Home > > Inkt op de Amstel: Hans Plomp in Amsterdam [slot]

Inkt op de Amstel: Hans Plomp in Amsterdam [slot]

Inkt op de Amstel

Voorgaande aflevering: Hans Plomp in Amsterdam, deel 2.

Na deze strapatsen van Reve krijgt Hans Plomp er genoeg van. Hij wil een boek uitgeven en krijgt -via Reve- het adres van de uitgever Johan Polak. Polak was klasgenoot van Anne Frank en studeerde oude talen. Hij stamde uit een ontwikkeld en welgesteld Joods gezin. Hij was een oomzegger van de Groningse filosoof Leo Polak en de schrijver Siegfried van Praag. Zijn vader, een gemeenteambtenaar, overleed toen Johan elf jaar was. Zijn moeder, Sara Schwarz, was een van de drie erfgenamen van de in 1889 gestichte essencefabriek Polak & Schwarz. Het bedrijf liep goed in de jaren dertig, en blijft door de bewindvoerder, C.C. Brummer, intact. Polak & Schwarz wordt door de familie verkocht in 1958 en omgedoopt tot 'International Flavors & Fragrances Inc.' (IFF). Op dat moment is het de grootste fabrikant van geur- en smaakstoffen ter wereld.

Als een van de erfgenamen is Johan Polak in de jaren vijftig en zestig schatrijk. Zijn geld besteedt hij niet alleen aan mooie boeken maar ook ondersteunt hij aankomende schrijvers en andere kunstenaars. Hij onderhield bijvoorbeeld de schilder Frans Deckwits, die een schilderij maakte van Hans Plomp dat op de achterkant prijkt van een van de uitgaven van Plomps boek De ondertrouw. Zijn homoseksuele geaardheid hield hij aanvankelijk nog verborgen voor zijn familie. Dit had tot gevolg dat sommige lieden hem probeerden te chanteren. Ook kocht hij vaak de gunsten van mooie mannen door ze dure cadeaus (sportauto’s) ten geschenke aan te bieden.

Hans Plomp ontmoet Polak in het huis van diens moeder aan de Oranje Nassaulaan 23 bij het Vondelpark. De magere Polak, volgens Plomp lijkend op een ‘waterspuwer van een kathedraal’ wordt onwel en moet plat op bed gaan liggen. Later zal hij verklaren dat hij zo overweldigd werd door de aanblik van de jonge Hans Plomp, dat hij spontaan moest overgeven. Zijn seksuele aberraties leiden bij Polak vaker tot overgeven.

Polak biedt Plomp aan hem te onderwijzen in poëzie en de klassieken. En hij vraagt en passant wat Hans Plomp graag voor geschenk zou willen hebben. ‘Een auto en rijles’ zegt de jonge schrijver brutaal. Daar kan voor gezorgd worden. Bovendien blijkt Polak genegen om voor Hans Plomp en de jonge Hanny een mooie woning te regelen in de Theseusstraat bij het Olympisch stadion in Amsterdam. Hij brengt Hans in contact met de Vlaamse uitgeverij Manteau. Daar hebben zich inmiddels ook schrijvers genesteld als de jonge Jotie 't Hooft. Deze dichter is aan de drugs en razend populair in zowel België als Nederland. Het boek De ondertrouw verschijnt bij Manteau in 1968. Polak heet in dit boek overigens Gustave Limp.

Stroomversnelling
Na het succes van De ondertrouw verschijnen in rap tempo romans van Hans Plomp. Het Amsterdams Dodenboekje wordt door vooraanstaande critici de hemel in geprezen en is later een cultboek over de zestiger jaren in Amsterdam. Ook Satan ontmaskerd, een boek over schizofrenie, doet het heel goed.

Na de dood van zijn vrouw heeft Hans zijn intrek genomen in Ruigoord, het dorpje onder de rook van Amsterdam. Hij zal er lang blijven en grote festivals helpen organiseren.

Vanuit Ruigoord vertrekt een gezelschap kunstenaars in een bus naar Mongolië: 'Het Ballongezelschap'. En Hans speelt in een Engelse film een rol als acteur. Hij haalt Gregory Corso en Allen Ginsberg naar Nederland, Amerikaanse beatpoets.

Maar zijn schrijverscarrière stagneert na het boek In de buik van moeder natuur (1976). Carel Peeters trapt het boek in een vilein stukje de grond in. Uitgevers weigeren het werk van Plomp. Hans Plomp vertrekt naar India en schrijft artikelen voor de krant, later gebundeld in het boek In India. Samen met Gerben Hellinga vervaardigde hij een gids voor het veilige gebruik van drugs Uit je bol.
Momenteel woont hij op het Zeeburgerpad, is vaak in Ruigoord, schrijft, rust, reist en geniet van een (nu al) veelbewogen leven.


Een reactie op "Inkt op de Amstel: Hans Plomp in Amsterdam [slot]"

JohnN
-1-  JohnN:
Hans Plomp, ja ik denk dat iedereen in het Amsterdamse kunstwereldje (vooral het alternatieve) hem wel kent. Voor mij was hij Mr. Ruigoord. Hij heeft recent toch nog wat uitgegeven?

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.