Home > > Oost: Slavernijherdenking

Oost: Slavernijherdenking

Oost: Slavernijherdenking

Slavernijherdenking, de optocht (Bigi Spikri) in de Roetersstraat.


27 reacties op "Oost: Slavernijherdenking"

eva
-1-  eva:
Carnaval?
JohnN
-2-  JohnN:
Leuk plaatje. Het bevalt mij wel. Vrolijke kleurige kotto missies - en dan nog die prominente Nederlandse driekleur, de Surinaamse vlag bescheidener opgenomen in het geheel.
Ik zie dit liever dan een troepje verongelijkte Marokkaanse rotjochies. En die hebben niet eens slaven als voorouders!
Suffie
-3-  Suffie:
@eva: hahaha...
Willem Jan
-4-  Willem Jan:
@John: anderhalf eeuw na dato nog de slavernijkaart trekken als legitimatie om jezelf zielig te vinden, subsidie te eisen en de witte man schuld aan te praten. Nee, das inderdaad niet verongelijkt.
Theo
-5-  Theo:
Ik denk aan mn autochtone kleinkinderen en wordt een beetje boos en misselijk als ik dit zie. En nee, dat komt niet door schuldgevoel voor iets dat 150 jaar geleden is gebeurd...
peter
-6-  peter:
En hier de hele stoet, vlak bij de ingang van het Oosterpark:

http://www.youtube.com/watch?v=Htf_mwA1Y..
Herbert
-7-  Herbert:
@Willem-Jan, vergeet niet dat we heden ten dagen nog miljoenen slaven kennen. Niet alleen in derdewereldlanden maar ook in Nederland. Voorbeelden: gedwongen prostitutie, legale in illegale arbeiders die zwaar uitgebuit worden.
JohnN
-8-  JohnN:
Aan iedereen die boos wordt van deze vrolijke stoeten zou ik willen zeggen: kijk en luister, het is vooral een feest, die paar mensen die hun stem verheffen wegens een ingetrokken subsidie zijn een kleine minderheid. Natuurlijk vind ik het niet fijn en terecht om PERSOONLIJK op de slavernij aangesproken te worden, ik denk ook niet dat dát de bedoeling van de optochten en het monument is, de functie is nuttig om ons eraan te herinneren dat misbruik van arbeidskrachten overal vlak om de hoek steeds weer opduikt, ook voor die T-shirtjes van nog geen 5 euro die we massaal kopen. Gerwoon eens stilstaan bij de scheef verdeelde wereld en laat deze mensen vrolijk feesten. Kunnen de voetbalfans nog wat van leren, van hun feesten word ik bang, van de surifeesten blij.
Theo
-9-  Theo:
Gaan wij als Nederlanders dan ook massaal in centrum Madrid de 80 jarige oorlog herdenken en de jonge Spanjaardjes boos aankijken? Of met gebalde vuist en onze driekleur zwaaiend onder de Eiffeltoren door marcheren en scanderen dat de Franse bezetting door Napoleon een grote schande was? Of nog recenter; Onze hongerwinter in hartje Berlijn herdenken? Nee, dan zouden we wel GEK zijn, want dat was zo lang geleden... Keer de zaken eens om en zie hoeveel wij als tolerant volk eigenlijk bereid zijn te slikken, en misschien is dát wel typisch Nederlands...
Willem-Jan
-10-  Willem-Jan:
Ja Theo, boetedoening en onszelf schuldig vinden zijn we erg goed in met onze calvinistische historie. Iemand (liefst met een kleurtje) hoeft maar racist te roepen tegen een nederlander en de nederlander zal in pavlov-koor roepen: ja, je hebt gelijkt!

En zo zijn er ook culturen waarin je je schuld tot in den einde ontkent en naar een ander wijst voor schuld, ook al word je keer op keer gepakt met een rokend pistool in je handen. Sja.. moet je respecteren he?
JohnN
-11-  JohnN:
Theo en Willem-Jan: Ik voel me helemaal niet schuldig als ik naar zo'n optocht kijk, als je leest zie je dat ik er BLIJ van word. Maar ik weet dat die benadering niet in jullie wereldbeeld past. Over calvinistisch gesproken! Ik heb veel wonden binnen de familie van Duitse tijd maar toch schaam ik me voor mijn onvolwassen landgenoten die in de stadions "Mijn fiets terug!" tegen Duitse voetballers roepen. Hoe smal kan je blikveld zijn en hoe benauwd je hart. En dan roepen dat WE te tolerant zijn. Wie zijn jullie "we", ik heb het gevoel dat ik daar niet bij hoor en daar word ik nou weer BLIJ van.
Suffie
-12-  Suffie:
De parallel die Theo trekt tussen deze optocht en de veronderstelde acties in Madrid, Parijs en Berlijn zijn wel uitermate veelzeggend: Surinamers moeten hun herdenkingsfeestjes gewoon lekker thuis gaan voeren.

Ow, wacht eens! Ze wonen hier...!!
Theo
-13-  Theo:
Valt niet te ontkennen dat deze optocht een eenzijdig kleurtje heeft, minstens even intimiderend als 100 kaalkopjes.
@Suffie; Je verdraaid mijn woorden en mist het punt dat ik wil maken. Wat mij betreft worden optochten met zo'n stigmatiserend thema (blanke onderdrukking) namelijk helemaal niet in stand gehouden (Ik denk daarbij bijvoorbeeld ook aan de jaarlijkse Oranjemarsen in Ierland), en zeker niet 150 jaar na dato door mensen die de slavernij nooit hebben meegemaakt.
Arnoud
-14-  Arnoud:
Het staat toch iedereen vrij om te herdenken wat hij wil en op welke manier hij dat doet? Zolang het maar niet gewelddadig is. Voor de culturele identiteit van de Surinamers is het belangrijk om het slavernijverleden te herdenken. Daarop hoeven 'wij blanken' ons 150 jaar later inderdaad niet aangesproken te voelen. Maar we kunnen wél begrip opbrengen voor het feit dat de slavernij een zeer ingrijpend fenomeen is geweest in hun geschiedenis. Zonder slavernij waren ze bijvoorbeeld nooit in Suriname terecht gekomen en uiteindelijk ook nooit in Nederland. De meeste mensen vinden hun 'roots' toch wel belangrijk.

Weliswaar is de slavernij al 150 jaar geleden afgeschaft, maar die superieure en arrogante koloniale mentaliteit heeft op z'n minst nog tot 1975 geduurd en is hier en daar nog steeds niet weg. De Nederlandse kolonialen hebben Suriname wel eventjes tegen een zacht prijsje van z'n grondstoffen afgeholpen, zoals goud, olie, bauxiet en hout (Bruynzeel).

De slavernij herdenking vind ik dus een mooi symbolisch statement tegen de uitbuiting die nog overal in de wereld plaatsvindt. Ook door Nederland en de Eu. Gun die mensen hun feestje en zeg nou eerlijk: hebben wij er last van? Nee.
Suffie
-15-  Suffie:
Theo, waarom verbaast het mij nou niet dat jij deze optocht intimiderend vindt...?

Oja, voor wat betreft het verdraaien van woorden: als dat zo is, dan heb ik daar zeker geen patent op!
Theo
-16-  Theo:
Omdat je mij ook in een hokje hebt geplaatst, Suffie. Wat jij doet is projecteren, bewust of onbewust. Alles rechts van D66 staat gelijk aan Nazi, nietwaar? Een onverzettelijk standpunt, maar wil het toch niet bevestigen.

Arnoud, ik ben het met je eens en we moeten ons koloniale verleden nooit ontkennen, wou alleen dat de pijnlijke kanten van onze geschiedenis eens wat minder vaak en minder uitbundig werden belicht. Eigenlijk ook te zomerse temperaturen om dat deprimerende boetekleed weer aan te moeten trekken. Het stinkt en moet nodig eens gewassen.
Suffie
-17-  Suffie:
Hahaha!!! Hokjes plaatsen! Projecteren! Gekkie toch! Alles links van D66 is communist!

Lieve Theo, lees jouw reacties van de afgelopen twee jaar eens door en kijk dan eens wie er mensen in hokjes plaatst! Marokkanen, Surinamers, linkschmensen, jíj hebt toch overal een labeltje voor?
Wilem Jan
-18-  Wilem Jan:
Suffietje kan niet zo goed tegen rake opmerkingen. T spiegelbeeld valt tegen :)
Suffie
-19-  Suffie:
Hee kijk, naamgrapjes. Die hebben we een tijd niet gehad!
f.bol
-20-  f.bol:
Vreemde discussie. Hoewel ik ook niet geneigd ben in het links-westerse "weg met ons" denken mee te gaan is het toch een beetje gek om zo geïrriteerd op zo'n herdenking te reageren. Je mag als volk of etnische groep toch wel herdenken dat je op een gegeven moment in de geschiedenis je ketens af mocht doen? Wat zullen we nu krijgen?
Ik mag toch hopen dat wij niet over en paar jaar op bevrijdingsdag zulke negatieve Duitse reacties krijgen. Wat ik niet verwacht, want het historisch bewustzijn is grosso modo in Duitsland vele malen groter dan hier.
En nee, het is zeker niet hetzelfde als de Oranjemarsen, want daarin wordt met heimwee "herdacht" dat engelse import-protestanten via onze koning Willem de macht verwierven, hetgeen een eeuwenlange onderdrukking van heel Ierland en nog langer van Noord Ierse katholieken inluidde. Marsen van de Ku Klux Klan vind ik ook niks. Maar, waar je politiek gezien ook staat, het is heel iets anders om bevrijdingen te vieren dan met heimwee naar je tijd als onderdrukker terug te denken.....
Theo
-21-  Theo:
@alle positivo's:
De Oranjemarsen roepen spanningen op en scheuren oude wonden jaarlijks open omdat protestanten dan provocerend door katholieke wijken marcheren. Dat voel ik ook bij dit feest waar nazaten van slaven marcheren langs nazaten van slavendrijvers. Het wij/zij denken wordt versterkt, en onze gemeente financiert dat met 750.000 euro.
f.bol
-22-  f.bol:
Oh die subsidie is een heel ander verhaal, en hoeft van mij ook niet.
En men loopt hier door de Roeterstraat richting Sarphatistraat, in de stad Amsterdam, waar men woont. Waar is de provocatie?
Arnoud
-23-  Arnoud:
Ik geloof helemaal niet dat het wij/zij denken erdoor wordt versterkt. Ik ben er nooit bij geweest, maar ik heb niet de indruk dat de herdenking tegen 'ons' is gericht. Je hoeft je dan ook niet aangesproken te voelen. En dat de gemeente dit subsidieert is feitelijk best slim, want daarmee wordt voorkomen dat het juist ontaardt in een evenement dat polarisatie bevordert. En niet zeuren over die paar rotcenten, die hebben we destijds in veelvoud aan Suriname verdiend, zoals ik al eerder opmerkte.
Theo overdrijft vreselijk in zijn vergelijking met de Oranjemarsen in Ierland. De drijvende krachten zijn daar religie en nationalisme. Dat is altijd een recept voor fanatisme en geweld. Er is hier in Amsterdam helemaal geen tegenstelling slaven-slavendrijvers. Het is ook geen protestdemonstratie, het is een herdenking.
Herbert
-25-  Herbert:
Het waren eigenlijk 2 delen in het Oosterpark. Het deel waar het Slavernijmonument staat is een park in een park. Daar was het serieus. Verder was het allemaal erg gezellig, een soort Kwakoe zonder voetbal en niet alleen maar etenskramen. Ook verkoop van kleding, boeken etc. Wel ver weg van de etenskramen dus die handel rook niet naar Nasi Moksi Meti.
Verder was er muziek en een grote tent waar van alles te doen was voor kinderen.
Arnoud
-26-  Arnoud:
@Theo: nou je kunt alvast je borst natmaken als het je allemaal zo dwars zit: volgend jaar is het zo te zien 150 jaar geleden! Dat zal natuurlijk groots herdacht en gevierd worden. Misschien kun je een leuk reisje naar Suriname boeken rond die tijd? ;-)
Theo
-27-  Theo:
@Arnoud: Af en toe een Surinaamse Roti is mijn bijdrage aan die tak van de multikul.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.