Home > > Parlez-vous argent?

Parlez-vous argent?

Amsterdam - Op het stadhuis heerst nu al een week grote paniek. Wat is er gebeurd? Dreigt de coalitie uit te glijden op een kapotte roltrap? Wordt Ronald Sørensen de nieuwe burgemeester? Zijn de reserves voor de Noord-Zuidlijn belegd bij een IJslandse investeringsbank? Nee, het is erger: Amsterdam is een plaats gezakt op de lijst van aantrekkelijkste Europese zakensteden. Volgens de European Cities Monitor, een jaarlijks onderzoek van de Amerikaanse vastgoedfirma Cushman & Wakefield, moet Amsterdam dit jaar genoegen nemen met de zesde plaats.

Op zich is dat natuurlijk geen schande. Amsterdam is geen heel grote stad en ook de Nederlandse economie is relatief klein. Het is dus geweldig dat de stad prijkt in hetzelfde rijtje als Londen, Parijs en Frankfurt. Maar wat minder fraai is, is dat we in het afgelopen jaar rechts zijn ingehaald door Brussel.
Door Brussel ja. U weet wel: die in- en intreurige stad met de goorste toiletten aan deze kant van de Oeral, waar de taxichauffeurs nog onbeschofter zijn dan de onze (het kan echt!), waar op twee minuten gaans van de Grote Markt alle leven ophoudt, waar het enige vertier bestaat uit een vettig ijzermolecuul en een pissende bronzen tuinkabouter en waar alle buurten met enig karakter zijn vervangen door megalomane betonnen kantoorkolossen. Die stad vol ongewassen pummels die enkel Frans spreken - en nog slecht Frans op de koop toe.

Ook op het Stadhuis begrijpen ze er niets van. AT5 heeft het over ‘een streep door de rekening voor wethouder Lodewijk Asscher. In 2006 reserveerde hij nog ruim vijftig miljoen euro om de stad in vier jaar tijd aantrekkelijker te maken.’ Arme Lodewijk. In gedachten zien we hem staan, op de vluchtstrook van de A10-Zuid, wanhopig wapperend met een bundeltje bankbiljetten naar de zuidwaarts zoevende zakenlieden. ’s Avonds, thuis aan de keukentafel, legt hij het moede hoofd in de handen en piekert zich suf: ‘Wat hebben die Belgen dat wij niet hebben?’

Zoals de meeste Nederlandse politici is Lodewijk Asscher een integer man. Hij kan zich dan ook moeilijk verplaatsen in de twijfelachtige mores van zakenlui. Die denken immers dat alles voor geld te koop is, ook (vooral!) lokale bestuurders. In België begrijpen ze dat principe zoals bekend een stuk beter: daar is het heel gebruikelijk dat politici zich uitgebreid in de watten laten leggen in ruil voor een paar douceurtjes voor het bedrijfsleven. Corruptie en smeergeld: het is de enige taal die ondernemers spreken. In Nederland werken de zaken niet zo. Amsterdam investeert een enorme som gelds in de verbetering van het ondernemersklimaat. Ondernemers begrijpen zoiets niet. Ze zoeken er iets achter. Ze worden nerveus en paranoïde. In het ergste geval slaan ze door en gaan ze naar Brussel.

Amsterdamse ondernemers – steeds volgens het onderzoek van Cushman & Wakefield – klagen dat er voor het bedrijfsleven niet genoeg wordt gedaan. Dat ze daarover klagen is niets nieuws: ondernemers zeuren altijd dat er niet voldoende voor ze wordt gedaan. Kijk maar eens naar je eigen baas. Een tevreden ondernemer verstaat z’n vak niet.

Daarom is het onzin om het beleid aan te passen aan de uitkomsten van enquêtes onder zakenlieden. Die zijn zo veranderlijk als het weer. In de European Cities Monitor van vorig jaar werd Brussel juist voorbijgestreefd door Amsterdam. En in een onderzoek dat eerder dit jaar werd uitgevoerd door Mastercard staat Amsterdam op de vierde plaats van Europese zakensteden, en nummer tien wereldwijd. Brussel komt in die lijst überhaupt niet voor.

Het lijkt er dan ook sterk op dat de resultaten van dit soort onderzoeken niet afhangen van een objectief oordeel, maar van de hoeveelheid single malt whisky die door de zakenlieden in Europese hotelbars wordt verzwolgen. Als Asscher verstandig is, houdt-ie in het vervolg die 50 miljoen in z’n zak. Hij kan beter even naar Hotel de l’Europe kuieren en de obers daar eens een flinke tip geven. Dan streven we volgend jaar geheid Parijs voorbij.

23 reacties op "Parlez-vous argent?"

Floris
-1-  Floris:
Brussel is een geweldige stad (net zoals Amsterdam trouwens). Het is wellicht de misplaatst arrogante grondhouding die uit een stukje als dit spreekt die maakt dat veel internationale werknemers Brussel aangenamer beginnen te vinden dan Amsterdam. Gisteren stond er een aardig artikel van Caroline de Gruyter (een nog veel grotere Brusselfan dan ik) in NRC waarin zij dit in andere (welbespraaktere) woorden uitlegt.
Bart
-2-  Bart:
Inderdaad, onzin om je humeur af te laten hangen van dit soort onzinnige 'polls', en ondernemers klagen echt altijd, meestal bij monde van hun brancheorganisatie, die moeten toch ook wat doen om te voorkomen dat diezelfde ondernemers als 'graaiers'te boek komen te staan? En waarom moet Amsterdam zich verantwoordelijk voelen voor 'het ondernemersklimaat', dat creëren deze ondernmemers toch zelf? Sinds ongeveer 10 dagen is Reykjavik ongeveer de meest populaire stad als het gaat om toeristen en het 'ondernemersklimaat': goedkoop, goedkoop en nog eens goedkoop... Kunnen de klagende Amsterdamse ondernemers daar geen filiaal beginnen?
Overigens ben ik het helemaal met Marco ONEENS over Bruxelles: prachtige stad, veel gezelliger dan Amsterdam en ook veel meer kwaliteit (qua ondernemers!)...
Bart
-3-  Bart:
@ webmaster: sorry, 'hikje'in het uploaden?
AC
-4-  AC:
@Bart: is opgelost. :-)
Lisette
-5-  Lisette:
Brussel begrijpt beter dan Amsterdam dat je niet steeds meer regels met opstellen om het voor het bedrijfsleven moeilijker/lastiger te maken. Brussel doet niet lastig over terrassen, niet lastig over mensen die buiten staan te roken/drinken. Brussel heeft warmte op de terrassen. In Brussel worden ondernemers gestimuleerd om te investeren in plaats van voortdurend afgeknepen. Brussel is een vrije stad, een zakenstad, een levendige stad. Daar kan Amsterdam nog een punt aan zuigen. In Brussel weet men hoe Bourgondisch te leven. In Brussel weet men hoe te bouwen etc.etc. Nee de PvdA moet eens afleren om het bedrijfsleven te behandelen als een stel achterlijken. Maar we hoeven niet over de grens, dat hebben ze in Rotterdam al jaren door. Daar had en heb je een VVD-er aan het hoofd. benieuwd dus hoe de PvdA burgervader het daar gaat doen!
Bart
-6-  Bart:
@ Lisette: Heerlijk! ik verlang ernaar weer spoedig in Brussel te zijn! En: het eten is er gewoonlijk veel beter dan in Amsterdam!
Ko
-7-  Ko:
@Lisette: Eerlijk? En waar staat Rotterdam in de lijst van Europese zakensteden?
Bart
-8-  Bart:
Maarre: @Lisette: dat van die VVD enzo heb je goed mis, onze Ahmed Aboutaleb gaat het ongetwijfeld fantastisch doen in Rotterdam, dat verzeker ik je!
Maar al die andere 'benepen' principes: bouwvergunningen, leges ambtelijke zeurverhalen, ja daar moet je voor in Amsterdam zijn...
John Zwart
-9-  John Zwart:
Brussel lag een paar decennia overal vol met uitgegraven bouwputten, niemand had er nog een goed woord voor over, nu is die periode voorbij. Amsterdam zit er nu (pas?) middenin en het ziet er naar uit dat het nog wel een jaartje of tien zal doorgaan. De opinieverschuiving lijkt me nogal evident.
Joe
-10-  Joe:
Amsterdam heeft iets kleinburgerlijks vergeleken met Brussel. Iets pietluttigs. Brussel is veel meer een wereldstad. Daar kan Amsterdam een putje aan zuigen. Tegelijkertijd is Amsterdam dat ook in gaan zien. De zuidas is een goed initiatief dat de positionering van de stad in het zakelijke segment zichtbaar moet maken. Amsterdam heeft veel potentieel. Laat de ondernemers dat potentieel benutten. Daar zijn geen regeltjes en subsidies voor nodig.
Leo
-11-  Leo:
Joe legt de vinger op de zere plek. Als Amsterdam iets wil kopieeren dan moeten er altijd ontzettend veel regeltjes bij bedacht worden. De regenten van Amsterdam schijnen te vergeten dat Amsterdam ooit de bloeiende Gouden Eeuw was, juist door het loslaten van regeltjes. Je moet dus niet alles willen regelen. In andere steden snappen ze dat goed, in Amsterdam niet (meer). In Amsterdam wordt elk initiatief politiek gemaakt of voor elk initiatief moet een groep ingesteld worden en groots worden aangekondigd. Amsterdam is nog steeds de stad waar veel geklept wordt over maar weinig van de grond komt. In Rotterdam wordt gewerkt. Dat is dus waarom Amsterdam steeds verder zal zakken in welk lijstje dan ook. Juist het steeds vergelijken maakt dat Amsterdam alleen maar zoekt hoe beter op een lijstje te komen. Er wordt dan vergeten dat er gewerkt moet worden.
Kees Kuiersma
-12-  Kees Kuiersma:
Brussel heeft een prima werkklimaat, maar de mogelijkheden voor vrijetijdsbesteding zijn er waardeloos. Je vraagt je wel eens af of de Bruxellois na z'n werk nog wel de deur uit gaat.
e.r
-13-  e.r:
Kan t zijn dat dit de uitkomst is van een stuivertje wisselen met die belgen van Fortis die het afgelopen jaar de amsterdamse expat-populatie hebben verminderd door terug te verhuizen naar Brussel en daarbij hun hier opgedane partners daar toe te voegen aan de Brusselse populatie expats ?
Walther Schoonenberg
-14-  Walther Schoonenberg:
Brussel is al kapot gemaakt omdat het een internationaal zakencentrum wil zijn. Amsterdam is dat vooralsnog bespaard gebleven. Dus hebben we nog een prachtige historische binnenstad, waar Amsterdam in binnen- en buitenland bekend om staat. Ik lig er dus niet wakker van dat Amsterdam een puntje gezakt is. Een beetje crisis kan ook geen kwaad. Immers, juist omdat Amsterdam in (het grootste deel van) de 19de eeuw zo'n economisch bijzonder slechte tijd had gehad, zijn we vandaag de dag de trotse bezitter van de grootste en gaafste oude stadskern van Europa. Laat Brussel, waar de hoogbouw de oude stad verplettert, een waarschuwing zijn!
Mirna
-15-  Mirna:
Ja een mooi historisch centrum waar helemaal niets meer kan/mag. Fraai hoor zo een museale stad waar werken nauwelijks mogelijk is. Tja, dan moet je wel van alles gaan verzinnen om geld binnen te halen. Zie elders op dit blog over de legekosten. Maar heel fraai allemaal, dus op naar het openluchtmuseum van deze eeuw.Lang leve de bewoners die piepen om elk ding. Het bedrijfsleven inclusief de horeca die bijna verpletterd worden onder de regelzucht van stadsdeel Centrum.
Ko
-16-  Ko:
@Mirna: Waar werken nauwelijks mogelijk is? We hebben de laagste werkloosheid in de hele EU. Waar deze losse flodder vandaan komt begrijp ik dus niet helemaal.
Mirna
-17-  Mirna:
@Beste Ko. We hebben het niet over laagste/hoogste werkloosheidspercentages in dit stuk. Het gaat over aantrekkelijke vestiingsstad voor bedrijven. Daar zie je dat Amsterdam zakt. Dat is geen wonder, omdat het door regelzucht wel heel lastif is voor bedrijven zich te vestigen in Amsterdam. Daarmee is niet gezegd dat het voor medewerkers zoals expats moeilijk/niet aantrekkelijk is. Ik denk dus dat jij nu zelf wat zaken door elkaar heen laat lopen. Amsterdam is de stad waar de regelzucht van stadsdelen heel groot is. Ook de regels/condities waarop bedrijven zich kunnen vestigen is bijzonder groot. Niet voor niets dat Amsterdam allerlei “loodsen” heeft om het wat inzichtelijker te maken. Maar dan nog.
Joop
-18-  Joop:
IK sluit mij aan bij de mensen die zich m.i. terecht ergeren aan de bedilzucht die op dit moment door de “lagere ” overheid ten toon wordt gespreid.
Dat dit invloed op de besluitvorming van bedrijven om Amsterdam te kiezen als vestigingsplaats lijkt mij zelfs meer dan evident.
Natasha
-19-  Natasha:
Brussel heeft super restaurants voor een redelijke prijs, Art Deco gebouwen, super bier, mensen die meerdere talen spreken, prachtige winkels met mode kleding voor minder geld dan in Nederland, Marcolini chocola, en nog meer. Amsterdam kan ook best goor zijn soms, vergis je niet.
O. Schmidt
-20-  O. Schmidt:
Even een simpele vraag: waarom zou Amsterdam in de absolute top moeten staan van Europese zakensteden?

O ja, omdat dat bijdraagt aan economische welvaart. Maar waarom is dat belangrijk? Heel, heel veel mensen, inclusief Lodewijk A., denken dat meer geld automatisch leidt tot meer geluk en een beter leefklimaat.

Ik zal Lodewijk even uit zijn droom helpen: dat is niet zo. Sterker nog, meer geld betekent vaak mínder persoonlijk welzijn.

Toch raar dat deze leugen in stand gehouden wordt. Zal wel met het calvinistische arbeidsethos te maken hebben.

Ik heb vele mensen om mij heen de afgelopen jaren naar Berlijn zien verkassen. Die stad is totaal failliet, staatarm.

Hé, wat raar, zo'n armzalige stad, die tegelijkertijd bekend staat als een van de allerleukste steden wereldwijd. Waar absolute vrijheid heerst, waar een huizenoverschot is, waar je om zes uur 's ochtends nog rustig kunt uitgaan, want de club sluit pas de volgende avond.

Moraal van dit verhaal: Amsterdam, laat die belachelijke nutteloze ambities varen. Ga je focussen op waar mensen echt blij van worden. Niet door ze een boete te geven als ze staand op een terras een biertje staan te drinken, nee, door ze te bevrijden van die strakke gordels.
Herbert
-21-  Herbert:
Waarom is Brussel aantrekkelijk? Omdat de huurprijzen van woningen en kantoren laag zijn. Een stuk lager dan Amsterdam? En waarom zijn die prijzen zoveel lager? Omdat veel mensen en bedrijven Brussel niet aantrekkelijk vinden.

De Brusselse luchthaven is een regionale luchthaven, ongeveer een kwart van Schiphol. Voor intercontinentale verbindingen moet je daar domweg niet zijn, op een paar bekende bestemmingen na.
Brussel is zeker een leuke en mooie stad. Maar op heel veel punten ook een verschrikkelijke stad. Verschrikkelijk in de vorm van lelijke betonbouw sinds de jaren '60, verschrikkelijke armoede en segregatie. En reis bijvoorbeeld eens met de metro, het goorste metrostation van Amsterdam voor de renovatie was nog een parfumpaleis vergeleken met de schoonste Brusselse metrostations.

Iemand had het over stadsdelen. Nu, Brussel heeft geen stadsdelen maar het Brussels Gewest kent wel 19 gemeenten waarvan Brussel er 1 is.

Leo had het over de Gouden Eeuw waar de regels waren afgeschaft. De regels waren nu juist niet afgeschaft. De Grachtengordel is gebouwd volgens regels. Eigenlijk de eerste vormen van ruimtelijke ordening. Ook waren de Gilden erg sterk, die ook zo hun regels kenden. En zo kende Amsterdam erg veel regels in de Gouden Eeuw. Maar er werd ook veel gedoogd, toen al!
PxcfBAZNqYSIC
-22-  PxcfBAZNqYSIC:
Www amsterdamcentraal.. WTF? :)
mrdas
-23-  mrdas:
Marco hoe kom je er toch bij dat we een 'relatief kleine' economie zijn? We zijn de 16e economie van de wereld!

Ziet u maar:
http://en.wikipedia.org/wik...(nominal)

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.