Home > > De Burcht van Berlage

De Burcht van Berlage

Foto: Google Streetview

In maart kreeg ik een rondleiding in De Burcht van Berlage. Wat? De Beurs van Berlage? Nee, de Burcht van Berlage. Misschien niet zo bekend als De Beurs, maar zeker niet minder indrukwekkend. Al was het maar vanwege de geschiedenis van het gebouw.

Ik kende het al een beetje van langslopen omdat het vlak bij Artis is en vrienden van mij er om de hoek wonen, maar ik had er nog nooit goed binnen in rondgekeken. En nu zowaar met een heuse gids.

Die vertelde dat het gebouw was opgericht als hoofdkantoor van de allereerste moderne vakbond van ons land: De Algemene Nederlandsche Diamantwerkersbond. Voor het eerst waren arbeiders van diverse beroepen - maar werkzaam binnen dezelfde branche - verenigd. En daar hoorde een mooi gebouw bij vonden Henri Polak en architect H.P. Berlage.

In het gebouw kwam ondermeer een bibliotheek om de arbeiders te onderrichten in de geschiedenis van het socialisme, in filosofie, in kunstgeschiedenis...

De meeste arbeiders bleken gewone mensen als u en ik en waren vooral geïnteresseerd in eenvoudig te lezen romans en werken van meer fantasievolle aard zoals die van Jules Verne.

Richard Roland Holst verzorgde een aantal indrukwekkende muurschilderingen in het gebouw dat naar verluidt ten tijde van de Tweede Wereldoorlog dienst deed als lokaal kantoor van de NSDAP.

De Burcht is gesitueerd aan de Henri Polaklaan 9 en meer informatie (bijvoorbeeld over het huren van één van de prachtige zalen) is te vinden op http://www.deburcht.nl


twee reacties op "De Burcht van Berlage"

JohnN
-1-  JohnN:
Ken het gebouw goed. Van buiten is de hand van Berlage meteen al goed herkenbaar. Een mooi stuk historie van een roemrucht vakbondsverleden toen de klassenmaatschappij nog onmiskenbaar zijn stempel drukte op het leven. Niet alleen schilderingen maar ook fraai mozaiek taferelen. Het museum verdient meer bezoek om te kunnen voortbestaan, misschien helpt dit stukje.
Terrence
-2-  Terrence:
Dank voor de aanvulling, John.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.