Home > > Bronsttijd in Amsterdam

Bronsttijd in Amsterdam

Je zou het niet zo snel verwachten, maar deze Hooglanders lopen vrij rond in Amsterdam. In het Geuzenbos om precies te zijn. En dat blijkt een stuk natuurgebied te zijn dat valt onder het havengebied tussen de Wethouder van Essenweg, de Groote Braak en het recreatiegebied Spaarnwoude. Bijzonder aan het gebied: je kunt er vrij rondlopen, zonder dat je op de paden hoeft te blijven.

De video's zijn vers gemaakt door Arjen Boerman, die werkt als kuddebeheerder en voorlichter bij de stichting Free Nature, de Foundation for Restoring European Ecosystems. Die stichting zet zich in voor landschappen waarin natuur gewoon zijn gang kan gaan.

Meer video's van Arjen Boerman zijn te vinden op zijn YouTube-kanaal en zjin natuurfoto's op zijn fotoblog.


drie reacties op "Bronsttijd in Amsterdam"

Arnoud
-1-  Arnoud:
Ik heb er geen verstand van, maar begrijp niet goed waarom het eerste filmpje 'Bronstperikelen' heet. De beesten lopen een beetje rond te lummelen in de bosjes, maar verder ziet het er weinig opwindend en bronstig uit.
Arjen Boerman
-2-  Arjen Boerman:
Het filmpje heet express bronst perikelen, omdat dit de voorbereiding is op de bronst. De grote stier houdt de andere jongere stieren op afstand. En bewaakt de tochtige tegen de concurrentie. Echte grote gevechten zoals tijdens de bronst bij edelherten komt wel voor, maar dan in onze grote kuddes. Gebied is te klein om meerdere grote dominantie stieren in het gebied te laten grazen

Tweede filmpje komt uit een ander begrazingsgebied, vlakbij IJburg en de Maxis. Berenklauw is een giftige plant die ons als mens heftige jeuk geeft als we er door worden gestoken. Het is dan ook bijzonder dat grazers dit wel kunnen.
Arnoud
-3-  Arnoud:
Dank je voor de uitleg, Arjen. Weer wat geleerd.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.