Home > > Los je eigen drugsproblemen op!

Los je eigen drugsproblemen op!

Amsterdam - Zomaar ineens is het caféterras in rep en roer. Aan het tafeltje naast ons zitten twee Britse stellen van rond de veertig. Van het ene stel zit de man amechtig hijgend voor zich uit te staren. Het zweet druipt van zijn kaalgeschoren kop, het haar op zijn getatoeëerde armen staat recht overeind. De vrouw van het andere stel is aan hevige stuiptrekkingen ten prooi. Af en toe jammert ze zachtjes. Hun partners staan er paniekerig bij: hier hadden ze niet op gerekend.

De bardame begrijpt onmiddellijk wat er aan de hand is. Vriendelijk maar kordaat probeert ze de man op zijn gemak te stellen: 'It's all right. You're going to be just fine. If you have to throw up, throw up.' Wanneer de man inderdaad aanstalten maakt, voegt ze er nog aan toe: 'Do it there.' Intussen roept ze een paar instructies naar de keuken: 'Vlug, een paar glazen suikerwater en twee sjuderans. En een emmer sop.' En een moment later: 'Veel emmers!'
Bij navraag blijkt dat ze beide twee muffins met wiet hebben gegeten, zo'n anderhalf uur geleden. De man komt, nadat hij heeft overgegeven, een beetje tot rust. Op aandringen van zijn vrouw drinkt hij twee glaasjes suikerwater. Met de vrouw van het andere stel gaat het minder goed. Ze wil niet braken en het water moet bij haar naar binnen worden gegoten. Haar man doet verwoede pogingen om haar te kalmeren. Het lukt niet erg, al was het maar omdat hij haar in een soort verstikkende houdgreep houdt. Haar stuiptrekkingen worden erger.

De twee inderhaast opgetrommelde agenten hebben duidelijk vaker met dit bijltje gehakt. Ze zijn bewonderenswaardig vriendelijk en professioneel: naast de gebruikelijke vragen ('Spacecake? Hebben ze al iets zoets gekregen?') stellen ze ook vragen waaraan wij niet eens zouden denken: 'Could it be that your wife is allergic to any of the ingredients of the cake?'

De ambulancebroeders, die even later arriveren, zijn minder aardig. 'Het zal me eigenlijk aan m'n reet roesten,' zegt de ene tegen zijn collega: 'gewoon weer een toerist die teveel spacecake heeft gegeten.' Gelijk heeft-ie: als je teveel spacecake hebt gegeten is dat uitermate vervelend, maar niet levensbedreigend. 'You don't know how I feel', huilt de vrouw. Maar van de zeven mensen die zich om haar heen verzameld hebben, weten er minstens vier precies hoe ze zich voelt. Ze hebben het allemaal wel eens meegemaakt, maar dan rond hun zeventiende. En daarna nooit meer.

Waarom zijn het in Amsterdam, waar drugs min of meer vrij voorhanden zijn, juist de toeristen die in de problemen komen door teveel blowen, teveel spacecake en slechte paddo-trips? Dat moet liggen aan het intolerante drugsbeleid in hun eigen land. Laat ik beginnen met een voorbeeld van hoe het niet moet.

Mijn middelbare school stond in een vissersdorp aan het IJsselmeer. De gemeente voerde er een nogal repressief drugsbeleid. Onze dope betrokken we van B., een ouwe hippie, die in een kraakpandje aan de haven Marok, Afghaan, Libanon en wiet verkocht. Na een paar maanden werd het pandje gesloopt. Van B. is sindsdien niet veel meer vernomen.

Zijn plaats werd al snel ingenomen door V., een jongen van rond de twintig, die in het centrum een coffeeshop-achtig bedoeninkje runde. V. maakte geen geheim van zijn business. Hij reed door het dorp in een tweedehands lijkwagen, waarvan de zwarte vlaggetjes waren vervangen door rasta-vaantjes met wietbladen erop. Op een goeie dag reed de politie met een shovel door zijn gevel naar binnen. Exit V.

Sindsdien deed de gemeente al het mogelijke om het openen van een echte coffeeshop te saboteren. Het gevolg was dat we waren aangewezen op vage 'drugspanden' in de nieuwbouw, waar naast hasj en wiet ook speed en coke te krijgen waren. Omdat de sfeer in die panden niet te harden was, pakten de meeste scholieren gewoon de trein naar Hoorn of Amsterdam, waar 'legale' coffeeshops waren. Maar een flink aantal scholieren sloeg ook aan het experimenteren met het 'zwaardere spul'.

Uit het bovenstaande blijkt vrij duidelijk dat het voeren van een intolerant softdrugsbeleid het gebruik van softdrugs, laat staan harddrugs, niet tegengaat. De regeringsplannen om coffeeshops in de nabijheid van scholen te sluiten hebben dan ook geen enkele zin. Ten eerste weten scholieren, met of zonder coffeeshops, altijd wel iets te blowen te vinden. Daarnaast druk je door repressie het softdrugscircuit de illegale - dus oncontroleerbare - hoek in. Vermoedelijk is het aan dergelijk beleid te danken dat in vissersdorpen als Volendam, Bunschoten-Spakenburg en Urk het cokegebruik onder jongeren zo schrikbarend hoog is.

Over de voordelen van het tolerante drugsbeleid in steden als Amsterdam is al veel geschreven. Niet alleen komen jongeren, door de eenvoudige beschikbaarheid van softdrugs, minder snel in de verleiding om harddrugs te gaan gebruiken, bovendien raken ze al snel vertrouwd met ongewenste bij-effecten van druggebruik. De meeste Nederlandse jongeren weten precies hoe ze moeten omgaan met overdosering van cannabis: veel suiker, vitamine C (bijvoorbeeld in de vorm van sinaasappelsap) en vooral kalmte. Niet alleen wordt dat op de meeste scholen onderwezen, het maakt tegenwoordig ook deel uit van het EHBO-onderwijs.

In Amsterdam zijn het dan ook meestal toeristen die in de problemen raken door overmatig gebruik van softdrugs of paddestoelen. Ze kennen de gevaren niet of nauwelijks, ze hebben geen vrienden bij zich die weten wat ze moeten doen als het mis gaat. De gevolgen zijn bekend: bij foute paddestoelentrips gaat het volgens de GGD in 90% van de gevallen om buitenlandse toeristen. Ook van het aantal mensen dat doordraait na het eten van spacecake is de meerderheid in Amsterdam als toerist.

Natuurlijk is hier meer aan de hand dan alleen een gebrek aan kennis, voorlichting en ervaring. Veel toeristen komen maar voor een weekendje naar Amsterdam en nemen niet de tijd om rustig te 'acclimatiseren'. Omdat Amsterdam in het buitenland de reputatie van een grote speeltuin geniet, willen de bezoekers alles tegelijk. Vaak zuipen ze stevig en ook bij de inname van drugs nemen ze geen halve maatregelen. Tot ze mis'lijk van het draaien en de limonade zijn, en er een ambulance aan te pas moet komen om ze af te voeren.

Terwijl ik afgelopen weekend op het caféterras naar de stuiptrekkende Britse toeriste zat te kijken, vroeg ik me af wat voor immorele bastaard iemand twee spacemuffins laat opeten. Maar meteen bedacht ik me dat een coffeeshophouder - net als een gewone kroegbaas - in essentie een dealer is, die handelt uit winstbejag. Het is een vergissing om coffeeshophouders te zien als veredelde jongerenwerkers, die hun klanten uit de stront moeten houden. Daarvoor zijn die klanten zelf verantwoordelijk.

Toeristen in Amsterdam worden doodgegooid met informatie over drugs. In elke reisgids over Amsterdam staat een hoofdstuk over de gevaren van overmatig cannabisgebruik. In iedere coffeeshop staan foldertjes met informatie over softdrugs en in iedere smartshop is voorlichting over de effecten van paddestoelen te krijgen. Maar als de toeristen die raadgevingen in de wind slaan of ze botweg niet lezen, raken ze al snel in de problemen.

Moeten we de coffee- en smartshops dan maar sluiten? Nee. Door hun huidige, semi-legale staat is het tenminste mogelijk om ze aan regels en controles te onderwerpen. Drugs zijn niet gezond, ook softdrugs niet, maar wereldwijd hebben alle pogingen om mensen ervan af te houden gefaald. Ons drugsbeleid werkt: het feit dat de meeste Nederlandse gebruikers op relatief verantwoorde wijze met drugs omgaan spreekt boekdelen.

De problemen met cannabis- en paddotoeristen moeten dan ook niet in Amsterdam worden opgelost, maar in het land van herkomst. Bijvoorbeeld door het geven van goede voorlichting en adequaat onderwijs. En door het overnemen van ons tolerante softdrugsbeleid, waardoor toeristen gewoon thuis met cannabis leren omgaan. Niet alleen zal dat de aantrekkingskracht van Amsterdam op drugstoeristen verkleinen, het betekent ook dat wij in Parijs, Londen of Berlijn een lekker jointje kunnen roken. Dat lijkt me wat je noemt een win-win-situatie.
ouder:
Buien
nieuwer:
Windhoos

36 reacties op "Los je eigen drugsproblemen op!"

evilbertje
-1-  evilbertje:
ik denk als WIJ , in parijs of londen gaan blowen , er niks van voelen .
lang leven de neder weed.
Okkernoot
-2-  Okkernoot:
Marco, fantastisch stuk! Je slaat de spijker op z'n kop.
Brulaap!
-3-  Brulaap!:
*applaus*
Andy
-4-  Andy:
Ge-wel-dig!!!!!
Dude
-5-  Dude:
Pracht verhaal, Marco klopt helemaal, alleen
is het jammer dat er door politie en justitie nog steeds niet proffesioneel wordt omgegaan met het “beleid” de koffieshop houder is nog steeds de boeman
en de crimmineel en wordt ook als zodanig aangepakt, er zijn vanuit de coffeeshop wereld al diverse voorstellen naar voren gebracht om de boel beter in banen te leiden, laat bvb de shophouder zijn eigen kweek regelen en zet dit onder een of andere vorm van controle (kwaliteit etc.)
dan hoeft de voorraad niet meer de shop in gesmokkeld te worden (we mogen wel ver/ maar niet inkopen ???)er kan dan gewoon belasting worden betaald, iedereen tevreden
en er is meer controle, je hoeft als shophouder dus niet meer je waren uit vage bronnen te betrekken (uitkereingstrekkers met tuintjes, criminelen etc.)
Zolang in de grote steden de jongens van de Seon nog als een stel commando's overal doorheen stormen zal er niet veel veranderen, feit blijft echter wel dat je als shophouder wel degelijk een verantwoording hebt en het wel zaak blijft om te proberen je clientele goed in te schatten, zolang de nederlandse regering in
plaats van de zaken eens echt onder de loep te nemen, zich laten dicteren door de Eu (met name Frankrijk en Duitsland)zal er aan deze erbarmelijke omstandgheden weinig veranderen sterker nog we gaan terug naar de donkere zoldertjes waar je een stukkie dope in een zilverpapiertje kunt kopen.
we waren zo vooruitstrevend Watsgebeurt ?
Dr.D
-6-  Dr.D:
Daarom verkopen straatdealertjes nepdrugs...
Het placebo-effect is voor vele toeristen al voldoende.
JEAN-PIERRE
-7-  JEAN-PIERRE:
Knap ge(be)schreven!!
-8-  :
Juist!
tripleX
-9-  tripleX:
helder
MC Insane
-10-  MC Insane:
Helemaal gelijk, als andere mensen en dan bedoel ik die in Den Haag, dat ook eens in gaan zien, zal het allemaal voor alle partijen een stuk makkelijker en overzichtelijker worden. Hoeveel toeristen ik in Abraxas op de nieuwezijds vroeger wel niet neer heb zien gaan van gewoon een jointje?!?! Ik hou me hart vast voor idd bijv paddo's, toeristen snappen het totaal niet, waar who's to blame? niet hun in ieder geval.falend overheidsbeleid!!!
Ronald
-11-  Ronald:
Op AC heel verstandige mensen, maar hoe krijgen we dit verhaal inderdaad op het nivo van de landelijke politiek? Met dit kabinet geloof ik er niet zo in. Dit kabinet is alleen maar bezig met de verkeerde insteek. Veel verbieden, veel meer sancties en repressiviteit. Gevolg, juist het tegengestelde wat men eigenlijk wil bereiken. Ik ben sowieso voorstander van vrije verstrekking onder begeleiding aan verslaafden, coffeeshops etc.etc.. Liever openheid en zicht houden op dan net doen of je een probleem hebt opgelost en andere opzadelen met problemen. Maar zoals gemeld, hoe en wie maakt dit nu eens duidelijk daar in Den Haag? Ik ben benieuwd!
estherd
-12-  estherd:
Dit verhaal moet in de krant!
-13-  :
@MCInsane..ben het niet helemaal met je eens. Het roekeloze drugsgedrag van toeristen is niet alleen aan een falend overheidsbeleid te wijten, maar ook aan het gedrag van de toeristen zelf. Ze komen een paar dagen naar Amsterdam en gaan dan helemaal los. Als je gaat experimenteren met drugs, lees je dan vooraf wel eventjes goed in. Doe je toch ook als je met een nieuw medicijn begint? En tegenwoordig, met het wereldwijde web als een 24/7 toegankelijke online informatiebron, heeft íedereen toegang tot deze gebruikersinfo.
Neo-Amsterdammer
-14-  Neo-Amsterdammer:
Kom zelden op de site, en is de eerste keer dat ik een reactie achter laat, maar man .. wat is dit verhaal goed!!
jaap
-15-  jaap:
“Uit het bovenstaande blijkt vrij duidelijk..” ...

is een zwaktebod, is inspelen op incidenten; iets wat jij nu juist niet wil, toch?

“Door hun huidige, semi-legale staat is het tenminste mogelijk om ze aan regels en controles te onderwerpen” en verder “Drugs zijn niet gezond, ook softdrugs niet, maar wereldwijd hebben alle pogingen om mensen ervan af te houden gefaald”

mmm dus als het semi legaal is voldoen de regeltjes wel?

Dit is een eeuwenoude discussie die al wat verder gevorderd was, dan de argumenten hier naar voren zijn gebracht.

Wel eens met je uiteindelijke standpunt trouwens.
Lika
-16-  Lika:
Goed stuk, Marco! Deze site is een van de weinige plaatsen waar tegenwoordig nog WEL genuanceerde artikelen verschijnen over het Nederlandse gedoogbeleid.
ralph
-17-  ralph:
vraag paspoorten indien engels, frans, duits, of andere europese toeristen minimaal verkopen want het is toch wel sterk dat het nooit chinezen zijn waarvan je iets hoort
Suffie
-18-  Suffie:
1. Het sluiten van coffeeshops bij scholen heeft weinig tot niets te maken met intolerant drugsbeleid (hoe tolerant moet Nederland eigenlijk wezen? Kijk om je heen, verdikkeme!). Natuurlijk kunnen al die scholieren gemakkelijk aan hun jointje komen, maar coffeeshops op minder dan 200 meter van een school wordt geheel terecht gezien als de kat om het spek binden; het gaat niet om het roken van de joint op zich, wel om de leerlingen die na de pauze min of meer stoned in de klas verschijnen omdat ze het niet kunnen laten om even de straat over te steken in plaats van een bammetje te eten. Zie het in combinatie met school, dan wordt het wellicht iets begrijpelijker.

2.“De problemen met cannabis- en paddotoeristen moeten dan ook niet in Amsterdam worden opgelost, maar in het land van herkomst”.

Dat lijkt me toch echt te veel gevraagd. Wij hebben met z'n allen gekozen voor een tolerant drugsbeleid, andere landen niet. Lijkt me een beetje vreemd als andere landen ineens allerlei maatregelen moeten verzinnen vanwege onze keuze. Is net zoiets als die buurvrouw die vindt dat wij onze ramen en deuren maar dicht moeten doen als wij niet willen dat haar loslopende kat niet op onze bedden in slaap valt.

Dan nog iets: bedenk ook dat onze nederwiet op geen enkele wijze te vergelijken is met de slappe meuk die in andere landen rondgaat. Daar ben je niet op voor te bereiden.

Wel goed stuk trouwens, maar ik heb nu eenmaal altijd wat te zeiken...
Jochem Floor
-19-  Jochem Floor:
Suffie, het valt wel mee met dat zeiken van jou. Maar ik heb wel een paar kanttekeningen.

1. We hadden toch al minimumleeftijden voor de klandizie van coffeeshops ingevoerd? Ik hoor een heleboel over onopgevoede buitenlanders, maar niet over scholieren die uitgebreid 'op de koffie' gaan; integendeel eerder: het is streng toelatingsbeleid voor en sluiting na. Scholieren mogen best in de verleiding komen in de pauze een bezoekje te brengen aan de coffeeshopburen; maar het personeel van de coffeeshop moet ze er a la minute weer uiknikkeren. Kunnen ze maar beter doen ook, want een schoolhoofd dat klaagt over de coffeeshop die levert aan zijn leerlinge, krijgt toch zeker wel prioriteit van de politie?

2. Ik merk dat er toch enige vervuiling in de discussie optreedt als gevolg van de ophef over een vermodelijk vermoedelijk paddogerelateerde zelfmoord, een amokloper onder invloed van paddo's en een doorgedraaide psychiatrisch patient, allen afkomstig uit het buitenland en tijdelijk verblijvend in Amsterdam. Die kwesties zijn niet of nauwelijks gerelateerd; in ieder geval niet onderling en niet aan het vraagstuk van softdrugs in de wijk/in de buurt van scholen. Desondanks worden ze wel aan elkaar gekoppeld (niet zozeer hier, als wel in media) in berichtgeving.

3. Onze nederwiet is sterk, dat klopt. Hoogste tijd voor wat meer regulering van de shops. Hoogste tijd ook dat de thuistelers als legale levenciers worden erkend, met vergunningen en quota. Er is niets mis mee als een thuisteler (in beperkte mate!) een klein zakcentje bijverdient aan softdrugs. Liever dan dat de Amsterdamse onderwereldtypes a la Bruinsma dat doen.

4. Ik zie niet in waarom andere landen, als het ze ernst is, hun burgers niet zelf kunnnen 'beschermen'. Natuurlijk meen ik dat wij er vooral voorlichtingscampagnes tegenaan moeten gooien, zodat toeristen niet worden verrast. Dat moet via internet/de toeristische branche/de lowbudgethotels een koud kunstje zijn.

Desondanks: andere landen kunnen ook voorlichten, en meer. Als het ze ernst zou zijn hun burgers ervan te weerhouden drugs te gebruiken, dan gaan ze over tot strafbaarstelling van gebruik, ook als dat buiten hun eigen territoir plaats heeft. De thuisstaten van die toeristen kunnen hun burgers bij terugkomst verplichten een plasje in te leveren en ze aan strafvervolging blootstellen. Dat gebeurt al voor Amerikaanse flight crews die in Amsterdam verblijven: eens in de zoveel weken krijgen ze controle bij terugkomst in de VS. Een positief plasje = ontslag.

Andere staten kiezen voor een intolerant drugsbeleid; dan hanteren zij het daarbij behorende instrumentarium van dwangmiddelen maar. Dat lijkt me volstrekt logisch.
boris
-20-  boris:
allereerst moet ik toegeven dat het stuk goed geschreven is, maar.... en je raadt het waarschijnlijk wel..
al met al zijn deze problemen er doordat er hier in amsterdam openlijk drugs gekocht en geconsumeerd mogen worden. wat mij betreft gaan alle drugs weer in de ban. het gedoogbeleid is niet iets waar we voor gekozen hebben overigens. Als je de meerderheid van de nederlandse bevolking vraagt of drugs gelegaliseerd moeten worden er zeer zeker geen meerderheid voor te vinden is.
rudipensionado
-21-  rudipensionado:
alle gebruikers naar Pampus (iedere dag voedseldropping vanuit de lucht) en als ze na verloop van tijd zwemmend de kust kunnen bereiken zijn ze van hun verslaving af. Ze kunnen daar niets kapot maken of pikken
Petra
-22-  Petra:
Goed verhaal! Mijn complimenten.
Scheelt ook dat ik het roerend met je eens ben ;)
JEAN-PIERRE
-23-  JEAN-PIERRE:
Wedden dat ze het hele eiland Pampus weten te jatten, en het dan aan een toerist voor weinig geld verkopen??
rudipensionado
-24-  rudipensionado:
Petra for president.
JP, hoe kan je dat verkopen als er niemand kan komen? Geen bewaking want ik zet een zooitje haaien uit.
JEAN PIERRE
-25-  JEAN PIERRE:
Rudi kampbeheerder op Pampus. Ik doe de voedseldroppings met de traumaheli (goede oefening voor jonge piloten) En ik ken ook nog wel iemand die ze tussentijds fatsoenlijk Nederlands wil leren. Is dit een oplossing voor de topic of niet soms!!!!
rudipensionado
-26-  rudipensionado:
Ja, de oplossing is nabij op deze wijze.
Hebben wij toch maar mooi opgelost.
Jelle
-27-  Jelle:
Wij kunnen niet van andere landen verwachten dat zij hun drugsbeleid aan ons aanpassen? Zij kunnen wel van ons verwachten dat wij ons aan hen aanpassen? Dag Duitsland, dag Frankrijk, dag Amerika, ga lekker braadworsten eten.
rudipensionado
-28-  rudipensionado:
Laatste schrijver denkt dat Nederland nog belangrijk is in de wereld en wij kunnen bepalen wat wij willen maar zo werkt het echt al heel lang niet meer. Een paar eeuwen pas.
Welterusten.
Alle (soft)drugs de wereld uit, om te beginnen in Nederland.
Jelle
-29-  Jelle:
De laatste schrijver denkt dat Amerika nog belangrijk is in de wereld, en dat zij kunnen bepalen wat zij willen, maar zo werkt het echt al heel lang niet meer.
tripleX
-30-  tripleX:
@ rudip
Stuur maar mijn kant op. Ik werk ze wel weg voor je.
Sigi
-31-  Sigi:
Mooi verhaal.

Waarom zijn het in Amsterdam, waar drugs min of meer vrij voorhanden zijn, juist de toeristen die in de problemen komen door teveel blowen, teveel spacecake en slechte paddo-trips?

Dat komt omdat ze denken:“Ha, we gaan op vakantie naar Amsterdam, laten we ons verstand thuislaten!”
rudipensionado
-32-  rudipensionado:
Langdurig gebruik van (soft)drugs tast de hersenfunctie aan.
Jelle
-33-  Jelle:
Beste Rudipensionado,

Ik zal je vergeven, omdat je niet weet wat je doet. Ik dacht dat ik jou misschien nog van mening kon laten veranderen, maar je hersenfuncties zijn aangetast door jarenlang gebruik van water en brood.
Jelle
-34-  Jelle:
Verder heb ik gemerkt dat je net zo oost-indisch leest als dat je schrijft.
Jochem Floor
-35-  Jochem Floor:
@ RudiP: Je vergeet te vermelden dat dat gebruik dan wel ook intensief moet zijn. Net als langdurig intensief koffiegebruik je maag aantast, langdurig intensief alcoholgebruik je lever en langdurig intensief tabaksgebruik je longen. Allemaal heel slecht, allemaal geheel toegestaan en geen zinnig mens die er over nadenkt het te verbieden.
rudipensionado
-36-  rudipensionado:
Al jaren praten voorstanders van (soft)drugsgebruik over alcoholgebruik maar dat zijn toch echt totaal verschillende dingen. Waarom gebeurt dat? Ik denk om de aandacht af te leiden van het drugsgebruik. Inderdaad wil men wat gaan doen aan het alcoholgebruik in de sportkantines maar dat staat op zich en heft het bestrijden van het drugsgebuik niet op. En mij hoor je tijdens alcoholgebruik niets zeggen over drugsgebruik.
Een drugsgebruiker in het nauw zeurt dus wel over alcoholgebruik. Zwakke onderbouwing dus van de drugsgebruiker.
Wat het tabakgebruik betreft kan ik nog melden dat ik niet kan wachten tot de nieuwe wetgeving op dit gebied zal zijn ingevoerd.
Een frisse wind door de horeca!
NO MRERCY

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.