Home > > Twitterende politici: natte winden, puberwijsheden en borrelpraatjes

Twitterende politici: natte winden, puberwijsheden en borrelpraatjes

Ik volg veel raadsleden en wethouders via Twitter. De Amsterdamse politici kwetteren er lustig op los. In maximaal 140 lettertekens delen ze hun zielenroerselen met hun volgers.

Het is vermakelijk hoe de Amsterdamse volksvertegenwoordigers twitteren en op elkaar reageren. Vermakelijk, maar ook zorgelijk. De vele losse flodders komen zonder enige nuance of zorgvuldige analyse, niet onderbouwd met kloppende feiten en niet gehinderd door een gebrek aan communicatieve vaardigheden. De verschillende partijen doen daarbij niet voor elkaar onder als het om populistische natte winden gaat.

Een raadslid meldt dat Amsterdam veiliger wordt met meer, slimmere en flexibelere camera's. Geen enkel onderzoek onderbouwt die stelling.
De Olympische Spelen naar Amsterdam? Dat is goed tegen Obesitas, zou goed zijn voor Nederland en de Nederlanders en zo nog het een en ander. Roept u maar... 

Beschamend was de aanval van een vrije-markt-liefhebber via Twitter op Cition, dat het personeel in de winter gebruik liet maken van taxi’s. Ik las geen woord over de extra opbrengsten die dit voor de geprivatiseerde Cition meebrengt. Die paar euro die de taxi mogelijk extra kost valt daarbij in het niet. De Cition-tweeter kwam nog diezelfde middag zelf ook met een door de gemeente betaalde taxi naar een bijeenkomst waar ik sprak.

Een ander raadslid twitterde apetrots: ‘Met slechts paar ton extra zou A2 030-020 naar 130 kunnen aldus Aptroot VVD, helaas houden CDA en de linkse partijen dit tegen!’.
Iedereen die wel zijn school heeft afgemaakt weet dat 130 km per uur op die amper 25 kilometer zelfs bij volle snelheid je hooguit drie minuten tijdwinst oplevert, en dan moet alles meezitten. En natuurlijk geen enkele nuance over meer ongelukken en brandstofgebruik. Dit gaat ons echt uit de crisis helpen, daar worden we blij van. Fijn dat ze zich hierover in de Stopera druk maken.

Onder de gordel
De meeste tweets lijken vooral bedoeld om collega’s van andere partijen net onder de gordel te raken. Op doordachte oplossingen voor de echte uitdagingen in Amsterdam heb ik nog geen enkele twitteraar kunnen betrappen. Het zijn natte winden, puberwijsheden en borrelpraatjes.
Het is niet best voor het inkijkje dat Amsterdammers krijgen van de politiek. Zijn dit nu echt de belangrijke zaken waarmee ze daar in de Stopera elke dag bezig zijn? Hebben ze echt niks beters te doen?

Ga eens aan je werk!
De echt belangrijke politieke uitdagingen in Amsterdam als de aanpak van mobiliteit, leefklimaat, leegstand, criminaliteit, de Noord-Zuid lijn, armoede, werkeloosheid onder jongeren en het illegale gebruik van woningen blijven buiten beeld. Juist dit zijn complexe vraagstukken en niet eendimensionaal te benaderen. Dat lukt natuurlijk nooit met maar 140 lettertekens.

Met domme, feitelijk vaak onjuiste, tweets over irrelevante thema’s draai je de Amsterdammers een rad voor de ogen. Door niet in te gaan op de echte uitdagingen wekken de twitteraars de, mag ik toch hopen onterechte indruk, zich met juist die problemen ook niet bezig willen houden.

Een modern communicatiemiddel als Twitter had de burgers en de politici juist dichter bij elkaar kunnen brengen, maar zoals de politici er nu mee omgaan vergroot dit de afstand tegenover de Amsterdammers alleen maar verder.


zeven reacties op "Twitterende politici: natte winden, puberwijsheden en borrelpraatjes"

bert van elswijk
-1-  bert van elswijk:
Zo, en daar kunnen de jongelui in de Stopera het wel weer even mee doen dunkt me. En nu niet gaan mieren, maar bewijs maar dat Walther er naast zit!! Ik ben benieuwd.
JohnN
-2-  JohnN:
Wie Aptroot volgt is gek, gewoon een autofanaat die zijn Wassenaarse en Haagse politieke functies uitsluitend in dienst stelt van zijn hardrijd-hobby. Belachelijk dat hij via Melanie Schulz zoveel invloed op de landelijke verkeerspolitiek heeft. Algemeen belang vijandige partij die VVD die zulke types zo hoog van de toren laat blazen.
Ron Zwetsloot
Goed artikel! Helemaal mee eens, vooral de passage over 130 km per uur. Zie ook mijn weblog http://www.rijtijdenspreiding.nl Twitter is een mooi medium, zeker voor volksvertegenwoordigers die onderscheid kunnen maken in functionele tweets en populistische prietpraat.
Walther Ploos van Amstel
-4-  Walther Ploos van Amstel:
Ron; geweldig leuke blog! Dank voor de tip... lezen dus: http://www.rijtijdenspreiding.nl/
Terrebel
-5-  Terrebel:
Politici kunnen dat heel goed: eenzijdig communiceren. Ofwel: een monoloog. Voor hen geldt is Twitter misschien geen goed medium; Twitter is niet prettig voor wie geen tegenspraak duldt en zoals iedereen weet heeft elke politicus altijd gelijk. Zo niet, dan toch.
Arnoud
-6-  Arnoud:
@Ron: Bij Amsterdam Centraal kennen we een Rob Zwetsloot. Familie?
Maaike
-7-  Maaike:
Politici houden innig van publiciteit. Twitter is zeer geschikt om hun narcistische brain farts te ventileren als ze aandacht tekort komen omdat ze eens een weekje niet in de Echo staan.....

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.