Home > > Bestemmingsplan Gemeentearchief

Bestemmingsplan Gemeentearchief

<%image(20050415-gemeentearchief.jpg|140|141|)%>
Het Gemeentearchief aan de Amstel, hoek Tolstraat, verhuist zoals bekend naar De Bazel op de Vijzelstraat. Wat overblijft, is het prachtige pand. De bestemming daarvan is nog steeds niet duidelijk.

Een tijdje terug was er in het stadsdeelkantoor een openbare vergadering over het bestemmingsplan. Het pand is nu eigendom van de Centrale Stad. Stadsdeel Oud-Zuid is uiteraard geïnteresseerd in de koop. De Centrale Stad vraagt er echter zo'n enorm bedrag voor dat er nog geen overeenstemming is bereikt. Oud-Zuid heeft een drietal opties. Ik geloof dat het gaat om koopwoningen, ateliers of bejaardenflats. Mocht Oud-Zuid het pand niet kunnen kopen, dan valt het monument in handen van projectontwikkelaars, die, binnen de monumentenwet, van alles mogen doen. Maar hoe weet ik wát er gebeurt?
Kans is groot dat het niet alleen gaat om het Gemeentearchief, maar om het hele blok: ook het Asschergebouw, de studentenwoningen aan de Rustenburgerdwarsstraat en het Dora Tamanaplein horen daarbij. Ook is er sprake van (geweest?) dat de huizen in de Tolstraat, naast Cinetol, bij het project betrokken zouden worden.

De omwonenden (ik!) krijgen geen bewonersbrief meer als er iets gebeurt wat relevant is voor hun woonomgeving. In plaats daarvan verspreidt het stadsdeel de Stadsdeelkrant en worden bewoners via de site op de hoogte gehouden. De Stadsdeelkrant, die elke week in de bus valt, is inderdaad informatief, maar beslaat (zoals ik hier al eerder schreef) heel Oud-Zuid. Vaak genoeg staat er helemaal niets in wat voor mij relevant is dus na verloop van tijd sla je wel eens een krantje over.

Dus bekijk ik de site voor het laatste nieuws. Zoekend op 'gemeentearchief' kom ik alleen bij informatie uit 2002 uit. Via het menu kom ik aan bij het kopje gemeentearchief (dat volgens mij door de zoekmachine niet wordt gevonden). Eenmaal ergens aangekomen, staat daar zelfs nog dat het Gemeentearchief medio 2005 verhuist! Terwijl allang bekend is dat dat pas in 2006 zal gebeuren. Bovendien heb ik bijvoorbeeld geen notulen van de vergadering kunnen terugvinden.

Mijn buren en ik zijn razend benieuwd naar de plannen, die voor ons verstrekkende gevolgen kunnen hebben.
Hoe worden wij nou op de hoogte gehouden?
(Het Gemeentearchief zelf heeft een emailservice over hun activiteiten. Is dat niet ook iets voor stadsdeel Oud-Zuid?)

zes reacties op "Bestemmingsplan Gemeentearchief"

Rik van der Helm
-1-  Rik van der Helm:
Tot twee jaar geleden hield het stadsdeel zijn aankondigingen van bouwprojecten op haar site zelf bij. Ik had destijds een scriptje draaien die iedere week de jongste bouwaankondigingen ophaalde en door een filter haalde waarbij alleen de aankondigingen bij mij in de buurt op mijn scherm werden getoond. Op die manier bleef ik feilloos en bijtijds op de hoogte als er weer wat met mijn huis stond te gebeuren.

Het stadsdeel heeft blijkbaar nog niet in de gaten dat bewoners overstelpen met informatie eigenlijk hetzelfde is als GEEN informatie verstrekken. Het zou een goede zaak zijn als het stadsdeel gereedschappen beschikbaar stelt waarmee burgers gericht kunnen aangeven welke (detail-)informatie ze verstrekt willen krijgen van het stadsdeel. Die emailservice waar jij het over hebt werkt alleen als je als burger grenzen kunt stellen aan de informatie die je wilt ontvangen.

Ben eigenlijk wel benieuwd of andere stadsdelen een beter systeem hebben om aankondigingen aan de burgers te communiceren.
-2-  :
IJburg heeft een nieuwsbrief en een prima site http://www.ijburg.nl/ Maar IJburg is waarschijnlijk een apart geval en valt bovendien onder stadsdeel Zeeburg. Dat stadsdeel met die enge dure geveltuintjes uit het artikel hieronder en waar ik nog even een hartgrondig Be-Lache-Lijk over wilde zeggen.
Marleen Zachte
-3-  Marleen Zachte:
Goed nieuws: Amsterdam heeft een prachtig mailsysteem opgezet, waarbij je precies kunt aangeven welke onderwerpen je interesseren. Je kunt uit een kleine zestig onderwerpen selecteren wat je wilt ontvangen, waaronder ook de stadsdelen en zelf straatnamen en postcodes invullen. Zie: http://www.amsterdammail.nl/

Dan het slechte nieuws: de meeste stadsdelen en gemeentelijke diensten gebruiken deze service niet of slecht. Het woord gemeentearchief kwam er de afgelopen vier maanden dan ook niet in voor.
Arnoud de Jong
Wat een eigenaardige constructie trouwens weer: een stadsdeel dat een gebouw van de centrale stad moet kopen.
Ik ben wel benieuwd hoe dat allemaal in elkaar steekt en hoe men dit rechtvaardigt. Immers, het gemeentearchief is gevestigd in het voormalig raadhuis van Nieuwer Amstel, een gemeente die in 1896 door Amsterdam is geannexeerd. Het lijkt me dus sterk dat ze voor dat gebouw indertijd geld hebben betaald.
Kan iemand van Oud-Zuid of de Centrale Stad hierover eens opheldering verschaffen?
Jochem Floor
-5-  Jochem Floor:
In Oud-West zijn ze er erg goed in om iedereen op de hoogte te brengen met brieven in de buurt die het direct betreft. Die gaan dan niet per post, maar worden door een medewerker huis aan huis bezorgd, meen ik. Het grote voordeel van een klein stadsdeel.
Het verbaast me dat een stadsdeel als Oud-Zuid zijn zaakjes in dat opzicht niet in orde heeft. Het is een vrij riskant, met al die zeer mondige mensen die daar wonen en werken. Voor je't weet wordt je bij de Raad van State pootje gelicht.
Rik van der Helm
-6-  Rik van der Helm:
@Marleen
Die mailvoorziening van de gemeente ziet er inderdaad veelbelovend uit. Ik ga het de komende tijd eens uitproberen. Zoeken op 'vrije onderwerpen' levert inderdaad weinig op. Toen ik zocht op vergunning werd er gemeld dat dit een onderdeel uit maakt van één van de standaardonderwerpen 1. dienstverlening 2. economie 3. horeca 4. milieu. Een RO-vergunning kennen zie kennelijk niet.

@Jochem
Oud-Zuid gooit ook wel eens gerichte briefjes in mijn brievenbus, maar dat gaat dan meestal over wegopbrekingen, voorlichtingsavonden voor bestemmingsplannen e.d. Aankondigingen van verleende/te verlenen vergunningen worden niet zoals in oud-west rechtstreeks aan betrokkenen gecommuniceerd. Die nieuwsbrief is men volgens mij alleen begonnen, om bewoners die bij de raad van staete klagen dat ze het stadsdblad niet ontvangen de loef af te steken.

@Arnoud
Het stadsdeel zou zich als moreel erfgenaam van wijlen gemeente Nieuweramstel moeten opstellen en het oude stadhuis om niet van de gemeente moeten terug vorderen om er zelf zijn zetel in te nemen.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.