Je zou verwachten dat inmiddels duidelijk wordt waar het 'Ella Vogelaargeld' concreet naar toe gaat. Helaas is niets minder waar. Het geld is er nog helemaal niet, dus blijft het vooralsnog bij een actieplan dat vooral voor intern gebruik is opgesteld, om in brede lijnen aan te geven waar in mijn prachtige stadsdeel de problemen liggen, en welk soort programma's hier een oplossing voor kunnen zijn. Maar een leek zal weinig begrijpen van het actieplan.
Voorbeeldje? "Versterking werken in de buurten, aansluiting sociale thema's vormgeven in frontlinegericht werken, afspraken over de inrichting van de backoffice en de doorzettingsmacht." Ehhhhhhh.....
Het is allereerst lastig te benoemen hoeveel geld er exact geïnvesteerd wordt in Bos en Lommer, waar het vandaan komt en waar het precies heengaat. Er lopen namelijk meerdere projecten door elkaar die op verschillende manieren betaald (gaan) worden. Zo komt het geld van minister Vogelaar dus eigenlijk van de coöperaties, zijn er de gangbare subsidies van de gemeente en komt er ook geld uit Europa naar het stadsdeel toe.
Dat geld gaat voornamelijk naar projecten die gebukt gaan onder dat vreemde taaltje dat bestuurders zo fijn vinden om te bezigen. Dat doet het ongetwijfeld intern goed, maar de gemiddelde communicatiemedewerker zou er nachtmerries van moeten krijgen. Blijkbaar liggen die in een vreedzaam dutje, want het 'wijkactieplan' voor Bos en Lommer zegt dat middels een 'handhavingsaanpak' B&L een 'krachtige buurt' moet worden, waarbij het 'maatschappelijk middenveld' betrokken wordt bij het 'revitaliseren' van de 'economische en sociale pijler', zodat het 'percentage zorgleerlingen' bijvoorbeeld door een 'convenant inzet stagiaires' omlaag kan. Maar daar hoort u meer over in de uitwerkingsnotities…
Kortom, waar hebben ze het in godsnaam over? Dat kan mevrouw J. Angenent, verantwoordelijk voor het Wijkactieplan, tot op zekere hoogte uitleggen. Dat de plannen weinig concreet zijn is logisch, zegt ze: "Er is nog een hoop onduidelijk over het uiteindelijke bedrag. En je wilt bewoners pas iets beloven als je het geld daadwerkelijk in handen hebt." Eerst zien dan geloven dus.
Ten tweede gaat een overheid ook niet over de concrete invulling van zulk soort plannen. "We zijn geen socialistische overheid die bepaalt wat waar exact moet komen. Als overheid heb je de taak een situatie te creëren waarin bepaalde ontwikkelingen mogelijk zijn. We kunnen stimuleren met behulp van subsidies en regelgeving, maar wij bepalen uiteindelijk niet of een winkelier wel of niet een nieuw mooi rolluik ophangt." En waarom zij en haar collega's altijd van die woorden gebruiken waar je jeuk van krijgt, weet ze zelf ook niet.
Er zijn dus al wel verschillende concrete ontwikkelingen gaande in Bos en Lommer, dat ziet iedereen die er doorheen fietst. "Ook vóór het Vogelaargeld waren we al druk bezig hier", aldus Angenent. Dus dat prachtwijken-geld "is een extra".
De 'revitalisatie' van het winkelgebied rondom het Bos en Lommerplein is zo'n project dat al een tijdje bezig is, gesteund door Europees geld. Door samen te werken proberen partijen als het stadsdeel, de politie en de ondernemers het er veiliger te krijgen. Ook moet er een wat gevarieerder winkelaanbod te krijgen, dat meer aansluit op de wensen in de wijk. Vooralsnog is dat nog zonder groot succes. De HEMA is bijvoorbeeld al benaderd door het stadsdeel, maar die wilden niet. Ze hadden al een vestiging op de Kinkerstraat en op Plein '40-'45, zeiden ze, dus wat hadden ze bij het Bos en Lommerplein te zoeken? Te arme bewoners in de buurt, waarschijnlijk.
Waar moet verder nog aan worden gedacht bij de verschillende plannen? Er is een plan om subsidies te verstrekken om winkels mooie luifels en nieuwe rolluiken te geven. Natuurlijk ook het welbekende renoveren van verschillende panden, en het plaatsen van groen op het Bos en Lommerplein zijn manieren om de wijk op te knappen. Uit het Vogelaargeld zou ook de economie een beetje gestimuleerd kunnen worden. Concreet voorbeeld is het geschikt maken van kleine ruimtes tot kleine bedrijvenpandjes. "Kantoorruimte is er inderdaad genoeg in Amsterdam," geeft Angenent toe, "maar niet voor kleine adviesbureautjes op de hoek."
Ook het achter-de-voordeur-kijken is een wens van het stadsdeel. Geheel in lijn van de recente overheidsbemoeienis van het huidige kabinet, wordt nu ook in de Kolenkitbuurt gepraat met bewoners over hun problemen. Met het Vogelaargeld zou dit project kunnen worden uitgebreid naar de hele wijk.
Het is dus nog tamelijk wazig wanneer de vage plannen echt concreet worden. Pleit ik tot die tijd als ultieme maatregel voor een kitscherige doch postmoderne fontein op het Bos en Lommerplein. Is toch vet? Zeg nou zelf... (En het rijmt ook zo lekker)
tien reacties op "Concreet vaag doen"
Uiteindelijk zijn wij, de bewoners en ondernemers van de stadsdelen, degenen die van de wijk een leuke buurt moeten maken. De overheid gaat geen HEMA, leuk restaurant of gezellige club opstarten, alsjeblieft zeg. Dat moeten 'wij' zelf doen.
Het is alleen jammer dat als we dan toch in een land wonen waar de overheid veel geld in buurtprojecten stopt, het ons niet vlot en helder verteld kan worden waar het aan uit wordt gegeven.
En het blijft natuurlijk de vraag in hoeverre stadvernieuwing in de vorm van het opknappen van de straten en huizen helpt om de wijk weer helemaal op peil te brengen. Dat is een ideetje dat eind 19e eeuw is ontstaan, en in de vorige eeuw is uitgewerkt.
Op zich is het mooi als alle huizen er goed uitzien, maar als mensen er zelf niet goed voor zorgen, dan is het een beetje dweilen met de kraan open.
Of de bouw van de Laanvanspartaan? Of al die andere plannen die nu in uitvoering gaan of komen in B&L.
Ik wil niet zeggen dat het betreffende geld daar naartoe gaat maar iedereen is weer zo makkelijk aan het roepen dat er niks gebeurt zonder kennis te nemen van de feiten. Maar goed, dat kenmerkt veel gebruikers van deze site...
Het resultaat is dan natuurlijk wel dat het langer duurt voordat je als toeschouwer doorhebt wat er nu precies staat te gebeuren. Laat staan dat je snel resultaten hebt.
Ik heb met het stukje dan vooral ook willen schetsen dat er heen hoop te gebeuren staat, maar dat nu dus nog niet duidelijk is wat dat precies wordt.
Laan van Spartaan en omgeving Bos en Lommerplein zijn op dit moment de meest zichtbare veranderingen natuurlijk.
Mijn reactie had niet op jou betrekking.
Gr