Op zich is dat natuurlijk geen schande. Amsterdam is geen heel grote stad en ook de Nederlandse economie is relatief klein. Het is dus geweldig dat de stad prijkt in hetzelfde rijtje als Londen, Parijs en Frankfurt. Maar wat minder fraai is, is dat we in het afgelopen jaar rechts zijn ingehaald door Brussel.
Ook op het Stadhuis begrijpen ze er niets van. AT5 heeft het over ‘een streep door de rekening voor wethouder Lodewijk Asscher. In 2006 reserveerde hij nog ruim vijftig miljoen euro om de stad in vier jaar tijd aantrekkelijker te maken.’ Arme Lodewijk. In gedachten zien we hem staan, op de vluchtstrook van de A10-Zuid, wanhopig wapperend met een bundeltje bankbiljetten naar de zuidwaarts zoevende zakenlieden. ’s Avonds, thuis aan de keukentafel, legt hij het moede hoofd in de handen en piekert zich suf: ‘Wat hebben die Belgen dat wij niet hebben?’
Zoals de meeste Nederlandse politici is Lodewijk Asscher een integer man. Hij kan zich dan ook moeilijk verplaatsen in de twijfelachtige mores van zakenlui. Die denken immers dat alles voor geld te koop is, ook (vooral!) lokale bestuurders. In België begrijpen ze dat principe zoals bekend een stuk beter: daar is het heel gebruikelijk dat politici zich uitgebreid in de watten laten leggen in ruil voor een paar douceurtjes voor het bedrijfsleven. Corruptie en smeergeld: het is de enige taal die ondernemers spreken. In Nederland werken de zaken niet zo. Amsterdam investeert een enorme som gelds in de verbetering van het ondernemersklimaat. Ondernemers begrijpen zoiets niet. Ze zoeken er iets achter. Ze worden nerveus en paranoïde. In het ergste geval slaan ze door en gaan ze naar Brussel.
Amsterdamse ondernemers – steeds volgens het onderzoek van Cushman & Wakefield – klagen dat er voor het bedrijfsleven niet genoeg wordt gedaan. Dat ze daarover klagen is niets nieuws: ondernemers zeuren altijd dat er niet voldoende voor ze wordt gedaan. Kijk maar eens naar je eigen baas. Een tevreden ondernemer verstaat z’n vak niet.
Daarom is het onzin om het beleid aan te passen aan de uitkomsten van enquêtes onder zakenlieden. Die zijn zo veranderlijk als het weer. In de European Cities Monitor van vorig jaar werd Brussel juist voorbijgestreefd door Amsterdam. En in een onderzoek dat eerder dit jaar werd uitgevoerd door Mastercard staat Amsterdam op de vierde plaats van Europese zakensteden, en nummer tien wereldwijd. Brussel komt in die lijst überhaupt niet voor.
Het lijkt er dan ook sterk op dat de resultaten van dit soort onderzoeken niet afhangen van een objectief oordeel, maar van de hoeveelheid single malt whisky die door de zakenlieden in Europese hotelbars wordt verzwolgen. Als Asscher verstandig is, houdt-ie in het vervolg die 50 miljoen in z’n zak. Hij kan beter even naar Hotel de l’Europe kuieren en de obers daar eens een flinke tip geven. Dan streven we volgend jaar geheid Parijs voorbij.
23 reacties op "Parlez-vous argent?"
Overigens ben ik het helemaal met Marco ONEENS over Bruxelles: prachtige stad, veel gezelliger dan Amsterdam en ook veel meer kwaliteit (qua ondernemers!)...
Maar al die andere 'benepen' principes: bouwvergunningen, leges ambtelijke zeurverhalen, ja daar moet je voor in Amsterdam zijn...
Dat dit invloed op de besluitvorming van bedrijven om Amsterdam te kiezen als vestigingsplaats lijkt mij zelfs meer dan evident.
O ja, omdat dat bijdraagt aan economische welvaart. Maar waarom is dat belangrijk? Heel, heel veel mensen, inclusief Lodewijk A., denken dat meer geld automatisch leidt tot meer geluk en een beter leefklimaat.
Ik zal Lodewijk even uit zijn droom helpen: dat is niet zo. Sterker nog, meer geld betekent vaak mínder persoonlijk welzijn.
Toch raar dat deze leugen in stand gehouden wordt. Zal wel met het calvinistische arbeidsethos te maken hebben.
Ik heb vele mensen om mij heen de afgelopen jaren naar Berlijn zien verkassen. Die stad is totaal failliet, staatarm.
Hé, wat raar, zo'n armzalige stad, die tegelijkertijd bekend staat als een van de allerleukste steden wereldwijd. Waar absolute vrijheid heerst, waar een huizenoverschot is, waar je om zes uur 's ochtends nog rustig kunt uitgaan, want de club sluit pas de volgende avond.
Moraal van dit verhaal: Amsterdam, laat die belachelijke nutteloze ambities varen. Ga je focussen op waar mensen echt blij van worden. Niet door ze een boete te geven als ze staand op een terras een biertje staan te drinken, nee, door ze te bevrijden van die strakke gordels.
De Brusselse luchthaven is een regionale luchthaven, ongeveer een kwart van Schiphol. Voor intercontinentale verbindingen moet je daar domweg niet zijn, op een paar bekende bestemmingen na.
Brussel is zeker een leuke en mooie stad. Maar op heel veel punten ook een verschrikkelijke stad. Verschrikkelijk in de vorm van lelijke betonbouw sinds de jaren '60, verschrikkelijke armoede en segregatie. En reis bijvoorbeeld eens met de metro, het goorste metrostation van Amsterdam voor de renovatie was nog een parfumpaleis vergeleken met de schoonste Brusselse metrostations.
Iemand had het over stadsdelen. Nu, Brussel heeft geen stadsdelen maar het Brussels Gewest kent wel 19 gemeenten waarvan Brussel er 1 is.
Leo had het over de Gouden Eeuw waar de regels waren afgeschaft. De regels waren nu juist niet afgeschaft. De Grachtengordel is gebouwd volgens regels. Eigenlijk de eerste vormen van ruimtelijke ordening. Ook waren de Gilden erg sterk, die ook zo hun regels kenden. En zo kende Amsterdam erg veel regels in de Gouden Eeuw. Maar er werd ook veel gedoogd, toen al!
Ziet u maar:
http://en.wikipedia.org/wik...(nominal)