtuigd dat het precieze jaar nog wel bij je naar boven komt in de hele serie, er moeten meer aanwijzingen zijn.....

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.