Er is nog geen besluit van de Raadscommissie BWK over de wijziging van het short stay beleid. Dat is verstandig, omdat de plannen van wethouder Freek Ossel niet samenhangend zijn.
Minder regels, en de ondoordachte suggestie om de verblijfstermijn van 7 nachten terug te brengen naar 5 dagen, betekenen in de praktijk het legaliseren van illegale hotelverhuur en belastingontduiking. Maar het plan van de wethouder is om vele andere redenen nog niet af.
Mening van bewoners?
Bij de evaluatie door bureau Regioplan is geen enkele Amsterdamse bewoner gevraagd naar ervaringen met short stay. Dat was toch wel zo zorgvuldig en fatsoenlijk geweest. De wethouder is persoonlijk bekend met de vele klachten over short stay, illegale hotelverhuur, onterechte bed and breakfast locaties.
Regioplan heeft alleen gekeken naar de belangen van de stadsuitbaters. Daarom ligt er nu een eendimensioneel voorstel dat door de Raadscommissie BWK terecht terug is gestuurd naar de tekentafel.
Alternatieven?
De wethouder signaleerde onlangs zelf grote leegstand van kantoren, woningen en ruimte boven winkels in de binnenstad. Het stimuleren van het omzetten van deze leegstand naar voorzieningen voor toeristen en bezoekers is beter dan verplichte inkwartiering bij Amsterdamse burgers.
Amsterdam gaat verder groeien de komende 20 jaar. Er komen 100.000 Amsterdammers bij. Woonruimte is dus hard nodig voor Amsterdammers die er echt toe doen en op lange termijn bijdragen aan de leefbaarheid en het economische klimaat van de regio. We moeten de schaarse ruimte durven delen; wonen, werken en genieten. Maar, dan moeten er samenhangende plannen zijn over het delen van die ruimte.
De wethouder schermt met de achterstand die Amsterdam heeft bij steden als Barcelona, Rome, New York, Madrid en Parijs. Helaas ontbreken publieke rapporten over die achterstand. Een echte evaluatie vraagt om een wetenschappelijk onderbouwde afweging. Dat is echt wat anders dan wat losse notities na een weekendtripje van ambtenaren.
Wat levert woonruimte op voor de stad en wat levert toeristenruimte op voor de stad? Als bewoner betaal ik lokale belastingen, en met genoegen, en ik besteed een groot deel van mijn inkomen binnen de stadsgrenzen. Omdat ik echt van mijn huis hou, werk ik samen met de andere bewoners van de VVE aan het onderhoud van ons monumentje. En, samen met buurtbewoners komen we op voor de veiligheid en leefbaarheid in de buurt. Dat is duurzame stedelijke ontwikkeling.
Handhaving
Ook zonder verruiming van het short stay beleid is strikte handhaving nu al nodig. Er zijn meer dan 2.000 illegale panden bekend bij de wethouder. Maar, handhaving leidt nu al niet tot daadwerkelijke sancties en de procedures bij de rechter zijn eindeloos en kostbaar. Bovendien levert het de verhuurders gewoon teveel geld op om er niet mee door te gaan. Steeds meer appartementen in de buurt vallen ten prooi aan huisjesmelkers. Intussen zijn de andere appartementen onverkoopbaar geworden door de problemen binnen de VVE.
Niet dat de handhavers niet willen handhaven... integendeel, ze doen juist enorm hun best, maar de regels zijn te ingewikkeld. De Gemeentelijke Ombudsman schrijft: 'Alles overziend ontstaat het beeld van een overheid die niet bij machte is een einde te maken aan een illegale situatie'.
Bovendien zegt de wethouder niet waar hij de handhavers vandaan haalt bij de huidige bezuinigingen. Dat wekt geen vertrouwen. Spierballentaal?
Planschade
De wethouder verandert bestemmingsplannen zonder de planschade voor bewoners in de binnenstad in kaart te brengen. Een appartement in een complex met short stay of hotelverhuur is veel minder waard. Veel burger zullen straks terecht een claim indienen.
Aanpassing of nieuwe regels?
Wethouder Freek Ossel komt voor de zomer met een nieuw voorstel voor herziening van de short stay regeling. Er is behoefte aan intieme ‘thuishotels’. Is daarvoor dan niet gewoon een compleet nieuwe regelgeving nodig?
VVD-raadslid Daniel van der Ree heeft goede ideeën voor die nieuwe regels met oog voor het bewoonbaar houden van onze binnenstad.
Daniel van de Ree stelt onder meer:
- Sta short stay niet meer toe in panden waar ook reguliere kopers of huurders wonen.
- Stel een keurmerk in waaraan bezoekers kunnen zien dat de short stay ondernemer legaal opereert en kwaliteit biedt.
- Stel duidelijke, handhaafbare en werkbare regels.
- Zet de handhaving specifiek in op illegale verhuur van sociale huurwoningen, excessen en overlast.
De wethouder heeft beloofd de voorstellen van de VVD te bespreken met de sector. Zou de wethouder zijn voorstel ook niet moeten bespreken met bewoners? Hij had dat natuurlijk meteen moeten doen, maar verzuimde Regioplan hiervoor opdracht te geven. Maar, beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.
Het zou wethouder Freek Ossel sieren als het stadsdeel wel weer gewoon gaat handhaven op illegale short stay en hotelverhuur. Die handhaving staat nu een jaar stil in onze buurt… dat is een slechte zaak.
Foto: copyright Jan van Breda 2012
De VVD heeft een alternatief plan voor de herziening van short stay gepresenteerd. Dat is een totaalpakket, bestaande uit zowel deregulering als aanpak overlast. Het is geen keuzemenu. Lees het plan , dat wethouder Ossel nu met de sector gaat bespreken, op: http://www.vvdamsterdam.nl/danielvanderr..
Daniel van der Ree, woordvoerder wonen en grondzaken VVD fractie gemeenteraad Amsterdam