Slavernijherdenking, de optocht (Bigi Spikri) in de Roetersstraat.
Oost: Slavernijherdenking
Reageren?
Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.
Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.
27 reacties op "Oost: Slavernijherdenking"
Ik zie dit liever dan een troepje verongelijkte Marokkaanse rotjochies. En die hebben niet eens slaven als voorouders!
http://www.youtube.com/watch?v=Htf_mwA1Y..
En zo zijn er ook culturen waarin je je schuld tot in den einde ontkent en naar een ander wijst voor schuld, ook al word je keer op keer gepakt met een rokend pistool in je handen. Sja.. moet je respecteren he?
Ow, wacht eens! Ze wonen hier...!!
@Suffie; Je verdraaid mijn woorden en mist het punt dat ik wil maken. Wat mij betreft worden optochten met zo'n stigmatiserend thema (blanke onderdrukking) namelijk helemaal niet in stand gehouden (Ik denk daarbij bijvoorbeeld ook aan de jaarlijkse Oranjemarsen in Ierland), en zeker niet 150 jaar na dato door mensen die de slavernij nooit hebben meegemaakt.
Weliswaar is de slavernij al 150 jaar geleden afgeschaft, maar die superieure en arrogante koloniale mentaliteit heeft op z'n minst nog tot 1975 geduurd en is hier en daar nog steeds niet weg. De Nederlandse kolonialen hebben Suriname wel eventjes tegen een zacht prijsje van z'n grondstoffen afgeholpen, zoals goud, olie, bauxiet en hout (Bruynzeel).
De slavernij herdenking vind ik dus een mooi symbolisch statement tegen de uitbuiting die nog overal in de wereld plaatsvindt. Ook door Nederland en de Eu. Gun die mensen hun feestje en zeg nou eerlijk: hebben wij er last van? Nee.
Oja, voor wat betreft het verdraaien van woorden: als dat zo is, dan heb ik daar zeker geen patent op!
Arnoud, ik ben het met je eens en we moeten ons koloniale verleden nooit ontkennen, wou alleen dat de pijnlijke kanten van onze geschiedenis eens wat minder vaak en minder uitbundig werden belicht. Eigenlijk ook te zomerse temperaturen om dat deprimerende boetekleed weer aan te moeten trekken. Het stinkt en moet nodig eens gewassen.
Lieve Theo, lees jouw reacties van de afgelopen twee jaar eens door en kijk dan eens wie er mensen in hokjes plaatst! Marokkanen, Surinamers, linkschmensen, jíj hebt toch overal een labeltje voor?
Ik mag toch hopen dat wij niet over en paar jaar op bevrijdingsdag zulke negatieve Duitse reacties krijgen. Wat ik niet verwacht, want het historisch bewustzijn is grosso modo in Duitsland vele malen groter dan hier.
En nee, het is zeker niet hetzelfde als de Oranjemarsen, want daarin wordt met heimwee "herdacht" dat engelse import-protestanten via onze koning Willem de macht verwierven, hetgeen een eeuwenlange onderdrukking van heel Ierland en nog langer van Noord Ierse katholieken inluidde. Marsen van de Ku Klux Klan vind ik ook niks. Maar, waar je politiek gezien ook staat, het is heel iets anders om bevrijdingen te vieren dan met heimwee naar je tijd als onderdrukker terug te denken.....
De Oranjemarsen roepen spanningen op en scheuren oude wonden jaarlijks open omdat protestanten dan provocerend door katholieke wijken marcheren. Dat voel ik ook bij dit feest waar nazaten van slaven marcheren langs nazaten van slavendrijvers. Het wij/zij denken wordt versterkt, en onze gemeente financiert dat met 750.000 euro.
En men loopt hier door de Roeterstraat richting Sarphatistraat, in de stad Amsterdam, waar men woont. Waar is de provocatie?
Theo overdrijft vreselijk in zijn vergelijking met de Oranjemarsen in Ierland. De drijvende krachten zijn daar religie en nationalisme. Dat is altijd een recept voor fanatisme en geweld. Er is hier in Amsterdam helemaal geen tegenstelling slaven-slavendrijvers. Het is ook geen protestdemonstratie, het is een herdenking.
Verder was er muziek en een grote tent waar van alles te doen was voor kinderen.