Home > > De Sloterplas ligt nog niet dicht...

De Sloterplas ligt nog niet dicht...

Ik ging maar eens een kijkje nemen bij de Sloterplas om te zien of daar al te schaatsen was. Ik had een grote witte ijsvloer verwacht, maar dat viel tegen. Terwijl bijkans heel Nederland is dichtgevroren, ligt de Sloterplas nog half open. Net als het Slotermeer in Friesland. Zeker familie.

Panoramafoto van de Sloterplas

[Klik voor gehele afbeelding]

Dat de Sloterplas zo moeilijk dichtvriest komt waarschijnlijk door de grote diepte. Die gaat op sommige plekken tot wel dertig meter. Zou het water daar beneden nu veel warmer zijn?

Panorama Sloterplas

[Klik voor hele afbeelding]


vier reacties op "De Sloterplas ligt nog niet dicht..."

Sjaak
-1-  Sjaak:
Zo zielig, al die hongerige vogels daar. Verschrikkelijk.
Ik hoop dat het snel gaat dooien.
Jeroen
-2-  Jeroen:
"Terwijl bijkans heel Nederland is dichtgevroren..."

Geloof die jubelverhalen gewoon niet. Er ligt relatief weinig ijs. Mensen zijn gewoon geobsedeerd door die Elfstedentocht die toch niet komt.
JohnN
-3-  JohnN:
Als het water aan de oppervlakte afkoelt tot 3 graden C bereikt het zijn grootste dichtheid en zakt naar de bodem, waar het water aan het begin van een vorstperiode warmer is, dat warmere wordt verdrongen door het verdichte afgekoelde water en stijgt op. Waar het weer afkoelt tot 3 graden waarna ook dat oppervlaktewater weer daalt. Zo ontstaat er een pompwerking die pas stopt zodra al het water in die 30 meter diepe put tot 3 graden of daaronder is gezakt. Dan pas groeit het ijs aan de oppervlakte aan. Daarom blijft het ijs middenop een diepe plas altijd gevaarlijk. Zandputten mijden dus, tenzij het al minstens twee weken lang matig tot streng gevroren heeft.
Ingrid
-4-  Ingrid:
Wat een prachtige foto's. Jammer dat het niet zover heeft kunnen komen dat er ook geschaatst kon worden.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.