Als u gisteren langs Centraal Station bent geweest of bijvoorbeeld het Spui, Koningsplein of Leidseplein heeft vereerd met een bezoekje, dan had u kunnen zien dan die rommel er nog lag. Dat komt niet omdat onze schoonmakers zo lui zijn. Dat komt omdat de rommel gewoon weer erg groot was.
Maar wacht eens....was er dit jaar niet Een Plan? Een Grote Strategie? Een Beleid om Rommel Tegen te Gaan?
Eerlijk is eerlijk, voor mij heeft dit plan gewerkt. Op Koninginnenacht waren er in de Jordaan een flink aantal feestvierders die 't geen seconde kon schelen dat ze een euro terug konden krijgen. Die een biertje van 3,50 een nette prijs vonden en dat hartelijk betaalden. En vervolgens het lege glas aan de straat toevertrouwden. Waar het alras door mijn rappe vingers weggegrist werd en ingeleverd bij de dichtsbijzijnde taveerne. Die greencups werden wel door gierigaards als ik ingeleverd.
Maar is de stad nu echt schoner gebleven? Rook het Spui nu echt één dag minder naar verschraald bier? Struikelden we nu echt één dag minder over achtergebleven en in de steek gelaten rotzooi? Nee, nee, driewerf nee.
En dat komt omdat de rommel niet per sé veroorzaakt wordt door lege glazen waar eerst evennementenbier in heeft gezeten. Ten eerste nemen veel mensen hun eigen biervoorraad mee - ze weten immers dat ze op Qday belachelijk hoge prijzen moeten betalen voor een enorm beroerd biertje. Voeg daarbij dat wijn, wodka of whiskey onmogelijk in zo'n greencup kan. En voeg daarbij dat al die papieren, oude boeken, lelijke schoenen, jaren '80 rolschaatsen, tosti-ijzers en meer ook niet in zo'n greencup passen. En als je die onverkochte zooi dus niet meer wilt meenemen, tja. Dan doneer je het aan de straat.
Dus: Rommel minder? Nee. Maar dat is ook niet erg. Dat hoort er nou eenmaal bij: Amsterdam is de stad met de leukste en gezelligste Qday. Vanuit het hele land komen mensen hiernaartoe en geven bakken met geld uit. Koninginnedag in de hoofdstad is een feestje voor het hele land, en net zoals bij elk feestje, moet de gever van het feest de dag erna met een kater de verantwoordelijkheid nemen het op te ruimen. Dat doet pijn en voelt rot, maar dat is prijs die we ervoor betalen.
acht reacties op "Rommeldebommel"
Er ligt inderdaad nog glas en veel andere rommel op straat.
DAAR zouden ze eens iets tegen moeten doen!
Beschuit eten en liedjes fluiten.
En glas op straat?
Moet je op nieuwjaarsdag gaan fietsen...
De inkoopprijs van zo’n beker is ¤ 0,50 cent. Je hebt er honderden nodig op dit soort dagen, dus dat is een forse investering. Je krijgt per beker die je uitgeeft, ¤ 1,00 van de klant. In het ideale scenario brengt niemand die beker terug en maak je winst op je investering maar dat zulks niet gebeurt, kun je op je klompen na tellen.
Heb je mazzel dan krijg je de helft van de bekers terug en speel je quitte. Maar de kans, dat je veel meer bekers in moet nemen dan dat je hebt uitgegeven en dus bovenop je investering ook nog eens een ¤ 1,00 per beker bij betaalt, is levensgroot. Een goede ondernemer dekt zich tegen mogelijke verliezen in en dus klagen de feestvierders omdat de drankjes zo duur zijn…
Bedankt dames en heren bestuurders. De troep was minstens zo groot als voorgaande jaren en als te doen gebruikelijk betalen horeca en feestganger de prijs.