Home > > Die dottige Damschreeuwer

Die dottige Damschreeuwer

Arme, arme Gennaro P. Bij ons beter bekend als de Damschreeuwer, moet Gennaro van de rechter maar liefst zes maanden op water en brood. En als hij zich daarna geen brave en oppassende burger toont, gaat hij gewoon nóg eens een half jaar achter de tralies. Bovendien mag hij voorlopig niet meer aanwezig zijn op de dodenherdenking op de Dam. En dat allemaal vanwege een wat ondoordacht gilletje van een dronken en verward menneke...?

Op 4 mei 2010, bij de jaarlijkse herdenkingsceremonie op de Dam, slaakte Gennaro tijdens de twee minuten stilte een lange, luide kreet die in de stilte als een explosie over de Dam heen galmde. In de paniek die volgde, probeerden honderden omstanders een veilig heenkomen te zoeken, ongetwijfeld met het drama rondom Karst Tates in het achterhoofd. Enkele tientallen raakten in het gedrang gewond, waarvan een flink aantal ernstig. De koningin werd in allerhaast door beveiligers afgevoerd en het duurde lange tijd, na de aanhouding van Gennaro, voor de rust weer terug keerde.

Bejubeld figuur
Gennaro werd voor langere tijd in hechtenis genomen en in de daaropvolgende maanden probeerden tientallen, geleerde personen te bepalen of het hier ging om een uit de hand gelopen uiting van een gestoorde dakloze of een gerichte poging tot aanranding van een lid van het koninklijk huis. De media hadden gelukkig minder tijd nodig om de damschreeuwer "op te pikken". Gennaro werd in een net pak gehesen en verscheen in tal van nationale en lokale bladen om zijn visie op de monarchie en zijn optreden kenbaar te maken. Ook verscheen hij uitgebreid in De Wereld Draait Door en mocht hij voor standszender AT5 zijn Dam-act nog eens dunnetjes overdoen. Ondertussen heeft Gennaro een eigen website en is hij met name op het internet een veelbesproken en bejubeld figuur geworden.

Winkeldiefstal en vernieling
Toen Officier van justitie Otto van der Bijl twee weken geleden een straf tegen hem eiste van twaalf maanden cel, reageerde het volk geschokt om deze onevenredig zware straf voor de sympathieke Gennaro (reeds diverse malen veroordeeld voor drugshandel, drugsbezit en geweldsmisdrijven) en de daarmee gepaard gaande inbreuk op de vrije meningsuiting. Een flink aantal kranten en tijdschriften namen het op voor hem, een kleiner aantal vermeldde met tegenzin dat de helft van de geëiste straf voorwaardelijk was en slechts een enkele journalist wist te vertellen dat deze eis tevens een aantal winkeldiefstallen en een vernieling in het huis van zijn moeder omvatten.

Worst
Vorige week achtte de rechter dus bewezen dat Gennaro P. verantwoordelijk was voor het letsel dat de omstanders op de Dam door zijn toedoen opliepen en veroordeelde hem conform de eis van de officier. Gennaro zal het een worst wezen. Hij heeft al aangekondigd in beroep te gaan tegen het vonnis en gaat in de komende tijd genieten van zijn positie als Bekende Amsterdammer. In de komende maanden verwacht ik hem aan tafel bij Matthijs van Nieuwkerk, Pauw & Witteman en bij Knevel & Van den Brink, en zouden wij hem zo kunnen aantreffen in de jury van Het Beste Idee van Nederland of het Ik Hou Van Holland team van Guus Meeuwis. Een nominatie voor Amsterdammer van het Jaar ligt ongetwijfeld binnen het bereik...

Gennaro Vincenzio P., crimineel, dakloze en dronkenlap, verstoorder van de meest gerespecteerde herdenkingsceremonie van Nederland en verantwoordelijk voor het lichamelijke en geestelijke leed van tientallen onschuldige burgers, is na Swiebertje onze eerste, officiële knuffelzwerver.

Zullen we dan nu weer even normaal doen? Volgende zaak graag...!


22 reacties op "Die dottige Damschreeuwer"

Sjaan
-1-  Sjaan:
Ja doe normaal man! Laten we dit ook doen bij Nasrdin Dchar, onze nieuwe knuffelallochtoon.. ach gossie kijk hoe knap van t menneke!
JohnN
-2-  JohnN:
@ Sjaan: Moet dat nou? Het gaat hier toch over de Damschreeuwer?
Wat alle aandacht voor G.V.P. betreft: ik ben daar bezorgd over.
Straks gaat elke gek deze methode gebruiken om Bekende Nedeerlander te worden.
Dan zijn we pas echt in de problemen. Wat zijn geval betreft : gewoon laten zitten die man. Nog een paar dagen en hij is al niet "hot" meer. Hebben we in elk geval rust tot 4/5/2012.
Suffie
-3-  Suffie:
Bij de eerste reactie al 100% off-topic... Vuilnisman??
Moderator
-4-  Moderator:
@Suffie: Strikt genomen is reactie 1 nog wel on topic, want hij refereert aan de laatste zin van het stuk en maakt een vergelijking tussen een knuffelzwerver en een knuffelacteur. Inhoudelijk niet het niveau dat het stuk verdient, daar heeft u gelijk in.
Vinus
-5-  Vinus:
Waarom horen we niets over die domme mevrouw die op de Dam "bom, bom!" is gaan roepen na de schreeuw van G.V.P? Dát is pas hysterisch.
Suffie
-6-  Suffie:
Gennaro is een leipe crimineel, Nasrdin is een prijswinnend acteur. De enige overeenkomst is een allochtone afkomst en dat maakt het trekken van een parallel zoals Sjaan dat doet bijna openlijk racistisch.
Arnoud
-7-  Arnoud:
Verder tijd besteden aan de reactie van Sjaan is te veel eer. Laat maar.

Wat de kwestie met Gennaro aantoont is dat het bezuinigen op geestelijke gezondheidszorg de overlast van bepaalde verwarde types doet toenemen. Want bij veel van deze mensen liggen psychische problemen en stoornissen natuurlijk ten grondslag aan crimineel gedrag en verslaving.
We hebben de laatste tijd een aantal ernstige en minder ernstige incidenten langs zien komen waarbij psychisch zieke mensen betrokken waren (Alphen, Concertgebouw, Dam). Veel van die incidenten hadden m.i. voorkomen kunnen worden wanneer deze mensen adequaat behandeld en opgevangen waren. Het verzwaart ook onnodig de taak van politiemensen, die telkens maar weer moeten zien te 'dealen' met het moeilijke en onvoorspelbare gedrag van deze mensen.

In dit land heerst nog steeds een vreemd onderscheid tussen patiënten met een fysieke en patiënten met een psychische aandoening. De eerste groep wordt in de regel goed behandeld, de tweede groep wordt maar al te vaak aan z'n lot overgelaten en zwerft dientengevolge dikwijls op straat. Feitelijk is dat medische discriminatie. De psychische hulpverlening is verkokerd, verbureaucratiseerd en daardoor slecht.
Bij Gennaro is er dus alle kans dat het 'criminele' voortvloeit uit het 'leipe', dat niet voldoende behandeld is/wordt.
Suffie
-8-  Suffie:
Het verschil zit hem in het feit dat dit soort snaken meestal zorgmijders zijn; ze willen niet geholpen worden en ons democratische rechtssysteem beperkt de mogelijkheden ze daartoe te dwingen...
Wouter
-9-  Wouter:
Ik vraag mij af waarom die damschreeuwer niet gedwongen wordt opgenomen?
Sigi
-10-  Sigi:
@5
Precies, daar hoor je helemaal niets (meer) van terwijl ik eigenlijk denk dat dat bom, bom veel meer verantwoordelijk is geweest voor de paniek dan de schreeuw van Gennaro.
Flipper
-11-  Flipper:
Als echt normaal kun je het gedrag van de 'Damschreeuwer' natuurlijk niet aanmerken, maar het feit dat ie zolang in de tang gehouden wordt i.v.m. dat de koningin ervan schrok, geeft te denken.
Flipper
Suffie
-12-  Suffie:
@Flipper: was je die gewonden al vergeten dan?
Suffie
-13-  Suffie:
@Vinus: Als iemand ter goeder trouw de verkeerde conclusies trekt en anderen waarschuwt voor een gevaar dat er achteraf niet is, dan lijkt me dat toch wel een andere situatie.
De Lutsjes
-14-  De Lutsjes:
Eerst was er de vrouw die "bom, bom!" riep. In de daarop volgende paniek verloor een man z'n tas, waarin de politie een bom vermoedde.
Die vrouw heeft dus in het geheel niet gewaarschuwd voor een gevaar, neen, ze riep zo maar wat.
Feitelijk zijn er dus 2 schuldigen.
Wouter
-15-  Wouter:
@Flipper: daar is ze nou eenmaal koningin voor. Als het een president betrof, zou de damschreeuwer op een zelfde manier in de tang gehouden worden. Een staatshoofd IS niet gelijk aan de rest van de bevolking.
kroonsteen
-16-  kroonsteen:
Al die politici die ons proberen bang te maken, die hebben toch dat paniekerige sfeertje geschapen ? De grootste schreeuwers hebben een vorstelijk salaris en een hoop mensen die het prachtig vinden.
Suffie
-17-  Suffie:
Kroonsteen, staat jouw reactie wel onder het goeie artikel?
kroonsteen
-18-  kroonsteen:
Ik leg de link tussen de ene en de andere schreeuwer omdat ik vind dat er een heel eng sfeertje hangt in Nederland. Er hoeft maar iets te gebeuren of de pleuris breekt uit, daar kun je de damschreeuwer dan weer niet verantwoordelijk voor houden.
Suffie
-19-  Suffie:
Beetje vergezocht, Kroonsteen. Of maakte Karst Tates soms deel uit van het kabinet?
kroonsteen
-20-  kroonsteen:
Vergezocht ? Genoeg doorgedraaiden dacht ik zo, je kan er zelfs op stemmen.
John uit Amsterdam
-21-  John uit Amsterdam:
Ten eerste Gennaro is géén allochtoon. Leest u eerst het intervieuw in de Vrij Nederland maar eens...
Ten tweede; iedereen in Nederland is VERPLICHT ziekenfonds verzekert. Waarom sturen die zgn.'slachtoffers' dáár hun factuur niet naartoe? Of hebben ze hun PREMIE soms niet betaald?!! En ik adviseer u allen eens de Web-Site te bezoeken van de Damschreeuwer om eens te gaan lezen wie er
werkelijk in een psychiatrische inrichting thuishoort! Naar mijn mening heeft DAVID (de damschreeuwer) groot gelijk wanneer hij zegt dat die 'rechter' en 'op. aanklager' verplicht in het
Pieter-Baancentrum opgenomen horen te worden. Waarvan akte!
JohnN
-22-  JohnN:
@John uit Amsterdam:
Vroeger kende ik iemand die beweerde dat hij Jezus was. Internet bestond nog niet, was dat zo geweest had hij zeker een website gehad waarop hij klemmend argumenteerde hoe hij herhaaldelijk wederrechtelijk tegen zijn wil werd opgesloten.
Maar: Als iemand op een website herhaalt dat hij Jezus is hoeft dat nog niet waar te zijn.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.