Home > > Rijk worden met het OV? Dat kan!

Rijk worden met het OV? Dat kan!

Foto: Arnoud de Jong

Ongetwijfeld reist u wel eens. Hetzij met de fiets, met de auto, de brommer of de benenwagen. Wellicht reist u zelfs wel eens met het openbaar vervoer. In dat geval weet u dat de OV-Chipkaart in theorie een prima systeem is. Net als bijvoorbeeld het kapitalisme en het socialisme. Maar dat terzijde.

Zoals met alle systemen die in theorie uitstekend werken is ook de opvolger van de strippenkaart niet geheel perfect. Natuurlijk kampt elk systeem met onvoorziene opstartproblemen maar de gemeenschappelijke factor is dat zij alle met mensen werken. En sommige mensen zijn van nature inhalig.

Niets is nog bewezen maar het lijkt er op dat vele miljoenen zijn verspild door slecht management. Al dan niet voortvloeiend uit incompetentie en/of hebzucht. Details over de vermeende fraude bij het GVB en TLS wil ik u en mijzelf gaarne onthouden. Dat hiaat laat ik vullen door meer traditionele media.

Trans Link Systems verzamelt en beheert het reisgedrag van vele miljoenen gebruikers van trein, tram, bus en metro. Individuele gegevens zijn gemakkelijk op te vragen voor iedereen die TLS een kopie van een paspoort stuurt met daaraan gekoppeld het nummer van een OV-chipkaart. Handig. Zeker voor wie niet al te veel waarde hecht aan privacy.

Topmanagers van GVB, TLS en de leverancier van chip-apparaten blijken onderling uitwisselbaar waarmee de schijn van belangenverstrengeling niet wordt tegengegaan.

Om goodwill te kweken bij het reizende publiek en de (eventuele) verduisterde miljoenen terug te geven stel ik voor dat bij bewezen fraude reizigers via de OV-chipkaart per rit 50 cent krijgen bijgeschreven op hun saldo. Net zolang tot het volledige bedrag dat met zelfverrijking, incompetentie en verspilling is verdwenen, is terugbetaald.

Persoonlijk denk ik dat opeens heel veel mensen de auto toch niet nodig hebben en het openbaar vervoer zullen kiezen als favoriet middel van transport.


vijf reacties op "Rijk worden met het OV? Dat kan!"

Suffie
-1-  Suffie:
Ik zou zeggen: laten we ons op basis van een supervaag Telegraaf-artikel niet meteen rijk rekenen....
Terrebel
-2-  Terrebel:
Toch is-ie vaak erg grappig. Met name vanwege de reacties onder de 'artikelen'. Ik vind het leuk dat0ie bestaat, de Krans van Ingeslapen Nederland...;-)
Suffie
-3-  Suffie:
Tja, om deze beeldspraak nog maar even te volgen: het is zo jammer dat aan de mensen die deze krans ten onrechte passeren altijd een beetje een poepgeur blijft hangen... ;-)
Arnoud
-4-  Arnoud:
Heren, heren, houden we het wel op niveau en on topic? ;-)
Suffie
-5-  Suffie:
Excusus... maar als je dit soort bronnen bespreekt heb je dat al gauw... ;-)

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.