Home > > Ook als verhuurder kan je worden genaaid

Ook als verhuurder kan je worden genaaid

Eerder schreef ik al hoe verziekt de Amsterdamse woningmarkt is. Wat ik toen nog niet wist, is dat je als verhuurder net zo te kakken kan komen te staan als wanneer je zelf op zoek bent naar een huis. En zo wordt iedereen genaaid, behalve de zogenaamde tussenpersonen.

De schuldige in deze is het Eindhovense bedrijfje 'NuAdam', met de site nuadam.nl. Behalve dat die site bloedje-lelijk is, stelen ze ook de inhoud van hun advertenties van andere sites af.

Ik ga een tijdje naar het buitenland en daarom wilde ik mijn appartement drie maanden onderhuren. (Met toestemming, mocht u twijfelen). Daarom had ik op Speurders.nl en Kamernet.nl uitgebreide advertenties gezet om een geschikte huurder te vinden. Een huis met een slaap- en huiskamer, alles bij elkaar voor 700 euro inclusief te huur. (Plus gratis tomaten van mijn tomatenplanten)

Dat ging erg snel. Zo snel zelfs, dat ik de volgende ochtend al eerder op moest staan vanwege mijn roodgloeiende telefoon. Tegen het middaguur vloog mijn mailbox in brand. En toen de avond viel, moest ik m'n vloer schrobben van alle bezichtigingen.

De keuze was gemaakt en de advertenties gingen offline.

Maar tot mijn grote verbazing plofte er om 20.08 opeens dit berichtje op mijn digitale deurmat:

Heel graag ben ik gëintereseerd in de 2 kamer appartement 350/kamer tot 700.

Ik had de cryptische omschrijving van mijn huis nog niet ontcijferd, of opnieuw vatte mijn inbox vlam. Allemaal mensen die mij vroegen naar 2 kamers van 350 per stuk. En dat ze een leuke huisgenoot zouden zijn. En of ik misschien wat duidelijker kon zijn dan m'n summiere berichtje.

Huh? Ik had toch juist alles heel duidelijk verteld dacht ik zo.

Een kort onderzoek wees uit dat de site NuAdam.nl mijn gegevens ergens vandaan had geplukt, en er inmiddels mee aan de haal was gegaan. Dit stond er:

Beschikbare kamer: Bos en Lommer, Erasmusparkbuurt 2k.appartement ¤350/kamer tot¤ 700 Reageren op kamer: zend sms-code: nu adam aan naar nummer: 4477 / send textmessage-code: nu adam aan to number : 4477 (de contact informatie wordt 14 augustus om 20.00 toegezonden)

Woest was ik. Een beetje mijn advertentie jatten, en die dan ook nog eens onder compleet valse voorwendselen voor 1,50 euro verkopen. Zonder te vertellen dat het maar voor drie maanden is, en door net te doen alsof ik 2 kamers van 350 euro te verhuren had.

Terwijl ik me op zat te winden, liep ondertussen mijn inbox vol. Ik had geen enkele controle over het valse bericht en de binnenstromende mailtjes. Het idee dat met elk mailtje de bankrekening van NuAdam met 1,50 gevuld werd, maakte me alleen maar woester.

Maar veel kon ik niet doen. Telefonisch waren de Eindhovenaren onbereikbaar. Ik strandde uiteindelijk bij de voicemail van een ballerige twintiger.

Ik heb dus maar een klacht ingediend bij de Dienst Wonen, want de jongens hebben wel een vergunning. En ik heb iedereen maar een mailtje gestuurd dat ze ver weg moeten blijven bij die site.

Ook heb ik de site zelf een mailtje gestuurd. Twee dagen later hielden de mailtjes op. Inmiddels had ik veertig reacties gekregen, en ik heb ze allemaal teruggemaild.

Geld verdienen aan het verzamelen van advertenties vind ik niet zo erg. Dat doet Kamernet ook. Maar als je advertenties jat, en die onder valse voorwendselen voor groffe bedragen doorverkoopt, dan is de bedelstaf het enige wat ik je toewens.

NuAdam heeft veertig mensen genaaid, en ik lag ertussenin. Ik voel me d'r nog vies van.


NOOT VAN DE REDACTIE: De eigenaars van NuAdam.nl zijn te achterhalen via een voor het publiek toegankelijk register.

Update: zie ook ons latere artikel ''Nuadam gaat ons kapotprocederen' voor de verdere ontwikkelingen in deze affaire.

nieuwer:
Opstopping

27 reacties op "Ook als verhuurder kan je worden genaaid"

Hugo
-1-  Hugo:
Wat een lijers. Zijn deze gasten niet aan te klagen wegens het opzettelijk lastig vallen van mensen?
Loes Engels
-2-  Loes Engels:
Als je je echt gaat focussen o de woningmarkt en/of echt bent aangewezen op de Amsterdamse woningmarkt, dan zul e heel veel vieze zaakjes tegenkomen. Walgelijk dat er zo gespeculeerd wordt met schaarse goederen. Kijk ook maar naar die mensen die huizen kopen en gewoon hun huurhuis vasthouden en die dik onderverhuren (of andersom). Dood en doodziek word ik van deze mensen. Het lijkt er op of iedereen alleen maar bezig is met geld te verdienen over andere hun ruggen. Ik geloof dat we het topje van de ijsberg pas boven water hebben.
gewebkijk
-3-  gewebkijk:
dit is gewoon oplichting dus...
(vele kleintjes maken één grote)
plus dat ze mensen valse hoop geven.
Björn Roubos
-4-  Björn Roubos:
Ik heb met veel woede het heel herkenbare verhaal gelezen. Ik ben nu al ruim 6 jaar op zoek naar een definitieve woonruimte in Amsterdam. Woningnet is een ramp en kopen kan nog niet, omdat ik nog studeer... Ik zat toevallig gisteren op marktplaats te kijken en kwam nuadam.nl tegen. Zij hebben alleen maar kamers die gratis op sites als kamertje, kamernet, kamerhulp ed. te vinden zijn. De meeste van deze kamers zijn allang verhuurd. Hoe kan zo'n bedrijf een vergunning hebben van Dienst Wonen? Zeker in deze drukke tijden voor studenten rijzen de websites de pan uit. Jammer dat er geen telefoonnummer op hun website staat. Had graag met ze willen spreken.
Frank
-5-  Frank:
Als geboren en getogen Amsterdammer kan ik alleen maar beamen was Bjorn zegt, het maakt geen donder uit, wachten op St. Juttemis is geen optie als je een woning zoekt. Dit zijn parasieten, die zelf in een rijtjeshuis in Einhoven wonen en ondertussen een verhuurder van een woning in Bos & Lommer (al is 7 meijer wel een beetje aan de dure kant, behalve voor je vakantiepension) van kopzorgen voorziet. Terwijl die het nu net wel netjes aanpakte. Heb gekeken op de site. Het ergste is nog wel dat de nozem z'n bedrijfje lieert aan een zgn. MB Stichting, wat betekend dat'ie misschien nog (probeert) subsidie los te peuteren. Met z'n allen naar de Weegschaalstraat, kijken of we een kamer kunnen kraken?
Bart
-6-  Bart:
@ Bjorn Roubos:een bedrijf als NuAdam heft helemaal geen vergunning nodig, helaas: ze zijn gevestigd in Eindhoven, en verhuren niet daadwerkelijk kamers in Amsterdam...
Het zijn gewoon ordinaire oplichters, die verdienen aan alle smsjes. Ik denk dat er gewoon aangifte wegens oplichting gedaan moet worden jegens deze uitzuigers.
Neem desnoods contact op met het Meldpunt Ongewenst verhuurgedrag van het Amsterdams Steunpunt Wonen, NZ Voorburgwal 52. Zij kunnen mogelijk wat doen tegen deze oplichtingspraktijken.
HB
-7-  HB:
publiek op te vragen informatie via de sidn (Stichting internet domein registratie).

[Gegevens verwijderd door de redactie. Zie de regels voor discussie op http://www.amsterdamcentraa... : 'Het openbaar maken van privacygevoelige gegevens van derden in reacties is niet toegestaan.' De gegevens zijn in een publiek toegankelijk register op te vragen via de link onderaan het artikel.]
Arnoud de Jong
Die gegevens had ik ook al, maar als je dat 06-nummer belt, krijg je dus een voicemail, die verwijst naar een nummer dat niet bestaat.

Ik heb een klacht ingediend bij de Dienst Wonen. Daar staat de site namelijk op de lijst omdat ze een vergunning hebben. Dat geeft ze een sfeer van legitimiteit mee die ze met zo'n treurige site hard nodig hebben.

http://www.wonen.amsterdam....

Voor de duidelijkheid: 700 euro is nagenoeg gelijk aan het bedrag dat ik inclusief tv, internet en belastingen betaal hoor...
Arnoud de Jong
Een aangifte van oplichting zou niet gebeuren denk ik. Ik zou het graag doen, maar het heeft mij geen geld gekost.

Bovendien, toen ik ooit als huurder aangifte wilde doen van oplichting, kon dat ook niet. Een mevrouw had 300 euro van me gekregen, nadat ze had verteld dat ik in haar huis mocht gaan wonen. Het bleek illegale onderhuur.

“Dat doet iedereen,” was het antwoord van de politie. Was iets civiel-rechterlijks. En niet strafbaar.

300 euro nooit meer teruggezien.
Rinus
-10-  Rinus:
En wat vinden we er dan van dat er nu een wetsvoorstel is ingediend om kraken strafbaar te stellen. Degene die dit voorstel heeft ingediend heb ik de meest vreemde zaken horen melden. Dus, nog meer bescherming voor speculanten.
Bart
-11-  Bart:
@ Thijs Roes: dus toch maar even mailen met het Amsterdams Steunpunt Wonen (www. steunpuntwonen.nl),om e.e.a. door te spelen, als het zo is dat NuAdam een toelating heeft van de Dienst Wonen, dan kost dit akkefietje ze waarschijnlijk de vergunning... Ben je voor de volgende vacantie in ieder geval van DIE lui af...
Bart
-12-  Bart:
@ Thijs Roes:
afgelopen vrijdag maar eens met Dienst Wonen gebeld, afd. Handhaving: waarom alle kamerbureaus met vergunning met vlag en wimpel en website etc. op een gemeentelijke site staan, en dat terwijl de helft van deze bureau's regelmatig de fout ingaat: te hoge huren, onderverhuur van corporatiewoningen, sleutelgeld en exorbitante 'administratiekosten' en nog veel meer ongein. De persoon bij de Diens Wonen kon uiteindelijk alleen maar melden, dat omdat ze - min of meer- aan de wettelijke regels voldoen, ze op deze lijst stonden. Het is dus geen aanbeveling? “nee, zeker niet, maar anders hebben we iedere dag 100erden telefoontjes te verwerken”
En de zgn. 'webbureaus' dan? “tja, dat is een ander verhaal, die controleren we eigenlijk niet, en dat komt omdat ze een ontheffing hebben omdat de eigenaar bijv. ook nog aangesloten is bij de NVM, bijv.”. Doorvragen leert dat de meeste bureaus zowieso te hoge huren vragen, het niet zo nauw nemen met de wettelijke verplichtingen, en dat de sancties op oplichtingspraktijken wel zeer degelijk lonen, boetes worden er vrijwel niet uitgedeeld, het enige risico is dat de vergunning wordt ingetrokken: who cares, dan gewoon zonder vergunning, de argeloze woningzoeker loopt er toch wel in. En een nieuwe website is zo gemaakt, soms zelfs met de vermelding: 'ingeschreven bij de gemeente Amsterdam'....
Untukselamanya
-13-  Untukselamanya:
Heel erg bedankt voor deze informatie. Ik twijfelde al geruime tijd aan de site nuadam.nl omdat ze altijd mooie kamers in de aanbieding hadden, maar dat smsen vond ik maar niks.
Frank
-14-  Frank:
Ook heel erg bedankt.

Ik ben al heel lang op zoek naar een kamer in A'dam stad, en bijna zo hopeloos om de sms dienst te testen van nuadam.
Ik voelde al dat het niet klopte, dus ben ik op onderzoek uitgegaan en kwam ik dit artikel tegen.

Hoop dat ze een keer worden gepakt.
[Gegevens verwijderd door de redactie. Zie de regels voor discussie op http://www.amsterdamcentraa... : 'Het openbaar maken van privacygevoelige gegevens van derden in reacties is niet toegestaan.' De gegevens zijn in een publiek toegankelijk register op te vragen via de link onderaan het artikel.]
Meneer of mevrouw [Naam verwijderd, zie boven] moet aangepakt worden!

Bedankt voor je artikel!
Eline
-15-  Eline:
Het lijkt erop dat de enige oplichter (Naam door Redactie verwijderd) is met zijn ¤700 belachelijke prijs.Toestemming heeft ie zegt hij, van wie zijn moeder. Als hij lef hed gebruikte hij wel zijn echte naam. En zeker ook nog een mand bemiddeling kosten vragen ofzo. het is idioot je huisje voor 3 maanden te verhuren en dan je reis terug verdienen. kan je niet gewoon een baan zoeken. Wat weten mensen te vertellen over deze dief en oplichter (Naam door Redactie verwijderd).
Thijs Roes
-16-  Thijs Roes:
Eline: Wie is (Naam door redactie verwijderd)?

Inmiddels heeft de eigenaar van NuAdam geklaagd bij AmsterdamCentraal over een van de reacties hier. Die hebben we verwijderd, ook al zijn de gegevens over de persoon gewoon op te vragen via de SIDN.

Gelukkig was de eigenaar wel zo vriendelijk om z'n nieuwe 06 erbij te zetten. Wordt vervolgd dus. (Kan effe duren, ik zit dus in het buitenland ;))
Björn Roubos
-17-  Björn Roubos:
Ik vertrouw echt geen enkel bemiddelingsbureau meer. Na zeven jaar woningzoeken ben ik tot de conclusie gekomen dat in 9 van de 10 gevallen mij een poot wordt uitgedraaid (poging tot, want ik ga er niet op in). Er wordt door deze bureau's gesuggereerd dat je in Amsterdam nou eenmaal dit soort bedragen betaald. Vaak waren het of louche types, of piepjonge snelle twintigers en dertigers met gooise 'r. En maar lallen over upcoming buurten. 3 maanden borg, maand commissie en dan alles nog exclusief BTW ook. Tja, dat moet, want dit is Amsterdam. Ik weiger elk contact met dergelijke bureau's en zoek enkel nog via Woningnet en Studentenwoningweb. Eerlijk huurt het langst en het goedkoopst. Boycotten dat stelletje oplichters. Ook een (maatschappelijke) taak voor marktplaats, waar ze en messe adverteren.
Thijs Roes
-18-  Thijs Roes:
@Bjorn Roubos: Goed punt. Het is inderdaad voornamelijk Marktplaats waar huisjesmelkers hun gang kunnen gaan.

Dat Martkplaats vaak zinloos is om een huis te vinden komt door twee redenen:
- De advertentiekosten zijn te hoog voor particulieren zoals ik. Voor mij was het onzinnig om mijn huis daar op te zetten, als het ook gratis via kamernet en speurders kan.

- De advertentiekosten zijn laag genoeg voor huisjesmelkers om een eigen advertentie erop te zetten. Ook al zijn deze niet eens gedekt door een reeele voorraad.

Er ligt inderdaad een taak bij Marktplaats om dat te reguleren. Wat mij betreft zou een reactie- of waarderingssysteem als op Ebay al voldoende zijn.
pieter
-19-  pieter:
Die verdomde (Naam door redactie verwijderd)toch ook... een dief, dat is het!
Michiel
-20-  Michiel:
Thijs Roest verhuurd zijn huis illegaal en onkomt aan straf vervolging. Wat het echte probleem is zijn die mensen die hun woning voor ¤ 700,-verhuren.Zegt de woningbouw vereniging hier niets van. Waar kan je daar melding van maken?
Josine
-21-  Josine:
@ michiel, je mag je huis verhuren als je een tijdje naar het buitenland gaat. Voor max. een jaar. Dus wie zegt dat Thijs zijn huis illegaal verhuurt?
Arnoud de Jong
Wanneer Michiel goed had gelezen had hij gezien dat Thijs Roes (zonder t, goed lezen wederom) met toestemming (!) zijn huis heeft verhuurd. De huurprijs is in overeenstemming met wat hij zelf betaalt aan huur.
Werner
-23-  Werner:
Thijs Roes is een huisjes melker die woeker bedragen vraagt. Hij zegt dat het een kleine woning is dus ¤700 betaald hij NOOIT!Hij maakt dus illegaal winst.Als de persson die deze woning huurt in Bos en Lommer, Erasmusparkbuurt 2k.appartement hier melding van maakt mag de persoon er blijven wonen. Thijs Roes moet dan zelfs het illegaal teveel verdiende geld terug betalen. Wie pakt deze huur woekeraar Thijs Roes aan. Intusssen zit hij lekker rijk te zijn in Amerika. Thijs Roes is a thief a criminal.Ductch journalist
Arnoud de Jong
@Werner:
Goed nadenken voordat je gaat schelden, anders sta je zelf voor lul.
Huur + energie + telefoon + internet + gemeubileerd + evtl. servicekosten...
Begint het kwartje al te vallen?
klantendienst nuadam
-25-  klantendienst nuadam:
Klantendienst nuadam.nl

Nuadam heeft de gewoonte klachten en vragen rechtsreeks te beantwoorden en niet via een weblog.
Om verdere miscommunicatie te voorkomen zal nuadam de reactie publiceren die gegeven is aan de schrijver van het artikel Thijs Roes. Het feit dat noch amsterdamcentraal.nl noch Thijs Roes dit niet eerder heeft gedaan doet vermoeden dat het hen om de publiciteit gaat. NuAdam probeert zo goed mogelijk de klanten van dienst te zijn. Er zijn dan ook voldoende tevreden klanten. Zijn er echter nog vragen of suggesties tot verbetering van de service zijn deze van harte welkom: info@nuadam.nl

Hiermee is deze zaak inhoudelijk afgedaan voor nuadam.nl

Geachte Thijs Roes,

U heeft uw aanvraag openbaar gemaakt. Het is legaal uw advertentie tot 160 tekens te communiceren aan woningzoekenden. Hier is geen specifieke toestemming voor nodig. Uw huis kost ¤700 per maand om te huren (let op of deze prijs legaal is) en als er 2 mensen gebruik van maken is dat ¤ 350 / per persoon. U kunt zelf uit de mensen die reageren een selectie maken en of afspraken maken.
Om u tegemoet te komen zal de advertentie van de website worden gehaald.

Ter overvloede deelt nuadam team u mede dat als u valse of of belastende informatie over nuadam.nl verspreid u hiervoor voor juridisch en financieel aansprakelijk voor wordt gesteld.

Hoogachtend,

nuadam.nl team
Arnoud de Jong
Zie voor commentaar op de reactie van de 'klantendienst' van Nuadam de discussie onder 'Nuadam gaat ons kapotprocederen':
http://www.amsterdamcentraa...
Arnoud de Jong
Info aan de lezers:
Uit de reacties van Eline en Werner is de naam verwijderd van iemand die geheel ten onrechte werd beschuldigd.
Achter de namen 'Eline' en 'Werner' blijkt het bedrijf Nuadam.nl zélf te zitten.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.