Home > > Cruyffiaanse schoonheid in het Vlaamsch Broodhuys

Cruyffiaanse schoonheid in het Vlaamsch Broodhuys

Vlaamsch Broodhuys in de Vijzelstraat

Ik zat in een Vlaamsch Broodhuys. Sinds enige tijd hebben wij in de stad namelijk ineens een keten van Vlaamsche Broodhuyzen. Het zijn er inmiddels een stuk of vier en daarbij blijft het waarschijnlijk niet. De archaïsche spelling moet ambachtelijkheid suggereren.
Het is de zoveelste formule om de doodgewone bakkerswinkel opnieuw uit te vinden. Je kunt tegenwoordig bijna geen bakker meer binnenlopen of je vindt er wel een hoek waar je ter plekke al die ludieke versche en ovenwarme broodsoorten kunt verorberen. Uiteraard ryckelyck belegd met allerhande buitenlandsche kazen en worsten.

Het vergt van de 'ouderwetsche' Amsterdammer (zoals ik) ook het nodige aanpassingsvermogen. Hij/zij moet zich verdiepen in de namen van al die uitheemse -sorry: uitheemsche- broodjes en broden. Van panini tot baquette, van ciabatta tot focaccia. Wel erg veel Frans en Italiaans trouwens voor een Vlaamsche bakker, maar goed. Gelukkig leggen ze die broodjes op de site van de Vlaamsche Broodhuyzen allemaal uit, dus het zaak vooraf je huyswerck te doen. Wie vraagt om een paar van die lekkere harde puntjes, een 'versch' kadetje of een maanzaadbolletje, wordt waarschijnlijk weggehoond. Of schaapachtig aangekeken: nooit van gehoord.

Ik was in de relatief kleine vestiging in de Vijzelstraat. Het was lekker en de bediening was goed en vriendelijk. Aan de lange houten tafel (men kan niet meer zonder tegenwoordig) zaten ook nog twee jonge vrouwen. Een beetje van die bijdehand-bitcherige marketing- of communicatietypes. Aantrekkelijk totdat ze hun mond opendoen, zulck werck. En dan niet om te eten. Ze waren de hele tijd nogal adhd met elkaar en met Macbook en iPhone in de weer.

Maar één van hen was wél goed voor een van de mooiste Cruyffiaanse uitspraken die ik sinds lange tijd heb gehoord.
Zij zegt serieus door haar iPhoontje: "Tja, als je 'ja' antwoordt, kom je in een heel ander traject terecht dan als je 'nee' antwoordt."
Ik heb daar nog lang over nagedacht.
Ik ga daar zéker nog eens heen, naar dat Vlaamsche Broodhuys. Want daar leer je nog eens wat onder het eten.

Het Vlaamsch Broodhuys, Vijzelstraat 109 (op de hoek van de Kerkstraat).


twee reacties op "Cruyffiaanse schoonheid in het Vlaamsch Broodhuys"

JohnN
-1-  JohnN:
Ha gelukkig, ik was al bang dat je ziek was. Die vermaledijde hoofdpijn.misselijk,schijterij-griep die tegenwoordig weer de ronde doet. Maar hier weer een ouderwetsche om smaeckelyck te lagchen. We komen blijkbaar dezelfde bijdehand bitcherige marketing of communicatie typjes tegen.
Dan ben ik zo blij dat mijn jachtseizoen allang voorbij is, heb jij dat ook? Arme dertigers van nu...
Deze is weer goed voor een gastcolumnistschap!
Bert van Elswijk
-2-  Bert van Elswijk:
Arnoud,
hij is weer als "vanouds"; prachtig beschouwend en vinger op de wonde plek leggend.
Naarmate de middelen om te communiceren verbeteren, verslechterd de kwaliteit/inhoud.
Een droeve vaststelling, mijn waerde!

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.