Home > > Politiek leeft wél bij Facebookers

Politiek leeft wél bij Facebookers

“Politiek leeft niet bij Facebookers”, schreef De Telegraaf afgelopen week. De krant van wakker Nederland baseert zich op de eerste Monitor Sociale Media van het gemeentelijke onderzoeksbureau O+S. Maar klopt deze conclusie wel?

Telegraaf

In Amsterdam is Facebook het meest gebruikte sociale medium, zo becijferde O+S. Iets meer dan de helft van de Amsterdammers heeft een Facebook-account, ruim eenderde meer dan in 2011. Het gebruik van Hyves is gedaald van 27% naar 15%. LinkedIn groeide licht in populariteit: 24% naar 29%.

Ongeveer één op de tien Amsterdammers twittert zelf wel eens, 4% volgt alleen anderen. Een op de zes twitteraars geeft aan Amsterdamse politici te volgen. Het meest gevolgd worden de wethouders Lodewijk Asscher en Eric van der Brug en stadsdeelvoorzitter Fatima Elatik van Amsterdam Oost.

De kop van het Telegraaf-artikel refereert aan het beperkte aandeel Amsterdammers dat Facebook gebruikt om hun stadsdeel te volgen. “Ongeveer 8% van de Facebook-gebruikers geeft aan ‘bevriend’ te zijn met een stadsdeel, maar onduidelijk is of het dan wel om echte stadsdeelpagina’s gaat”, meldt O+S. “De meeste Facebook- en Twitter-gebruikers zijn van mening dat informatie over wegopbrekingen, nieuwbouw en onderwijs, maar ook stadsdeelpolitiek, niet geschikt zijn om te communiceren via sociale media.” Omgekeerd moet de gemeente haar ogen goed open houden voor burgerinitiatieven (zoals op Facebook ‘I love Noord’, ‘Geef om de Jan Eef’ en ‘Nice Nieuw-West’) om zo via sociale media aansluiting te vinden.

Klopt daarmee de Telegraaf-kop dat politiek (bedoeld wordt: stadsdeelpolitiek) niet leeft onder Facebookers? Dat is sterk de vraag. Het volgen van stadsdeelpagina’s is slechts één manier om je politieke betrokkenheid uit te dragen. Hoeveel mensen volgen lokale politieke partijen? Hoeveel mensen volgen de genoemde burgerinitiatieven? Hoeveel mensen berichten zélf via social media over de lokale politiek?

Laten we eerlijk zijn: net als elders in het land leeft lokale politiek bij grote groepen Amsterdammers überhaupt niet. Sociale media bieden daarom juist de kans om er toch eens wat vaker mee in aanraking te komen. Goed dat politici en bestuurders twitteren, goed dat er burgerinitiatieven zijn zoals ‘Geef Om De Jan Eef’. Zelf kom ik op internet veel mensen tegen die fanatiek de discussie aangaan over de Amsterdamse politiek of er zelfs hele weblogs over volschrijven. Het gebeurt dus wel degelijk, meer nog dan menig pessimist denkt. Daarom draai ik de Telegraaf-kop graag om: politiek leeft wél bij Facebookers!


twee reacties op "Politiek leeft wél bij Facebookers"

Jan Pieter
-1-  Jan Pieter:
Nou zeg.. whooptie fucking do.
Maaike
-2-  Maaike:
Politiek leeft vooral bij politici.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.