Home > > Stop subsidies aan Gaypride

Stop subsidies aan Gaypride

Rijk, roze en gesubsideerd

Homo’s verdienen méér dan hetero’s. Roze jongens pakken gemiddeld 12% meer salaris dan jongens die op meisjes vallen, en meisjes die met meisjes vrijen harken 15% meer binnen dan dames die coïtaal geluk beleven met mannen. Logisch. Als je om half vier de kinderen van het schoolplein moet oppikken is de kans op promotie kleiner dan dat je door kan buffelen op kantoor.
De gay-pride is, behalve een decadent emancipatie-feest, vooral een gesubsidieerd netwerk-carnaval voor de kapitaalkrachtigste leden van het land. Opvallend hoe weinig kritiek er is op de staatssteun aan deze grachtenoptocht. Aan het homo-emancipatiefestijn, dat maar liefst negen dagen duurt, leveren vele ministeries direct of indirect een bijdrage.

Waarom zegt niemand dat dit waanzin is?

Terwijl er wordt bezuinigd op hoogcultuur, op hongerende Afrikanen en onze jonge breintjes in het onderwijs verspijkeren de conservatieve snijmeesters van Rutte 1 vele miljoenen aan homo-volksvermaak. 

Zelfs Volendam, electoraal hoofdkwartier der PVV, heeft een boot afgevaardigd met daarop Nick & Simon die in klederdracht een lied zingen. Homobevrijding is verworden tot mallotige folklore voor provincialen die te veel naar het songfestival hebben gekeken. Homo’s worden soms in elkaar geslagen, dat is waar en dat is heel vreselijk, maar dát worden disco-gangers in gereformeerd Rijssen soms ook. Die overleven het niet eens. 

Mark Rutte, doe dus iets aan deze misstand. Durf je eens gehaat te maken bij de gaylords. Je partij, vooral in Amsterdan, barst van de liefhebbers van het gelijkslachtelijke liefdesspel (‘GayVD ’) en die achterban mag best iets bijdragen aan de crisis. Frits Huffnagel was Rutte's campagneleider, en een groot deel van de Amsterdamse VVD-fractie bestaat uit homo's, waaronder oud-Gay-Pride voorman Frank van Dalen.

Schrap die geldstromen naar de roze lobbymachine, en maak die centen snel over naar hongerend Somalië. Dáár word je trouwens nog folkloristisch gestenigd als je homo bent. 

Mark Koster werkte ondermeer voor Quote, Nieuwe Revu en het Financieele Dagblad en is mede-oprichter van Campus TV. Deze column verscheen eerder op het ook mede door hem opgerichte Follow the Money.


40 reacties op "Stop subsidies aan Gaypride"

Suffie
-1-  Suffie:
Die schuine lettertjes aan het einde leggen feitelijk het hele artikel uit...
HenkvP
-2-  HenkvP:
Wanneer Mark Koster de moeite had genomen te kijken dan had hij gezien dat onze loco-burgermeester Eric van der Burg (VVD) in passend roze overhemd op de eerst boot aandacht stond te trekken met een grote Amsterdamse vlag en een opgeblazen Amsterdammertje. Dat Frits (bonnetjes) Hufnagel een boot vol met VVD billenmaten uit Den Haag en Amsterdam op ramkoers had liggen.
Mark Rutte heeft al bekend in een "spraakmakend interview" in de Viva dat hij bi-sexueel wel aantrekkelijk vindt dus het plaatje is rond.
Om het even plat te zeggen: De VVD subsidieert zijn eigen volk eerst en daarna misschien een paar hongerlijders in Somalië.
Gezien het hoge aantal bezoekers uit de provincie die het hoge carnavalgehalte wel weten te waarderen zal er bij de PVV ook geen stemmen opgaan om de subsidie te stoppen tot dat er een boot met moslims mee vaart uiteraard.
De Lutsjes
-3-  De Lutsjes:
Prachtig toch die "politieke geaardheid"....
Arnoud
-4-  Arnoud:
Ik houd altijd wel van een provocerend artikel, maar ik vraag me toch af waar de auteur zijn cijfers vandaan heeft wat betreft het inkomen van homoseksuelen. Zeker als je bedenkt dat er al veel onzekerheid is over het aantal homo's in Nederland. De Wikipedia schat het op ongeveer 10 procent: http://nl.wikipedia.org/wiki/Homoseksual..
Dus wanneer er al geen zekerheid is over het aantal homo's, hoe kun je dan uitspraken doen over hun gemiddelde inkomen? Temeer omdat er juist onder bepaalde bevolkingsgroepen mensen om religieuze/culturele redenen niet uit de kast komen. En juist in die groepen tref je ook veel (zeer) lage inkomens, die het percentage dat Mark Koster noemt wel eens flink naar beneden zouden kunnen trekken. Kortom, volgens mij is het nattevingerwerk.

Dan is er nog de laatste alinea, waarin de schrijver oproept om de subsidie voortaan over te maken naar Somalië, waar 'homo's folkloristisch gestenigd worden'.
Begrijp ik nu goed dat hij hier feitelijk oproept om het folkloristisch stenigen van homo's te subsidiëren?
Jeroen Mirck
Goh, Mark Koster moest zeker dat anti-homoverhaal in Nieuwe Revu even promoten. Zo jammer dat het sinds Pim Fortuijns kreet "Ik zeg wat ik denk" blijkbaar bon ton is geworden in Nederland om onversneden negatief over andere bevolkingsgroepen te mogen zijn. Moslims, homo's, vrouwen... Maakt niet uit. Als we mensen kunnen schofferen doen we het, omdat het kán! Fatsoen? Hartstikke ouderwets! Gewoon lekker kankeren, alsof we allemaal in de kroeg staan. Argumenten? Niet belangrijk. Dan verzinnen we gewoon dat homo's meer verdienen dan hetero's. Een onderzoek dat ongetwijfeld niet bestaat, en als het al bestaat zijn natuurlijk alle parttime kinderopvoedende hetero's op één hoop gegooid met de alleenstaande kinderloze homo's. En wat verrassend: een fulltimer verdient meer! Genoeg gelachen, volgend artikel.
f.bol
-6-  f.bol:
Hoewel HenkvP het wel erg vijandig brengt, heeft hij helaas deels wel gelijk. De gemeente heeft het evenement volledig geannexeerd en pompt er een massa overheidsgeld in rond. Hoofdverantwoordelijken zijn de vorige burgemeester en de VVD. Het evenement moest en zou worden afgepakt van de vorige organisatie, die veel kritiek op de regelgeving had en niets wilde weten van politici en massale commercie op boten. Frank van Dalen, gemeenteraadslid VVD, die de organisatie overnam, vroeg en kreeg steeds zo’n beetje 10 keer zoveel subsidie als de vorige organisator. Waarvan de Rekenkamer tot tweemaal toe heeft gemeld dat de subsidieverlening en –verantwoording niet volgens de regels had plaatsgevonden. Dit jaar werd er bijna 3 ton door de gemeente gegeven, terwijl Kwakoe op een ton klapte. Hoewel Amsterdam veel verdient aan zo’n Pride en er dus best iets gegeven mag worden, gaat door deze exorbitante en volgens de Rekenkamer slecht traceerbare subsidiebedragen het draagvlak rap onderuit. Zoals ook valt te zien aan dit topic, helaas. Het evenement verwordt inmiddels tot een roze Koninginnedag met partyboten waar steeds meer kritiek op is, ook binnen de gay gemeenschap. Jammer
f.bol
-7-  f.bol:
Een theorie is overigens dat PvdA en VVD het als coalitiepartners sinds 2006 op een akkoordje hebben gegooid: flink geld naar de gaypride om een mooi podium ter zelfverheerlijking te hebben, getuige de steeds prominente aanwezigheid van beide partijen. Hiertoe moest natuurlijk wel een pak geld naar de organisator, pro gay. ( pro portemonnay las ik laatst )
Marleen Zachte
-8-  Marleen Zachte:
Het is overigens Progay, de organisator, die overal de hoge economische waarde van homotoeristen benadrukt. Voorbeeld:
"Een gewone cruise levert een half miljoen euro op, de economische toegevoegde waarde van een gaytoerist ligt maar liefst 30 procent hoger.":
http://www.progay.nl/nieuws.html?id=173

En zo geeft Progay ook zeer optimistische cijfers over hoeveel geld de Gaypride voor Amsterdam opbrengt. Volgens het toerisme bureau (ATCB) mogelijk te optimistisch, dat dan weer wel:
http://www.parool.nl/parool/nl/4/AMSTERD..
Paul
-9-  Paul:
Even een reminder uit de Volkskrant:
Hoe Pro Gay de boekhouding over de Gay Pride heeft afgehandeld, werd duidelijk in een rapportage van de Amsterdamse Rekenkamer: inkomsten werden verzwegen, btw-afdrachten onzuiver verwerkt, en ondanks schriftelijke sommatie van de gemeente werd er geen accountantsverklaring afgegeven.
Geen wonder dat er vragen gesteld worden bij de financiele afwikkleing van de Pride
Marleen Zachte
-10-  Marleen Zachte:
@Paul: en daar moet dan weer bij vermeld worden, dat dat een stuk uit 2009 is, dat gaat over 2006 en 2007:
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieu..

De Rekenkamer nam overigens afstand van die berichtgeving, omdat het onderzoek zich uitsluitend richtte op de rol van de gemeente en niet op Progay:
http://rekenkamer.amsterdam.nl/contentfi..
Paul
-11-  Paul:
Beste Marleen,
Even dan de puntjes op de I:
a. Rekenkamer Amsterdam heeft drie maal de subsidieverstrekking aan Pro Gay onderzocht. En comcludeert dat deze over de jaren 2007, 2008 en 2009 onrechtmatig was. Laatste onderzoek is gepubliceerd in 2010.
b. Rekenkamer signaleert dat in de financiele verantwoording door Pro Gay tekortkomingen waren, o.m. omdat inkomsten verzwegen waren en verrekenbare BTW ten onrechte door Pro Gay werd gedeclareerd. Als gemeentelijke instantie kan deze Rekenkamer echter alleen maar de gemeente op de vingers tikken dat ze niet adequaat gereageerd hebben op de fouten van Pro Gay. Dat Pro Gay fouten gemaakt heeft, heeft Rekenkamer onomstotelijk geconstateerd.
Marleen Zachte
-12-  Marleen Zachte:
@Paul: Heb je daar misschien links bij? Op de site van de Amsterdamse Rekenkamer zijn die onderzoeken onvindbaar.
Ik verdedig overigens Progay niet, maar check graag even de feiten.
Paul
-13-  Paul:
Beste Marleen,
De rapporten zijn via http://www.rekenkamer.amsterdam.nl te bereiken en dateren van 22 oktober 2010 en 22 oktober 2009. Te bereiken via publicaties op hun homepage. Succes!
Marleen Zachte
-14-  Marleen Zachte:
@Paul: niet te vinden met de zoekfunctie op de site van de rekenkamer, dus. Maar dankzij de data die je noemt dan alsnog de links:
22 okt. 2010 Subsidies Veiligheidsfonds
http://www.rekenkamer.amsterdam.nl/page...
22 okt. 2009 Subsidies Veiligheidsfonds
http://www.rekenkamer.amsterdam.nl/page...

De rekenkamer heeft daarin onderzocht of de gemeente terecht subsidie voor beveiliging heeft toegekend aan Progay, de sinterklaasoptocht, Marathon Amsterdam, de Uitmarkt en het Oud-en-Nieuw-feest. Daarbij is gekeken naar de aanvraag die Progay indiende omdat anders niet vastgesteld kon worden of de susbsidie op juiste gronden is verstrekt. Wat ontbrak was een overzicht van te verwachten inkomsten en er was sprake van een paar duizend euro kosten die de rekenkamer niet onder beveiliging vond vallen.
Dat hele rapport is toch echt een verwijt aan de gemeente die de aanvragen (niet alleen van Progay) niet beoordeelde op voor subsidie vereiste regels. Sterker nog, de rekenkamer vraagt zich af of subsidie hier wel de juiste vorm voor is, juist omdat de gemeente daardoor aan regels gebonden is.

Het ging als ik het goed lees niet over verzwegen inkomsten (die waren nog niet gemaakt), maar over niet vermelde beraamde inkomsten.

Dit staat overigens allemaal nog eens los van de vraag die Mark Koster stelt, nl. of de overheid wel zoveel subsidie in de Gay Pride moet stoppen. Ik vermoed dat het antwoord van de gemeente hierop zou zijn: ja, want het levert de stad een veelvoud aan inkomsten op. Misschien zouden de bedrijven die daarvan profiteren wat meer over de brug moeten komen?
f.bol
-15-  f.bol:
Marleen schrijft: " Het ging als ik het goed lees niet over verzwegen inkomsten (die waren nog niet gemaakt), maar over niet vermelde beraamde inkomsten"

Oh, dat is helemaal niet erg....
Heel goed trouwens dat je de links hebt geplaatst, Marleen. Want als ìk het goed lees, en dat heb ik inmiddels, komt alles wat Paul zegt, en meer, naar voren. Zo wordt er kennelijk zonder aanvraag een bak geld gestort in 2007 en komt die onzuivere BTW afdracht duidelijk naar voren. Ik raad een ieder aan de rapportage te lezen want het maakt héél veel duidelijk en roept nog veel meer vragen op, al gaat het dan "over het handelen van de gemeente" .

Terugkomend op de vraag "moet de gemeente zoveel subsidie geven" Antwoord: nee, want de besteding lijkt onduidelijk en het bedrijfsleven kan inderdaad meedoen en doet dat al volop.
f.bol
-16-  f.bol:
Nog even kort over die begripsverwarring: Het rapport Rekenkamer kun denk ik vergelijken met een rapport van bijvoorbeeld de rijksrecherche: als die constateert dat de politie verkeerd handelde bij het arresteren van een inbreker gaat dat rapport uitsluitend over het handelen van de politie. Maar dat betekent niet dat er dus niet is ingebroken....
Jeroen Mirck
-17-  Jeroen Mirck:
Dank voor de Rekenkamer-info, Bol. Dat is een goede aanvulling op de discussie. Dat geldt m.i. niet voor je theorie dat VVD en PvdA geld in GayPride pompen "om een mooi podium ter zelfverheerlijking te hebben". Dat vind ik van het niveau: "Alle politici zijn zakkenvullers."
HenkvP
-18-  HenkvP:
@F.Bol, Marleen Zachte, Paul: bedankt voor de linkjes in jullie bijdragen. Moeite waard om aan te klikken. Dat de gemeente de gaypride ondersteunt is m.i. de investering waard. De stad wordt mede daarmee op de kaart gezet. Een relatieve kleine investering die aanwijsbaar credits oplevert in binnen- en buitenland. In vergelijking met het budget van de ATCB (Omhooggevallen VVV van Amsterdam) is het peanuts maar zijn de opbrengsten WEL redelijk nauwkeurig te berekenen.

Als Amsterdammer en als vroegere sponsor ben ik blij dat de organisatie niet meer in handen is van dat clubje rondom Siep (ruziezoektokkie) de Haan die een kwalijke reputatie heeft verworven over afrekenen met leveranciers.

MAAR:
Laat ieder die de gaypride en de gayparade een warm hart toedraagt de hartverscheurende ingezonden brief van Dolly Bellefleur in het Parool d.d. 11 aug lezen. Onder de kop > Familiepret < Refererend aan een ballontje van de ATCB over een pretpark beschrijft Dolly dat de Canal Parade inmiddels verworden is tot pretpark waar hordes families op af komen om zich te laten vermaken of ten koste van anderen zich vermaken. Dolly slaat pijnlijk zeker op de kop van de spijker die geslagen moet worden in de huidige en de verdere ontwikkeling van de Gayparade. Het wordt een evenement gelijk aan Koninginnedag, de huliding van het Nederlands Elftal, de Uitmarkt of Sail: niet meer en niet minder dan vermaak voor de massa. Het is m.i. dan ook niet zo vreemd dat de politiek(VVD), toonaangevende bedrijven(reclame) en charmeoffensief/aandachttrekkers zoals Jongerius/bekende Nederlanders de canal Parade kapen en gijzelen. Dat daardoor de Canal Parade verworden is tot een softe vertoning van dance-mariekjes en kantoorklerkjes die in een, door de Human Resort afdeling verstrekt T-shirt, reclame maken voor hun >O ZO Leuk en Tolerant Bedrijf Waar Ik Werk< is een Gotspe eerste klas.

Wat dat betreft zou ik (bijna) terug verlangen naar kukel De Haan, die hield namelijk wel het doel van de Pride in de smieze.
f.bol
-19-  f.bol:
@HvP: Heb je de links alleen aangeklikt of heb je ook gelezen wat er in de rapporten staat? Meer dan een miljoen sinds 2006 kan dan een "kleine investering" zijn, als dat geld niet goed is besteed verandert het verhaal. Zeker als de "ruziezoekers" het met een een tiende van de subsidie afkonden en hetzelfde resultaat of beter voor de stad realiseerden.

Bellefleur slaat idd de spijker op z''n kop. Tot slot: de reputatie van het "clubje rondom de Haan" was juist ijzersterk als het ging om zuinig omspringen met geld en afrekenen met leveranciers. Je verwart ze denk ik met het clubje gay games dat 5 miljoen ouderwetsche keiharde guldens tekortkwam, dat doodleuk één dag voor aanvang meldde aan de gemeente die toen niet anders kon dan bijstorten, en in dat clubje zat, jawel, meneer van Dalen die van vanaf 2006 de gaypride ging regelen.
JohnN
-20-  JohnN:
Elk vermaak gaat aan zijn succes tenonder.
Want dan komen de wolven.
Het interesseert mij nix, evenmin wat de buren doen in hun slaapkamer.
Als bedrijven en politieke partijen zich bij de G.P. onder de wolven scharen moeten ze natuurlijk hun eigen broek ophouden bij de G.P. (Of zeg ik nu niets tegenstrijdigs? :-))
HenkvP
-21-  HenkvP:
@ f.Bol: Ja ik heb de rapporten (integraal) doorgelezen en constateer dat de Gemeente de bevindingen van de rekenkamer overneemt maar dat na aanvullingen afgegeven door Pro Gay er geen verdere stappen worden ondernomen.

Wat betreft de Gay pride georganiseert door Gay Business Amsterdam van Siep de Haan citeer ik Wikipedia:
citaat > Het succes is mede te danken aan De Haans controversiële PR. Vrijwel jaarlijks ontstaat ruzie tussen De Haan en de gemeente Amsterdam, de deelraad Binnenstad of de politie over vergunningen en reguleringen. Hierdoor is er steevast voorafgaand aan het evenement veel (gratis) media-aandacht.

Deze tactiek leverde hem het predicaat 'relnicht' op en niet iedereen is te spreken over zijn strategie. Hij is dan ook niet onomstreden. Waar critici menen dat hij manipuleert en tiranniseert, wordt hij door anderen opgehemeld om zijn belangeloze inzet voor de homogemeenschap. < einde citaat.

Wat betreft Gay Business Amsterdam en hun reputatie richting leveranciers zoals jij schetst.
Laat ik het diplomatiek uitdrukken: daar zijn de meningen over verdeeld.
En Nee, ik verwar GBA niet met het clubje rond de Gay Games. Die hebben na ontvangst van extra geld van de gemeente wel hun leveranciers betaald. Althans wij hebben keurig onze rekening betaald gekregen.

Wat betreft de subsidie:
een miljoen over 5 jaar komt neer op 2 ton per jaar
Je bewering dat Siep de Haan en de zijnen het kunnen organiseren voor een tiende daarvan lijkt me wat bezijden de waarheid.
f.bol
-22-  f.bol:
Het gaat in dit bestek niet over wat je van de Haan wel of niet vond.
Rekeningen worden wel of niet betaald, daar kun je niet 'een mening' over hebben.
Het gaat in dit bestek over subsidies en of die noodzakelijk zijn.
In 2010 gierde er een bak subsidie richting pro gay aan gemeentelijke subsidies voor de organisatie en de "professionalisering" , en wat europees geld, tezamen een slordige half miljoen. Eén jaar...
Daarbij komt dan o.m. nog de inschrijfgelden en sponsoring van de parade, die was vercommercialiseerd, zo hadden we al gemerkt.Commercie brengt geld op. Intussen was in 2010 voorzitter van Dalen ook gemeenteraadslid geworden. Trek je eigen conclusies of niet, van mij mag de subsidie in elk geval fors omlaag.
Peter
-23-  Peter:
Refererend aan 'hongerend Solamie', met alle nodige compassie voor de ellende waar deze mensen in zitten, valt iedere uitgegeven euro aan subisidie voor welk evenement dan ook af te schieten. Bovendien vind ik het aanhalen van dat leed om zijn overige drogredenen te onderstrepen vrij smakeloos en getuige van weinig schrijvers creativiteit. Daarnaast wordt nog altijd meer dan twee derde van dit evenement dat ook z'n geld oplevert voor Nederland, niet uit de subsidie pot betaald. Maar daar gaat het Mark niet om: Mark Koster tracht te beargumenteren waarom een dergelijk evenement niet meer nodig is voor homo emancipatie en bepleit de gay pride gelijk te willen stellen aan andere cultuur evenementen die de Nederlandse staat uiteindelijk geld opleveren zoals een Joop van den Ende musical. Afgezien van het gegeven dat het evident is dat het ene om puur winst belag gaat en het andere hoewel winstgevend een idealogische inslag heeft, is Mark's fundamentele argument voor zijn verhaaltje dat homo emancipatie in deze tijd niet meer nodig is, fundamenteel fout. Begin eens met de cijfers over homo geweld in de Gay Capital van dit polderland. Deze zijn ten opzichte van het jaar daarvoor, verdubbeld. Kijk naar discussies over homoseksuele leerkrachten. Neem voor je achter de typmachine gaat zitten om deze onzin op het web te kalken, eens de moeite om te onderzoeken hoeveel jongeren nog altijd moeite hebben om voor hun geaardheid uit te komen en hoe, als ze daar voor uitkomen, ze te maken krijgen met pesterijen op school. En ook de eerste homoseksuele voetbal prof is tot nu toe nog niet aangetroffen op een van de boten of het moet beneden deks zijn geweest.

Het is prima dat Mark in z'n beperkt mondaine wereldje meent geen discriminatie meer tegen te komen maar laat hem dit niet in z'n columns op de wereld projecteren want die projector is alleen geschikt voor een Amsterdamse grachtengordel cultuurbiospcoop. Zodra de hele wereld uit Mark Koster's bestaat die werkelijk geen idee meer heeft waar het over gaat waar het gaat over homo discrimantie, kan de Gay Pride inderdaad de kast in. Maar helaas is het voor een deel van Nederland en for that matter helemaal de wereld dus nog steeds zo dat deze neutrale blik nog ver te zoeken is waarbij de Gay Pride een signaal is naar deze veroordelende mensen dat ze hun gedachten, beledigingen of acties maar beter achterwege kunnen laten. Een wankel evenwicht waarbij Amsterdam ook in de wereld een voortrekkersrol vervult die van onschatbare waarde is. Genoeg redenen om dit evenement te ondersteunen.

De inhoud van deze column raakt kant noch wal en typisch van het niveautje borrelpraat. Misschien was het voor Mark een late avond geweest en ontbrak de tijd om nog iets zinnigs uit de balpen te persen; het kan gebeuren.
Paul
-24-  Paul:
De essentie van het verhaal van Mark Koster is natuurlijk of er wel goed wordt omgegaan met subsidies, lees belastinggeld. Dus zijn verhaal raakt kant en wal. Financiële debacles in gay wereld zijn er plenty. Euro Pride in 1994 was een financiële puinhoop. Gay Games moest met 5 miljoen gulden overeind gehouden worden. COC-Nederland, onder leiding van latere Pro Gay voorzitter Frank van Dalen, had tekort van 1,1 miljoen euro en moest hun pand verkopen om faillissement te voorkomen. Pro Gay wil tegenwoordig enkel met hele forse subsidies de pride organiseren. Voor pride 2011 vroeg Pro Gay maar liefst 260.000 euro subsidie. Ter vergelijking: Uit notitie Amsterdam, gay homo-stad van de VVD fractie blijkt dat van 1999 t/m 2005, voordat Pro Gay het evenement overnam, er gemiddeld slechts 11.000 subsidie werd verleend.

Rapport Rekenkamer is en blijft ontluisterend voor Pro Gay. De rekenkamer onderzocht de subsidieverlening aan meerdere organisatoren. Nadat over 2008 bij verschillende evenementen fouten waren geconstateerd, had in 2009 enkel Pro Gay hun leven niet verbeterd en concludeert de Rekenkamer dat alleen nog de subsidieverlening aan Pro Gay onrechtmatig was. Zie rapport rekenkamer van 22 oktober 2010, pagina 27. Op pagina 23 van dit rapport staat dat degenen die deze subsidie onrechtmatig verstrekten aan Pro Gay, aan de Rekenkamer tegenstrijdige informatie gaven toen ze daarop aangesproken werden. Deze ambtenaren zetten daarmee feitelijk de Rekenkamer voor schut en onderkennen niet de onafhankelijke onderzoeksplicht van deze club. De vraag rijst of het feit dat ex-Pro Gay voorzitter Van Dalen in VVD fractie, en dus in de coalitie, zit, er mee te makend dat de gemeenteraad hierop niet aansloeg.
Dijkgraaf
-25-  Dijkgraaf:
Voor onderstaande quote(sorry voor de woordspeling is de heer Koster destijds een half jaar geschorst bij De Pers. Ik weet nu waar de noodzaak tot dit stukje vandaan kwam......HOMOFOOB!

"Bij De Pers en bij weekblad Vrij Nederland moest je lange tijd met je rug tegen de muur door het redactielokaal lopen vanwege rondvliegende messen en opborrelende hormonen. Iedereen deed het met iedereen en hield elkaar daarbij angstvallig in de gaten.
Bij Vrij Nederland liet de lesbische hoofdredacteur een kind verwekken door haar uitgever. Bij De Pers was de eerste uitgever verliefd op de jongste bediende, die weer kritiek had op de leiderscapaciteit van de hoofdredacteur, de ondergeschikte van de uitgever. Krijg je valse intriges van. "

En valse columinsten zo blijkt!!

Dijkgraaf
JohnN
-26-  JohnN:
@ Peter -
Idealogisch ?
Zelfs als dit een verschrijving is lijkt het me wat wereldvreemd om een volksvermaak als de canalparade met een ernstig gezicht het etiket "ideologisch" op te plakken.
Ik ken wel homo's die helemaal niet blij zijn met dit aapjeskijken spektakel. En van de grote groep die erover zwijgt denken er veel hetzelfde, durf ik wedden.
Dat Amsterdam/Nederland er geld aan zou verdienen? Doet toch niets terzake? Of is commercie dan de gedachte achter G.P.? Dat haalt de idealogische onderbouwing dan toch fors onderuit.
Tom
-27-  Tom:
De essentie van het verhaal van Mark Koster is of er wel goed wordt omgegaan met de gemeentelijke en landelijke subsidies. Dat is de legitimatie van dit verhaal. Progay ontvangt jaarlijks meer dan 500.000 euro aan subsidies. Daar komt jaarlijks nog minimaal drie ton aan inschrijf- en sponsorgelden bij. De kwaliteit van de botenparade bestaat voornamelijk uit hetero bedrijfs- en politieke boten, de NS, de FNV en de AVRO-boten, waarmee de emancipatie en zichtbaarheid van de gaygemeenschap in gelijke mate afneemt. Met de toename van de commercie vervalt de rechtvaardiging van de gemeentelijke subsidies. Het staat buiten discussie dat de organisatie zich voldoende kan bedruipen met alle commerciele inkomsten. De tonnen subsidies aan Progay kunnen beter worden ingezet voor de Brandweer, de zorginstellingen, de scholen en het noodlijdende Kwakoefestival.
barendtz
-28-  barendtz:
Het wachten was tot iemand een dergelijke twijfel durfde te opperen. Prima!

Gay zijn, betekent in Amsterdam vooral: promotie van onschendbaarheid, afbakening van grond en ongeremde decadentie van DINKS (dual income, no kids).
Nu Amsterdam weer, voorzien van allerlei promohomovlaggetjes moest buigen voor het Sodom en Gomorrah dat ze gay pride noemen, is de vooraf bedachten mening alvast ingekleurd.
''We vinden immers toch allemaal dat homo's zich zo lawaaiig en nichterig moeten kunnen kleden, nietwaar?''. Een normstelling waar je niet aan moet denken als je dat in het dagelijks leven toe zou passen.
Een andere mening dan de 'we are gay' terminologie wordt direct afgedaan als homofobie en de roep om klassejustitie wordt tevens steeds sterker. Je zou in dat licht al kunnen spreken van fascistische dreigingen. Een homo een mep verkopen wordt immers zwaarder belast dan een hetere meppen.
Door deze angstzaaierij, is de situatie ontstaan dat het onmogelijk wordt om kritiek op het gehomo te kunnen hebben. Men moet maar slikken dat de stad voor lawaai en proleterige taferelen wordt opgetuigd. Maar hebben ze u gevraagd of u zit te wachten op een intolerant tolerantiespelletje?

En dan de subsidie. De grote leugen is dat 'de economie beter wordt'. Dat geldt natuurlijk alleen voor de gay pro/gba ondernemers, horeca ondernemers die een tijdelijke nering zien verveelvoudigen. Mijn voorstel zou zijn, dat als men zo graag een festival wil voor een selecte doelgroep, dat men daar maar lekker zelf voor in de buidel zal moeten tasten.
De Lutsjes
-29-  De Lutsjes:
Ach gossie, hebben we hier wellicht van doen met een intolerant homofoob entrepreneurtje, dat met z'n complete voorraad regenboogvlaggetjes is blijven zitten...?
f.bol
-30-  f.bol:
@ de Lutsjes: Scherp gevonden maar het zit helaas iets anders:

@Barendtz:
-Vervang homo door jood of "neger" en je moet eens zien hoe snel je geband wordt. Of aangeklaagd.
- Het extra bestraffen van 'hate crimes" is geen fascisme maar beschaving
- De economische waarde, ook voor hetero's , staat buiten kijf, of dacht je dat al die dagjesmensen heur friet alleen bij de homosnackbar haalden?

Maar goed, de reactie van Barendtz maakt wel iets anders duidelijk:
Als de gemeente bakken en bakken subsidie naar die Pride dirigeert zonder dat er ( volgens de Rekenkamer) een deugdelijke verantwoording is m.b.t. herkomst en besteding van middelen alsmede de overige commerciële inkomsten krijg je gelazer. Als het evenement wordt gepolitiseerd en door de VVD gekaapt gaan mensen vragen stellen.

En, hoewel de gemeente natuurlijk vindt dat iedere ton goed is besteed, ze hebben het tenslotte zelf goedgekeurd en er zitten goede bekenden van ze in de organisatie en de Raad van Toezicht, krijg je ook ongewenste effecten:
- een columnist die een scherpe prikvinger op de zere plek legt
- een homofobe reaguurder die gniffelend denkt, eindelijk, en z'n kans schoon ziet impliciet op te roepen tot een verbod. Ik vrees dat hij niet de enige is.

Tragisch. Bedankt hiervoor, gemeente Amsterdam, VVD en pro gay.
Barendtz
-31-  Barendtz:
@F. bol. '' Jood of neger'' ? het gaat hier over homo's. Intolerante homo's, nichten, outcasts, mensen die vinden dat ze wereld bezitten en die aan jou als normale te verdelen hebben. Het is de goedkoopste manier van volksvermaak, want het kost nauwelijks iets aan extra reklame. De kosten liggen vooral bij de overheid.

Het zou leuk zijn als de snackbar al die miljoenen weet binnen te harken, maar ik heb er mijn gezonde twijfels bij :)

Laat mij maar lekker 'homofoob' zijn. Ik wil dit gesodemieter niet meer in mijn stad. Als ze trouwens echt zo tolerant waren, dan hadden ze vast ook wel een andere stad willen bevrijden, nietwaar?

Verder prima dat je je toch wel enigzins in mijn verhaal kan vinden.
Arnoud
-32-  Arnoud:
@Barendtz: zullen we een béétje minder van dik hout planken zagen? Er is genoeg ander 'gesodemieter' in de stad dat ons eveneens bakken met geld kost. Neem alleen al de voetbalwedstrijden van Ajax en de bijbehorende beveiliging, de Huishoudbeurs of een Dam tot Dam loop.
Voor een bepaald deel van de homobeweging is de gay-pride kennelijk belangrijk voor het zelfvertrouwen, het evenement is in Amsterdam ontstaan en opgegroeid. Moet ik mij eraan storen? Nee, want ik heb er geen last van, ik ga er nooit heen. Dus waarom zou ik een ander dat plezier misgunnen?
Barendtz
-33-  Barendtz:
Arnoud, Wellicht kun je je herinneren dat de Ajax huldiging niet meer mag vanwege ongeregeldheden. Er zijn 44 mensen opgepakt tijdens de gay pride. Horen we daar iets over?
In dat licht gaat het dus wel degelijk over gunnen vs misgunnen.
f.bol
-34-  f.bol:
@Barendtz : "Jood of neger'' ? het gaat hier over homo's. Intolerante homo's, nichten, outcasts, mensen die vinden dat ze wereld bezitten en die aan jou als normale te verdelen hebben"
....... I rest my case

Voorts kan ik me niet in jouw verhaal vinden, want je hebt geen verhaal.
Jij misbruikt mìjn verhaal voor je discriminatoire doeleinden.
Het gaat hier over misbruik/oneigenlijk gebruik van subsidies.
Ga lekker terug naar At5 met je homofoob geouwehoer.
barendtz
-35-  barendtz:
@F. Bol.

Dank voor de tolerantie. Succes met je pro-strijd.
Suffie
-36-  Suffie:
"Er zijn 44 mensen opgepakt tijdens de gay pride. Horen we daar iets over?"

Je kan er natuurlijk op wachten dat dit soort kulargumenten gebruikt gaan worden, rechtvaardiging om de werkelijke aard van de boodschap te verhullen door te zwaaien met cijfertjes...

Barendtz, gast! Die 44 (waren er 42, maar ach..) aanhoudingen waren voornamelijk vanwege lawaaimaken en openbare dronkenschap. De 64 aanhoudingen bij de huldiging van Ajax (kijk ook even naar het totale aantal bezoekers) waren voornamelijk voor openlijke geweldpleging, vernielingen en mishandelingen.

Ik weet overigens een leuk huisje te koop in Scherpenzeel, iets voor jou?
De Lutsjes
-37-  De Lutsjes:
Barendtz wil dit gesodemieter niet meer in zijn(!) stad). Hij zou er natuurlijk ook voor kunnen kiezen op te sodemieteren uit deze stad.

Wij zijn off-topic bezig en daarbij is ieder woord besteed aan dit ranzige sujet, er één te veel.
rudolph
-38-  rudolph:
Rapport Rekenkamer is en blijft ontluisterend voor Pro Gay. De rekenkamer onderzocht de subsidieverlening aan meerdere organisatoren. Nadat over 2008 bij verschillende evenementen fouten waren geconstateerd, had in 2009 enkel Pro Gay hun leven niet verbeterd en concludeert de Rekenkamer dat alleen nog de subsidieverlening aan Pro Gay onrechtmatig was. Zie rapport rekenkamer van 22 oktober 2010, pagina 27. Op pagina 23 van dit rapport staat dat degenen die deze subsidie onrechtmatig verstrekten aan Pro Gay, aan de Rekenkamer tegenstrijdige informatie gaven toen ze daarop aangesproken werden. Deze ambtenaren zetten daarmee feitelijk de Rekenkamer voor schut en onderkennen niet de onafhankelijke onderzoeksplicht van deze club. De vraag rijst of het feit dat ex-Pro Gay voorzitter Van Dalen in VVD fractie, en dus in de coalitie, zit, er mee te makend dat de gemeenteraad hierop niet aansloeg.
jesper
-39-  jesper:
Een theorie is dat PvdA en VVD het als coalitiepartners sinds 2006 op een akkoordje hebben gegooid: flink geld naar de gaypride om een mooi podium ter zelfverheerlijking te hebben, getuige de steeds prominente aanwezigheid van beide partijen. Hiertoe moest natuurlijk wel een pak geld naar de organisator, pro gay. ( pro portemonnay las ik laatst ) . Progay ontvangt jaarlijk tonnen overheidssubsidies, die andere organisaties niet meer ontvangen. Lees hiertoe de nieuwe bezuinigingsrondes van de gemeente amsterdam. Waarom wordt Progay hiervan uitgesloten, terwijl het juist Progay is die tonnen aan inkomsten binnenkrijgt.
Ruud
-40-  Ruud:
Er zijn in de gay wereld vele voorbeelden van financiële debacles. Vele tonnen overheidsgelden zijn niet direct nodig geweest, wanneer beter was opgelet door de organisatoren. Europride in 1994 was een financiële puinhoop. Gay Games moest met 5 miljoen gulden overeind gehouden worden. COC-Nederland, onder leiding van latere Progay voorzitter Frank van Dalen, had een historisch tekort van 1,1 miljoen euro. Het COC Nederland moest zelf het eigen pand in Amsterdam verkopen om faillissement te voorkomen. Progay wil tegenwoordig enkel met hele forse subsidies de pride organiseren. Voor pride 2011 vroeg Progay maar liefst 260.000 euro subsidie. Ter vergelijking: Uit notitie Amsterdam, gay homo-stad van de VVD fractie blijkt dat van 1999 t/m 2005, voordat Progay het evenement overnam, er gemiddeld slechts 11.000 subsidie werd verleend. Hoe is het mogelijk dat deze nieuwe club zoveel overheidsgeld nodig heeft? Waar is dat geld aan besteed. Als het antwoord is dat het vooral is besteed aan de overhead van een duur kantoor of duur betaalde krachten, dan moet de overheid stoppen met de subsidies. Er zijn in Amsterdam veel meer hulpzoekenden, die ook graag eens gesubsidieerd willen worden. Dat is de essentie van deze column.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.