Home > > Van boven bekeken

Van boven bekeken

De gemeente is er op dit moment maar druk mee, herinrichten. Dat wat is, de inrichting, met de inzichten van de huidige tijd opnieuw aanleggen. Afgelopen week zat ik in de universiteitsbibliotheek aan het Singel te leren. Of eigenlijk, ik probeerde het. Mijn blik dwaalde af naar buiten waar veel mensen genoten van het mooie weer en het heringerichte Koningsplein.Het aanzicht van bovenaf verbaasde me enigszins. Een symmetrisch lijnenspel van stoepranden, tramrails en bestrating. Een typisch voorbeeld van overzichtelijke stadsarchitectuur vanaf de tekentafel. Wie zich op het Koningsplein begeeft ondervindt weinig van de subtiele scheiding in verkeersdeelnemers, waar de nieuwe inrichting in had moeten resulteren. Sterker nog, chaos op het plein. Zelfs dat valt op als je van boven kijkt. Het abstracte kunstwerk van gebogen lijnen wordt verstoord door fietsers op de trambaan, voetgangers op het fietspad en kerende auto's op vluchtheuvels.
Ik besloot de proef op de som te nemen en het Spui eens te bekijken. Vanuit de boekhandel op de hoek is het plein van boven te bekijken. Ook hier een overzichtelijk lijnenspel met interessante kleurvlakken. Echter, iedereen weet dat het plein er niet overzichtelijker op is geworden en al helemaal niet gebruiksvriendelijker.Dat is volgens mij het probleem. Bij de herinrichting is men van bovenaf te werk gegaan bij het ontwerpen. Het resultaat is een plek waar je je als gebruiker van de stad een storende factor voelt. Maar de gebruiker is, helaas voor de ontwerpers, wel het uitgangspunt, die leeft in en met de stad. Dat dit uitgangspunt niet het gold voor de ontwerpers van het Koningsplein en het Spui kan iedereen nu ter plekke ondervinden. Keitjes op het fietspad, fietspaden die in het niets eindigen en vergeten oversteekplaatsen voor voetgangers. Voor wie is de herinrichting eigenlijk?Ik zou bij de volgende herinrichting projecten de ontwerpers willen vragen om niet van boven, maar vanuit de stad te werk te gaan. De mensen leven namelijk ín de stad en kijken nooit van boven. Of althans, bijna nooit.
ouder:
Zwerfvuil?
nieuwer:
Ik ben

Reageer op "Van boven bekeken"

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.