Home > > Plein en Laan

Plein en Laan


Een plein is een plein. Rond of vierkant of rechthoekig, maar meestal omgeven door een kader. Huizen bijvoorbeeld. Of struiken. Of huizen, struiken én een stadion.

Het Stadionplein is zo’n plein. Een vrij groot onoverzichtelijk plein met veel verkeer rondom en een hele grote stalling voor vakantiebussen in het midden. En een Febo. En een bloemenstal en soms een kermis. En natuurlijk het Olympisch Stadion want daar was het allemaal ooit om begonnen. Als je de Stadionweg uitrijdt, rij je zo het plein op. En op de hoeken van het plein hangen naambordjes op de huizen: Stadionplein, Oud Zuid. Hartstikke duidelijk.

Maar nu is er verwarring.

Het Stadionplein heeft er ineens een laan bij. Een LAAN! Hoe ze ‘m dat hebben geflikt op een best drukke verkeersader is me een raadsel, maar het staat er echt: Laan der Hesperiden. Geen laan met oude bomen en hier en daar een bankje, geen laan met slenterende mensen, geen bloemenperkjes en geen gras om in te liggen. Geen grandeur. Niks van dat alles.

Een klein stukje Stadionplein is omgedoopt tot laan. Het gaat om ongeveer tien huizen die nog steeds een flinke verkeersstroom voor hun deur hebben, dus veel laan is er niet te vinden. Het is ook totaal onduidelijk waaróm dat stukje Stadionplein een laan is geworden. De bewoners van die ongeveer tien huizen moeten allemaal verhuizen. Hun straatnaam verandert en hun postcode ook. Maar hun huis blijft op dezelfde plek. Leg dat maar eens uit op het TPG-verhuisformulier. Of aan de bezorger van de krant.

Het woord Hesperiden heeft overigens iets te maken met godinnen uit de Griekse mythologie. Lollig bedacht, zo met dat Olympisch Stadion naast de deur. Voor de rest vind ik het maar een vreemde bedoening en baal ik even mee met de kersverse bewoners van de Laan der Hesperiden.


vier reacties op "Plein en Laan"

Floris
-1-  Floris:
Volgens mij is het de bedoeling dat deze ‘laan’ doorgetrokken wordt naar het westen, dus door het nieuw te bouwen Olympisch Kwartier.
Boris, bewoner van het plein/de laan
-2-  Boris, bewoner van het plein/de laan:
Floris heeft het bij het juiste eind: de Laan begint op nummer 2 (het oude Stadionplein) en loopt intussen al (de 3 panden zijn bijna opgeleverd) tot aan de Schinkel. Maar het blijft onlogisch: het stuk 'laan' aan het plein had beter Stadionplein kunnen blijven heten en de 'laan' had beter kunnen beginnen bij het eerste nieuwbouw pand. De wegen van Stadsdeel Oud Zuid zijn soms ondoorgrondelijk. En Odette heeft eveneens gelijk: een groene lommerrijke laan is er nergens te bespeuren........
Maria
-3-  Maria:
Maar misschien brengt dat de dames en heren van de stadsplanning wel op het genereuze idee er een heuse laan van te maken, dus wel lommerrijk, wie weet hoe een koe een haas vangt? Ben nu wel nieuwsgierig geworden hoe het wonen is op dit plein, of nee, in deze laan.
Theo
-4-  Theo:
Maria; Ik weet hoe een koe een haas vangt: Hij doet een wortel na. Maar dit terzijde.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.