Home > > Fatima Elatik: gebruikersruimten voor alcoholisten

Fatima Elatik: gebruikersruimten voor alcoholisten

Amsterdam Centraal ontmoette stadsdeelvoorzitter Fatima Elatik (stadsdeel Oost) in De Balie en sprak met haar over haar plan gebruikersruimten in te stellen voor rondhangende alcoholisten.


veertien reacties op "Fatima Elatik: gebruikersruimten voor alcoholisten"

Theo
-1-  Theo:
Argh! Kan je niet even waarschuwen voor die Elatik zo pontificaal op de pagina verschijnt? Heel m'n beeldscherm en toetsenbord onder de koffie!!!
Suffie
-2-  Suffie:
Theo, even een complimentje dat je niet meer de schijn ophoudt om iets inhoudelijks te willen zeggen! Kudos!
JohnN
-3-  JohnN:
Raar plan hoor. Zal wel luchtballon worden.
Misschien eenvoudiger en zeker goedkoper een paar gedoogplekken selecteren. Dan kun je ze verwijzen ipv wegjagen. Parijs heeft zijn clochards, Amsterdam zal ook zoiets moeten accepteren. Alsjeblieft niet institutioneren mevrouw Elatik, ik beveel u wat geestelijke 'elastiek' aan.
Arnoud
-4-  Arnoud:
Ik zie dat ik nu zelf slachtoffer ben van het feit dat soms een reactie niet wordt geplaatst door het systeem. Evenals Suffie vond ik dat Theo wel wat inhoudelijker mocht reageren. Wat vindt hij bijvoorbeeld van het plan? Want wat hij telkens allemaal over zijn toetsenbord loopt te kliederen wil ik eigenlijk helemaal niet weten...
Theo
-5-  Theo:
Inhoudelijk wat mij betreft goed plan eigenlijk. Beetje a-typisch van een PvdA lid om overlastgevende medemensen aktief uit het straatbeeld te willen verwijderen, dat is toch meer iets voor rechtse fascisten? Alleen niet door Elatik laten uitvoeren, want dan wordt het vanzelf een tot mislukken gedoemd miljoenenproject. Blijft knagen of ze haar pijlen nu uit socialistische overwegingen op deze mensen richt, of zou de afkeer van alcoholgebruik onder Moslims hier aan ten grondslag liggen?
Arnoud
-6-  Arnoud:
@Theo: Nou, je kronkelt je wel in allerlei bochten om er toch nog wat negatiefs uit te persen. Het plan is om actief mensen opvang en hulp te bieden die anders perspectiefloos op straat zwerven en daarbij ook nog eens overlast geven. Net als indertijd is gebeurd met de heroïneverslaafden (ook onder een links stadsbestuur). Ook verwijs je weer ten onrechte naar een miljoenenproject dat haar voorgangster in de soep heeft laten lopen, als ik me goed herinner. Als je kritiek hebt op iemand, onderbouw die dan een beetje met feiten in plaats van met van die borreltafelkletspraat.
Arnoud
-7-  Arnoud:
@JohnN: Die Parijse clochards zijn natuurlijk ook schijnromantiek. Als dát nou een toeristische attractie moet zijn... Daarachter gaan net zulke dramatische problemen achter schuil. Best kans dat wanneer dit plan slaagt, Parijs het van ons gaat overnemen.
Verslavingsproblematiek behoort in het medische circuit, niet in het strafrechtelijk circuit. Verslaving is een ziekte. Dus moet je patiënten behandelen. Wanneer een verslaafde zijn verslaving onderhoudt met crimineel gedrag en ernstige overlast geeft, moet je hem desnoods gedwongen behandelen.
Lopende projecten bij harddrugsverslaafden hebben al laten zien dat de kwaliteit van leven en maatschappelijk functioneren met sprongen vooruit gaat. Hebben we voor een belangrijk deel te danken aan prof. Wim vd Brink, die de gecontroleerde heroïneverstrekking aan onverbeterlijk verslaafden in Nederland introduceerde. Heeft die man trouwens al een onderscheiding van de stad gekregen? Want de (criminele) overlast van heroïnegebruikers in Amsterdam is nog slechts een schim van wat het in de jaren tachtig was.
JohnN
-8-  JohnN:
Tjs, ik weet het niet hoor, het aantal probleemdrinkers is een aanzienlijk veelvoud van het aantal heroineverslaafden, de aan;pak kan dus nooit een spiegel zijn van de manier waarop de {criminele, overlast gevende) heroine-afhankelijkheid aangepakt werd. In een tijd dat er nergens meer "nieuw geld" te vinden is denk ik toch dat het idee van mw. Elatik voorbestemd is om als ballon het hemeltuim in te gaan. Onder de Parijse clochards is trouwens sinds geruime tijd een aanzienlijk deel dat bewust voor die levenswijze heeft gekozen. Zij hebben zich volledig afgekeerd van de "maatschappij". Of die nou overlast geven... dat valt misschien wel mee. Ik vind het verschijnsel "comazuipers" verontrustender. Die jeugdigen, met een schedel vol pulp ipv hersenen, kunnen ons nog een leven lang tot last zijn.
JohnN
-9-  JohnN:
niet hemeltuin maar hemelruim, allicht.
Ximaar
-10-  Ximaar:
Copyright-2011?
Het blijft een moeilijke groep en ik denk niet dat je iets voor hen moet bedenken maar met hen. En dan zal je snel er tegen aanlopen dat ze zeer divers zijn.
Suffie
-11-  Suffie:
Ximaar, het betreft hier -zie filmpje- voornamelijk zorgmijders die al 30 tot 40 jaar zwaar alcohol verslaafd zijn. In die vaststelling zie ik weinig diversiteit. Deze mensen hebben het stadium van polderen en participatie wel een beetje achter hun gelaten. Wel eens eentje van dichtbij gezien?
Ximaar
-12-  Ximaar:
@Suffie: En gesproken! Je moet dan wel wat afstand bewaren. :-) Met divers bedoel ik dat de oorzaken allemaal anders zijn. Dat ze uiteindelijk allemaal in dezelfde neergaande spriraal belanden is natuurlijk wel zo.
Jeroen Mirck
-13-  Jeroen Mirck:
Overlast oplossen is niet links of rechts, Theo. Dat doet gewoon iedere bestuurder met daadkracht. Ik snap best dat bepaalde rechtse Nederlanders iemand met een hoofddoek geen zware bestuursfunctie gunnen, maar Fatima Elatik is wel daadkrachtig en uitgesproken. Kom daar maar eens om bij VVD-premier Mark Rutte, die alleen problemen benoemt als ze zijn coalitie niet in gevaar brengen. Of ome Geert, die alleen maar holle oneliners verstuurt via Twitter, maar verder niets wezenlijks aan deze samenleving bijdraagt, behalve angst. Dan liever een PvdA-bestuurder die problemen écht aanpakt.
Arnoud
-14-  Arnoud:
@Ximaar: verrek, ik zie nu pas dat de copyright datum fout is inderdaad. Oude aftiteling gebruikt. ;-)

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.