Home > > Nog onbenutte mogelijkheden bij Ajax

Nog onbenutte mogelijkheden bij Ajax

Dat veel mensen in Amsterdam Ajax een fijne en mooie voetbalclub vinden, gun ik ze van harte.
Ikzelf ben echter niet iemand van de clubliefde, ik ben hooguit een samenvattingenkijker.
Voor anderen is de club een levensvervulling. Niet omdat ze er voetballen of werken, maar omdat Ajax voor hen een religie is. Ajax is tenslotte een god, met wisselende zonen. Het houdt de supporters niet van de straat helaas, maar Amsterdam hoort nu eenmaal een grote voetbalclub te hebben.
Ook de niet-voetballiefhebbers in Amsterdam zullen dit gelaten moeten aanvaarden.

ArenA Amsterdam

Toch zijn ook hierbij grenzen aan de tolerantie. Of je nu Ajax-fan bent of niet, de overdosis Ajax die de Amsterdammers de afgelopen maand over zich heen kregen is regelrechte geestelijke mishandeling. Dat houdt geen mens vol.
Even heb ik zelfs op het punt gestaan om mij te gaan melden bij de supportersvereniging van Feyenoord.

De aandacht voor Ajax in de media is hysterisch. Onze dorpskrant Het Parool pakte meerdere malen uit met tot over de randen gevulde katernen over Ajax en Cruijff. Het liefst zouden ze er volgens mij speciale edities aan hebben gewijd.

Diverse Pauwen en Wittemannen lulden vele uren zendtijd vol met hele regimenten betrokkenen. Ik wist niet dat een voetbalclub zó ingewikkeld in elkaar kon zitten. Raad van bestuur, raad van commissarissen, directie, technisch directeur, jeugopleiding, ledenraad, aandeelhouders, trainers, assistent-trainers, adviseurs, oud-spelers, ik weet bij god niet wie ik allemaal voorbij heb zien trekken. Je zou het Tahrirplein er makkelijk mee kunnen vullen (Museumplein mag niet meer geloof ik).

Overhead
Niemand die eens even een organogrammetje tekent voor een Ajax-onbenul als ik. Ik zeg u: die club heeft gewoon teveel 'overhead'.
Aardig ideetje voor de volgende campagne van Albert Heijn: voetbalplaatjes sparen, maar dan een serie met de bobo's van Ajax. Dan is de jeugd straks tenminste op De Toekomst voorbereid.

Boulevard
Misschien kan Albert Verlinde een speciale versie van Boulevard beginnen: Arena-Boulevard. Die uitzendingen had hij elke dag makkelijk vol gekregen met Ajax-trivialiteiten en roddels. Bijvoorbeeld dat Louis van Gaal en Johan Cruijff elkaar niet aardig vinden. Dat Cruijff geen mobieltje heeft. Dat Van Gaal achter de rug om van Cruijff tot technisch directeur is benoemd. Dat Cruijf een racistische opmerking heeft gemaakt tegen Edgar Davids. Dat er ook iets was met Marco van Basten en dat Tscheu La Ling aangifte heeft gedaan tegen Steven ten Have, de voorzitter van de raad van commissarissen. Dit alles afgewisseld met wetenswaardigheden over wie met wie vreemdgaat, wie een kindje verwacht (en van wie), wie in scheiding ligt en bij welke Ajax-coryfeeën prostaatblessures zijn geconstateerd. Want zo gaat dat bij Boulevard.

Kruimels en restjes
Laten we meteen een speciale zender toewijzen aan Arena-Boulevard. AT5 is hier de aangewezen kandidaat. Dan krijgen ze daar ook eens wat meer dan telkens de kruimels en de restjes van het Ajax-nieuws.
We kunnen het als Amsterdammers natuurlijk ook eens over een totaal andere boeg gooien: massaal lid worden van Blauw Wit.
Of bestaat die club niet meer?


zeven reacties op "Nog onbenutte mogelijkheden bij Ajax"

Sjaak
-1-  Sjaak:
Voetbal is opium voor het volk. Tevens leidt alle aandacht voor het gedoe bij Ajax zo lekker af van de echte problemen in NL.
Verder heb ik geen benul waar het gekrakeel over gaat. Zal wel iets met egootjes te maken hebben....
JohnN
-2-  JohnN:
Je eerste saneringsvoorstel is al opgevolgd: vijf commissarissen incl. dhr. J.Cruyff zijn opgestapt.
Laat ze nou niet de fout maken dat ze nieuwe gaan benoemen.
Ik denk dat het hele probleem erin schuilt dat iedereen iets met Ajax te maken wil hebben, net zoals mensen de gekste capriolen uithalen om hun tronie op de tv te krijgen.
Als er geen pers voor de deur zou staan wordt alles op slag rustig.
Jeroen Mirck
De aandacht op de landelijke televisie is overdreven, maar dat Het Parool ermee uitpakt is niet meer dan logisch. Tegen Het Parool zeg ik dan ook: ga vooral door met het analyseren van de Ajax-heibel! En voor Arnoud geldt: er zit een knop op je tv... :)
Arnoud
-4-  Arnoud:
@Jeroen: 'ermee uitpakken' is iets anders dan volledig doorslaan in je berichtgeving. Dus zo 'logisch' vind ik dat niet. Ik zie ook de toegevoegde waarde niet van een 'analyse van de heibel'. Alsof 'tout Amsterdam' zich met Ajax bezighoudt.
Niet lullen maar voetballen. Dat is wat telt.
JohnN
-5-  JohnN:
Die Cruijff, is dat niet dat jochie dat altijd keihard achter de bal aanholde omdat-ie 'm nooit aan een ander wou afgeven?
Jeroen Mirck
@Arnoud: Ja, veel Amsterdammers maken zich druk om Ajax, een van de mooiste clubs die het mondiale voetbal ooit heeft gekend. En Johan Cruijff is een van de beste voetballers aller tijden. Dus ja, Het Parool mag hier van mij onbeperkt mee uitpakken.
Bv/dD
-7-  Bv/dD:
Ik ben al tientallen jaren fan van Ajax, maar het gekrakeel in de echelons van het bestuur boeit mij allerminst. Ik lees de laatste tussenstanden van de 'machtswisseling' op teletekst en daarbij houdt mijn interesse ook wel op. Als voetballiefhebber lukt het mij wonderwel om het voetbal te blijven volgen, zonder mij te ergeren aan de oeverloze berichtgeving over Cruijffs al dan niet fluwelen revolutie. Ik raad niet-voetballiefhebbers aan hetzelfde te doen. Interesseert het je niet, lees of bekijk dan iets anders.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.