Home > > Het grachtengordelfestival

Het grachtengordelfestival

Grachtenfestival

Van 12 tot 21 augustus kan er weer genoten worden van het Grachtenfestival. Dit jaarlijks evenement markeert de opening van het klassieke muziekseizoen. In die periode vinden er ruim 120 concerten plaats op bijzondere locaties. Het hoogtepunt vormt het Prinsengrachtconcert voor het Pulizer hotel. Dat is altijd weer dringen op de walkant, want de pontons zijn uiteraard gereserveerd voor de elite, de sponsors en de bobo's.

Het is al met al toch een typisch grachtengordelfeestje. Heb ik overigens niets op tegen, alleen is het jammer dat men kennelijk vindt dat het plebs buiten de ring het maar moet doen met 'lagere cultuur' als het Loveland Festival. Dat zal ik natuurlijk wel weer helemaal verkeerd zien volgens sommigen, maar zo komt het nu eenmaal over.

Het Loveland Festival wordt gehouden in het Sloterpark in Nieuw-West op 13 augustus. De omwonenden zijn tot in de verre omtrek middels informatiebrieven gewaarschuwd voor de soundchecks en de teringherrie tijdens het festival zelf.
Ook hier heb ik niets op tegen, moet kunnen, zo eens in het jaar.

Maar waarom draaien we het niet een keertje om? Of als de grachtengordel al die dance-decibellen niet trekt, waarom doen we niet eens beide festivals rond de Sloterplas? Ruimte genoeg voor pontons, prachtige natuurlocaties, in Osdorp gratis parkeren, kortom: veel beter dan dat krampachtige gewriemel voor het Pulitzer Hotel.

Bovendien is het natuurlijk een uitgelezen kans om die vogelaarwijken eens een culturele schop onder hun hol van jewelste te geven! Dat zal ze leren! Lekker inburgeren met Pieter Wispelweij op zijn cello, het volk verheffen met het gekweel van Eva-Maria Westbroek. Anders blijft men buiten die ring maar steken in dat eeuwige hiphop-gestamel.

Ik heb het bange vermoeden dat ze er gewoon niet durven komen, in dat enge Nieuw-West. Het beeld zal wel zijn: voor je het weet ben je je Stradivarius kwijt!
vijftien reacties op "Het grachtengordelfestival"

De Lutsjes
-1-  De Lutsjes:
Het evenement draagt niet voor niets de naam "Grachtenfestival". Als men het programma bestudeert, wordt duidelijk dat bewoners van m.n. de Prinsengracht, hun huis, tuin en dakterras openstellen voor allerlei klassiek muzikale activiteiten. Kom daar maar eens om in Nieuw-West!
Dat het hoogtepunt, hét Prinsengrachtconcert op het podium alleen toegankelijk is voor sponsoren en hun genodigden, is ook zeer wel verklaarbaar. Zonder financiele steun van deze mensen zou dit Grachtenfestival nl. überhaupt niet kunnen bestaan.

Het vermoeden van de heer de Jong dat mensen vanuit Nieuw-West niet durven komen, heeft o.i een andere oorzaak: men is doodgewoon niet geïnteresseerd! Echter, het plebs wil zich nog wel eens in de massa begeven maar dan voor geheel andere doeleinden.

Onze indruk(!) is dat vooral de om de beste plaats vechtende sloep-bezitters, zich uitsluitend amuseren bij de slotacte, als bijv. "Aan de Amsterdamse grachten" wordt ingezet, dezelfde mensen die op 2e Kerstdag in het Concertgebouw bezoeken voor een concert van Wibi Soerjadi.
Arnoud
-2-  Arnoud:
@Lutsjes: uw redenering komt mij wat vreemd voor: 'Het heet niet voor niets Grachtenfestival'. En daarom kan de opening van het klassieke muziekseizoen nergens anders plaatsvinden? Kan het niet af en toe een andere naam hebben? Overigens zie ik ook concerten aan het IJ gepland en zélfs eentje in de Meervaart, maar die laatste moet een vergissing zijn. De Meervaart ligt namelijk in het gevaarlijke Osdorp.
Vervolgens heeft u niet goed gelezen: ik schrijf niet dat de mensen uit Nieuw-West niet durven komen, maar precies het omkeerde: de grachtengordel durft niet naar Nieuw-West.
En wat die daken betreft: die zijn in Nieuw-West vele malen geschikter dan op de Prinsengracht. De organisatoren laten hier echt kansen liggen.
HenkvP
-3-  HenkvP:
De kaartjes zijn, ondanks de vele sponsors, voor dat Loveland Festival maar liefst € 55,- per stuk en bij het Grachtenfestival van € 7,50 tot max € 27,50 (wat notabene voor de Meervaart geldt) Daarnaast zijn er legio kortingen mogelijk en barst het van de lastminute aanbiedingen. Het Prinsengrachtconcert is nog steeds gratis (uitgezonderd) de pontons waarvoor betaald wordt door de sponsors te bezoeken of op tv te zien. Het lijkt mij dat het Grachtenfestival meer toegankelijker is voor ieder dan het overduidelijk commercieel georganiseerde Loveland Festival.

Laten de bewoners in Nieuw West (zelf) een Sloterplasfestival organiseren zoals ooit het Grachtenfesitival is begonnen dan bedenken wij in de Binnenstad wel een Lovecannels Festival.
De Lutsjes
-4-  De Lutsjes:
@ Arnoud:

We hebben weer niet goed opgelet! Als excuus zouden we aan kunnen voeren dat het niet bij ons opgekomen zou zijn om een klassiek concert bij te wonen in Nieuw-West. Een concert tussen de schotelantennes of in een betegelde tuin met overwaaiende BBQ-luchtjes.....
Uiteraard draait het bij het Grachtenfestival om de muziek, maar ook de entourage speelt een rol: prachtige tuinen, fraaie interieurs, etc., completeren het geheel.

In het verleden is als eens gebleken dat het verplaatsen van een festival niet door een ieder wordt gewaardeerd: Het Jordaanfestival dat zo nodig opeens moest verkassen naar de Appeltjesmarkt.
Bart
-5-  Bart:
Ach, guttegut, de Lutsen zijn nog niet zo goed thuis in West, en kennen slechts de beperkte omgeving van hun Grachtengondel in de Prinsengracht...
Arnoud
-6-  Arnoud:
@Bart: Eh: Nieuw-West. ;-)

@Lutsjes: Wat heeft u toch een beperkt beeld van Nieuw-West. Er wordt wel eens gebarbecued en er zijn zeker ook betegelde tuinen. Maar voor het overgrote deel wordt er fanatiek getuinierd in Nieuw-West. Niet voor niets doet Tuincentrum Osdorp goede zaken. Er zijn ook wijken met villa's, waar dan bij tijd en wijle een crimineel wordt omgelegd, maar dat gebeurt ook in Zuid.
Iedereen wil tegenwoordig binnen de ring wonen en telt een vermogen neer voor diezelfde lullige etagewoning die mijn ouders vroeger ontvluchtten vanwege gebrek aan ruimte.
Ondertussen lachen wij in Nieuw-West in ons vuistje, laat ze maar lekker binnen de ring gaan wonen, des te meer ruimte hebben wij. ;-)

@HenkvP: Ik moet zeggen dat u hier een punt heeft. Wij moeten onze stadsdeelbestuurders dus eigenlijk meer achter de vodden zitten! Wij worden afgescheept met hiphop en dance!
De Lutsjes
-7-  De Lutsjes:
@ Arnoud:

Wij gunnen U die ruimte van harte en in geval het U toch té veel mocht worden, dan weet U de weg naar Lelystad ongetwijfeld te vinden.
Zit Uw stadsdeel achter de vodden en wie weet haalt men het Grachtenfestival volgend jaar binnen haar poorten, met Berdien Stenberg (Almere!) als daverende afsluiting. Succes verzekerd... =))
HenkvP
-8-  HenkvP:
@ arnoud
> @HenkvP: Ik moet zeggen dat u hier een punt heeft. Wij moeten onze stadsdeelbestuurders dus eigenlijk meer achter de vodden zitten! Wij worden afgescheept met hiphop en dance! <
volledig off-topic en een wagenwijd open deur:
Met Pek en Veren de stad uitzetten
Als de kippen erbij om zichzelf in het zonnetje te zetten, heel veel beloven aan bewoners die in slechte woningen wonen, naar als het puntje bij het paaltje komt blijken de woningcorporaties eigenlijk de macht te hebben. Daar zit je dan als bewoner in je krottige omgeving zonder urgentieverklaring want zelfs dat kunnen ze niet regelen.H Waarvoor heb je dan nog "bestuurders" nodig in je stadsdeel? Voor de kleurbepaling van de vuilcontainers?
Bart
-9-  Bart:
En daarom pleit ik voor gesubsidieerde 'huisconcerten', ook in achtertuinen met een verleidelijk barbecueluchtje, al dan niet voorzien van schotelantennes (wij hebben er ook 2 hoor, Lutsen), op plastic tuinstoelen van de Intratuin, in West en ook in andere wijken van Amsterdam. De rosé of bubbels zal er niet minder om smaken, de hapjes/tapas zijn waarschijnlijk des te heerlijker (gemaakt door bewoners!...
Het zou HenkvP moeten verzoenen met het feit dat die woningen zo rot zijn...
Bart
-10-  Bart:
Eh @Arnoud, dat was me even ontgaan: NIEUW west? , oh ja in tegenstelling tot oud west. Nou na, binnenkort is het gewoon weer "Gemeente Amsterdam", met een stuk of 8 stadsdeelkantoortjes...
Niks West, Noord,Zuid of Oost. Tja, voor de wat oudere Amsterdammer, die de invoering van de Stadsdelen met enig enthousiasme heeft gevolgd, omdat je bijna direct op straat met de raadsleden en de stadsdeelwethouders in conclaaf kon gaan:"wat vind je nu hiervan?", is dat wel schrikken. U kunt uitsluitend per e-mail met uw 'favoriete' wethouder corresponderen: " Uw antwoord wordt binnen zes werkdagen verwerkt. De verantwoordelijke binnen deze dienst zal trachten binnen 6 weken op uw vraag antwoord te geven. Mocht het niet mogelijk zijn op uw vraag te antwoorden, dan beroept de gemeente zich op het feit dat het mogelijk is zonder verantwoording een langere termijn aan te houden. etc.etc....
Robert
-11-  Robert:
Wat een zinloos (beetje vooringenomen) stuk. Dus we doen dance canally en classic valley? Dat zal de elite leren....! :P
Marleen Zachte
-12-  Marleen Zachte:
Het Grachtenfestival verzorgt ook een aantal concerten aan de Zuid-as. Dan moet Nieuw-West volgend jaar ook kunnen. Even lobbyen, lijkt me.
http://www.rtvnh.nl/nieuws/61513/Grachte..
Bart
-13-  Bart:
Beste Lutsen, hier in Lelystad hebben we Berdien S. niet nodig, we hebben ons eigen , internationaal vermaarde 'huisorkest', het Apollo Ensemble, die komende week een aantal interessante concerten geeft: http://www.travellinginbaroque.com/, dus voor ons ook geen panfluiten en aanverwante..., maar echte, vooral Russische, barokmuziek, maar ook Strawinsky en Rimsky-Korsakoff, met russische topdirigenten en musici.... van harte uitgenodigd!
Wouter
-14-  Wouter:
Arnoud,
Wees nu eens heel eerlijk - ben jij niet gewoon een ietsiepietsie gefrustreerd dat je niet binnen die felbegeerde ring kunt wonen? In bijna ieder stukje weet jij wel een geforceerde positieve draai te geven aan Nieuw West.

Noem mij maar een dorpeling uit 't centrum, maar buiten de ring vóelt het gewoon niet als Amsterdam.
Tenzij jij de Pieter Calandlaan een schitterende, typisch Amsterdamse straat noemt......
Arnoud
-15-  Arnoud:
@Wouter: nee, ik ben daar echt niet gefrustreerd over. Maar ik houd dan ook meer van groen en ruimte dan van drukte. Ik kan me best voorstellen dat er mensen zijn die wél van drukte om zich heen houden.
Vroeger heb ik ook binnen de ring gewoond, was ook fijn, maar ik mis het niet.
En wat jij een 'geforceerde positieve draai' noemt is in mijn gevoel niet juist. Voor veel mensen ligt (terecht hoor) de focus op het centrum. Maar andere delen van Amsterdam kennen ze slecht, lijkt het wel. Er is een negatief beeld door berichten in media, maar in Nieuw-West is het niet negatiever dan elders. Daarom probeer ik positieve aspecten te benadrukken. En tja, wat is een 'typisch Amsterdamse straat', zoals jij zegt? Ik lees net in het Parool dat veel mensen de Kinkerstraat een van de lelijkste straten van Amsterdam vinden. Dat vind ik zelf nou helemaal niet, juist een leuke straat. Zo blijf je lekker bezig met elkaar natuurlijk. ;-)

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.