Home > > Een volkomen terechte boete!

Een volkomen terechte boete!

Het helpt geweldig!

Ik kreeg een bon van het immer alerte politiekorps van Heerenveen. Geheel terecht. Ik had met mijn auto 4 kilometer te hard gereden, 54 waar ik 50 mocht.
Inclusief 6 euro administratiekosten bedroeg de boete 28 euro.
Kijk, dát noem ik tenminste handhaven!

Niet dat lamlendige gedoe zoals in Amsterdam altijd. Mijn straat is een 30-kilometerzone. Daar scheuren de auto's en de stadsbus rustig met 60 of harder doorheen.
Daarvoor heeft stadsdeelwethouder Paulus de Wilt indertijd nog een prachtige meetpaal met smiley neergezet. Dat scheelt toch weer een stukje handhavingsarbeid voor de politie.

Of neem dat geslapjanus met die snorfietsen. De constructiesnelheid mag wettelijk niet meer dan maximaal 25 km/u bedragen. Bij een rollerbanktest krijg je pas een bekeuring als hij harder kan dan 39 km/u. Daar wordt even massaal als gretig misbruik van gemaakt.

In Amsterdam ontstond hierdoor een bizarre discussie. Fietsers hebben last van veel te hard scheurende snorfietsen op het fietspad. Daarom gingen er stemmen op om de snorfiets maar op de rijweg te laten rijden. Maar dat gaat niet door, want 25 kilometer tussen de auto's is te langzaam en dus te gevaarlijk. En zo klungelen politiek en politie voort in Amsterdam.

Nee, dan de Friezen. Die weten hoe je die dingen aanpakt. Gewoon er bovenop zitten, niet fierljeppen of skûtsjesilen met de verkeerswet, gewoon: regels zijn regels, vijftig is vijftig.
In Heerenveen hebben ze dat goed begrepen.
Eigenlijk had ik nog een tientje fooi moeten overmaken.


vijf reacties op "Een volkomen terechte boete!"

Sjaak
-1-  Sjaak:
In Heerenveen heeft de politie het wellicht wat minder druk met boeven vangen zoals hun Amsterdamse collega's.
Laurent
-2-  Laurent:
Die snorfietsen gaan gemiddeld 50 en andere scooters kunnen bijna de snelweg op...
Bv/dD
-3-  Bv/dD:
In de Spaarndammerstraat staan sinds kort exact dezelfde snelheidsborden. In tegenstelling tot de ervaringen van Arnoud heb ik het gevoel, dat de gemiddelde snelheid hierdoor aardig naar beneden is gegaan.

Overigens kun je wachten tot je een ons weegt voordat de politie de snelheid in jouw 30-kilometerzine gaat handhaven. Het OM meldt namelijk het volgende:

"In 30 km-zones waarin geen infrastructurele maatregelen zijn genomen, voert de politie alleen de 'normale' snelheidscontroles uit. Wegbeheerders kunnen er met drempels, bloembakken, bochten etc. voor zorgen dat het overgrote merendeel van de weggebruikers zich uit zichzelf aan de snelheidslimiet houdt. Wegbeheerders die 30-km-zones instellen zonder deze infrastructurele aanpassingen, hoeven niet op extra handhavingstoezicht te rekenen." FAQ Openbaar Ministerie

Dan nog de problematiek met die ellendige snorfietsen. Wethouder Wiebes zegt: "Ik vrees dat de snorfiets alleen verantwoord van het fietspad geweerd kan worden als de maximumsnelheid voor snorfietsers wordt verhoogd en er een helmplicht wordt ingevoerd".

Oftewel, het verschil tussen snorfietsen en bromfietsen moet opgeheven worden, want dat is dan feitelijk wat er gebeurt. Einde discussie, einde probleem. Zijn we ook af van de irritant toeterende snorfietsen op het fietspad. Waarom zou ik opzij moeten met mijn kleine dochter naast mij? (je weet wel, met zo'n opvallende oranje vlag aan haar fiets)

Nog een laatste vraag: waarom moeten brommers en snorders aanhoudend gas blijven geven als ze voor een rood verkeerslicht staan? Stationair draaiend is de lucht al niet te harden, laat staan als ze telkens met die gashendel zitten te spelen.
bert van elswijk
-4-  bert van elswijk:
Dast jullie nog in die klotestad blijven wonen!
Bernd
-5-  Bernd:
Het opheffen van het verschil tussen snor-en bromfietsen zal het probleem niet oplossen ben ik bang. Snorfietsen rijden al regelmatig op de rijbaan, en bromfietsen op het fietspad, als het de bestuurders zo uitkomt. Pakkans is minimaal, dus wat let ze? Daar komt nog bij dat wegbeheerders nou niet bepaald consequent zijn in het bepalen waar bromfietsers op de rijbaan mogen en waar niet. Dat maakt het voor bestuurders van bromfietsen ook niet echt duidelijk.

Vast staat dat de brom- of snorfiets verreweg de snelste manier is om in de stad van A naar B te komen, zeker in de spits. Ook als je je gewoon aan de verkeersregels houdt. Dat onze Hermandad niet durft op te treden tegen hufterig gedrag en alleen bij extreme snelheidsovertredingen optreedt, helpt zeker niet om de overlast van die dingen terug te dringen. Ondertussen neemt het aantal aanrijdingen met letsel hand-over-hand toe, dus binnenkort zal er wel extra 'aandacht' voor brom- en snorfietsers komen. De plannen om 17-jarigen te laten autorijden zie ik daarbij niet echt als een gunstig teken...

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.