Home > > Henri de Haas geeft extra dimensie aan recycling

Henri de Haas geeft extra dimensie aan recycling

Henri de Haas

De inmiddels 75-jarige Amsterdammer Henri de Haas is een veelzijdig mens. Hij was grafisch ontwerper, prominent lid van Dogtroeptheater, bouwde muziekinstrumenten, gaf als vrijwilliger dertien jaar les aan de LOM-school in Amsterdam-Noord en is beeldhouwer, schilder en vooral aquarellist.

Maar Henri de Haas schrijft ook, vaak in een observerende stijl die geheel eigen is; zijn lijst van publicaties mag er zijn. Al in 1996 publiceerde hij Aladin’s schrik, met een inleiding van Lisette Lewin, en verder volgde bijvoorbeeld Eerst zien dan geloven in 2002, 36 platen en een essay over beeld en geheugen.

Dogtroep

 In 2008 verscheen bij de Nymfaeum Pers ‘Boven de stad’, een overzicht van zijn aquarellen uit de periode 1968-2008, waaraan twee essays zijn toegevoegd. De eerste handelt over kunst en de tweede over de twee wereldoorlogen en de hongerwinter van 1945.

Naar aanleiding van dit laatste essay maakte hij in 2007 een haakse bocht en ging hij landschappen maken, waarin (met uitzondering van Massagraf) geen mens te bekennen was, terwijl (vrijwel altijd naakte) mensen voorheen centraal stonden in de zichtbare verhalen die hij te vertellen had.

Verwoest bos
Zijn nieuwste werk toonde hij in een evenwichtige en doorleefde tentoonstelling, getiteld Beroerd Landschap, in Museum Belvédère in 2010, samen met Renie Spoelstra, Raquel Maulwurf en Olphaert den Otter. Vier aquarellen (122 x 160 cm), alle met de titel Verwoest Bos, zijn gebaseerd op een gesprek met zijn grootvader in 1970.

Grandpère gaf toen voor het eerst commentaar op een foto uit 1916 van het bos waaruit hij na een verwoestende veldslag op wonderbaarlijke wijze levend was gekomen. Ook de aquarel Na dertig jaar werd op deze expositie getoond. De afbeelding doet denken aan hetzelfde bos dat zich na drie decennia weer in alle kleurenpracht etaleerde, maar reminiscenties behield met het verleden. De laatste aquarel Massagraf toont een huiveringwekkend beeld uit de Tweede Wereldoorlog.

Gevonden voorwerpen
Recentelijk verscheen Gevonden Voorwerpen bij de Nymfaeum Pers. In dit boek toont Henri de Haas voorwerpen die hij een leven lang verzameld heeft. Hij geeft op een eigenzinnige manier antwoord op de vraag wat hij in die voorwerpen ziet, waardoor het boek een extra dimensie krijgt. Je krijgt als het ware een blik gegund op de manier waarop een kunstenaar tegen de dingen aankijkt.

Veel voorwerpen heeft hij gered van een roemloos einde op de vuilnisbelt; van andere voorwerpen stelt hij objecten samen die plotseling een nieuw leven gaan leiden, sculptuur worden, een andere betekenis krijgen, ontroeren… Ook in Gevonden Voorwerpen komt de veelzijdigheid van Henri de Haas tot uiting. Behalve houten, bronzen en keramische beelden staan er tekeningen in, kindertekeningen, etsen, architectuurontwerpen en straatvondsten: van een platgereden kikker tot een gedroogde bananenschil.

Recycling
Sommige voorwerpen bestaan nog of zijn afgegoten in brons, van andere voorwerpen resteert alleen een foto. Met de verschijning van dit boek heeft Henri de Haas zich op een verbazingwekkende wijze beziggehouden met hun levensverlenging. En terecht: vele voorwerpen verrassen en blijven je ongetwijfeld bij. Na lezing van het boek heeft het begrip recycling er een nieuwe betekenis bij, met dank aan Henri de Haas.

Gevonden Voorwerpen
152 pagina’s
Vele (kleur-) afbeeldingen
Prijs: 16 euro (plus eventueel portokosten: 2,50 euro)
Bestellen per mail: info@nynade.nl


Reageer op "Henri de Haas geeft extra dimensie aan recycling"

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.